Hopp til innhold

Ny lov i Nigeria vil dømme homofile til fengsel

Presidenten i «verdens mest homofientlige land» har med et hemmelighetsfullt pennestrøk gjort det ulovlig for homofile å holde hender eller oppholde seg på samme sted.

President Jonathan

President Goodluck Jonathan har signert en lov som til og med forbyr homofile å vise indirekte tegn på kjærlighet.

Foto: STRINGER / Reuters

Homofile nigerianere har i flere år rømt det fordomsfulle hjemlandet. Men nå har de enda flere grunner til å gjøre det.

Uten noen offentlig annonsering har president Goodluck Jonathan signert en lov som forbyr homofile forsamlinger og det minste tegn på hengivenhet mellom to mennesker av samme kjønn.

«En person som blir medlem av, opererer eller deltar i homofile klubber, samfunn eller organisasjoner, eller som direkte eller indirekte viser offentlige tegn på amorøst forhold mellom to av samme kjønn i Nigeria begår et lovbrudd og kan straffes med opptil ti år i fengsel,» heter det i den nye loven, ifølge nyhetsbyrået AP.

Konservativt og religiøst land

Loven har fått navnet The Same Sex Marriage Prohibition Act, noe som er svært ironisk i et land der ingen noensinne har tatt til orde for ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Loven reflekterer et svært religiøst og konservativt land som ser på homofili som et avvik. Nigeria er ett av 38 afrikanske land - til sammen 70 prosent av kontinentet - som har lover som diskriminerer mot homofile, ifølge Amnesty International.

Nigeria er verdens minst tolerante land når det kommer til homofili, ifølge amerikanske Pew Research Center. Deres målinger av 39 land rundtom i verden viser at hele 98 prosent av nigerianerne mener samfunnet ikke skal akseptere homofili.

Jubel hjemme, protester ute

Da loven ble kjent gikk det ifølge AP et jubelrus gjennom nigerianske twitterkonti. Negative internasjonale reaksjoner har imidlertid ikke latt vente på seg.

– Denne loven truer selve livsgrunnlaget til lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle og deres støttespillere i Nigeria, og det setter en farlig presedens for forfølgelse og vold mot minoriteter over hele regionen, sier Shawn Gaylord i organisasjonen Human Rights First.

USAs utenriksminsiter John Kerry sier i en uttalelse at han er «dypt bekymret» over en lov som «setter farlige begrensninger på retten til fri forsamling, organisering og ytring for alle nigerianere».

Storbritannia, som er Nigerias tidligere kolonimakt, sier at loven «bryter med de fundamentale rettene til ytringer og sammenslutning som garanteres av den nigerianske grunnloven og av internasjonale avtaler som Nigeria er bundet av».

Storbritannia bestemte seg ifjor for å kutte bistanden til afrikanske land som bryter rettighetene til sine homofile innbyggere. Men britisk bistand er som en dråpe i avet for det oljerike Nigeria.

Mener homofile bør halshugges

Jonathan Hollande

Den nye loven gjør det farlig for nigerianske menn å holde hverandre i hånden. Selv velger president Jonathan å holde hånden til sin franske kollega Francois Hollande.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

Afrika viser stadige tegn til å være det mest homofientlige kontinentet i verden. Ugandas parlament vedtok nylig en enda strengere lov enn den Nigeria nå har vedtatt, men det gjenstår for president Yoweri Museveni å signere den.

Presidenten i Gambia, Yahya Jammeh, har uttalt at homofile bør halshogges, og Senegals president kranglet åpenlyst med Barack Obama under en felles pressekonferanse i juni.

– Vi ber ikke europeerne om å innføre polygami, sa Macky Sall.

– Vi liker polygami i landet vårt. Men vi kan ikke pålegge det hos dere, fordi folk vil ikke forstå det. De vil ikke akseptere det, sa Sall.

Noen få nigerianske homofile og menneskerettighetsaktivister forsøkte forgjeves å tale mot loven under debatt i nasjonalforsamlingen ifjor. Men de ble ropt mot og buet av de folkevalgte ut så minst ett av vitnene brøt ut i gråt.

Sanker stemmer til valget

Nigeria er et land med mange problemer, og president Jonathan kjemper en vanskelig kamp mot militante islamister nord i landet. Mange tror derfor at dette er et forsøk på å samle konservative og religiøse nigerianere bak seg fram mot valget i 2015.

I deler av det muslimske nord-Nigeria hvor sharialov er innført kan homofile og lesbiske etter loven bli steinet til døde.

– Psykologisk og emosjonell tortur

Ifølge menneskerettsaktivist Olumide Makanjuola ved Initiative For Equality i Nigeria er det fattige, homofile nigerianere som vil merke den nye loven mest. De rike har allerede forlatt landet, sier han til AP. Kriminalisering av homofile forhold gjør nigerianere til asylsøkere i andre land, mener han.

– Vi kommer hjem på besøk fulle av engstelse fordi vi må leve et liv basert på løgn og bedrag for å bli akseptert. Hvorfor ønsker vi å fortsette å utsette oss våre egne borgere for slik psykologisk og emosjonell tortur, spør Makanjoula.

EU-domstolen bestemte nylig at lover slik den Nigeria nå har vedtatt gir grunnlag for politisk asyl i unionen.

SISTE NYTT

Siste nytt