Hopp til innhold

Minibuss full av sprengstoff gikk i lufta

Fullastet med sprengstoff gikk minibussen i lufta ved en kontrollpost utenfor byen Hilla i Irak. Minst 34 personer ble tatt med inn i døden av selvmordsbomberen, blant dem fem barn.

Bombeeksplosjon ved kontrollpost til Hilla, Irak

En rekke mennesker oppholdt seg ved kontrollposten da sjåføren av minibussen kjørte inn på området.

Foto: - / Afp

Selvmordsbomberen kjørte en minibuss full av sprengstoff inn på kontrollposten som ligger i den nordlige inn- og utkjøringen til Hilla, der mange mennesker i morgentimene oppholdt seg i påvente av kontroll av bilene for å komme videre, blant annet til arbeid.

Hilla ligger 95 kilometer sør for hovedstaden Bagdad og er provinshovedstad i provinsen Babil.

Midt blant en rekke biler ble sprengmekanismene utløst. Minibussen var trolig fylt av bensin eller diesel. Det gjorde at bilene rundt ble satt i brann samtidig som det sterke trykket førte til at bilskrog ble forvridd og bildører umulig å åpne. Fortvilte sjåfører og passasjerer klarte ikke å ta seg ut før flammene slukte dem.

– Jeg så brannen som bredde seg ut over hele kontrollposten og en rekke biler rundt, forteller Salam Ali til nyhetsbyrået AFP. Da var han kommet til sykehuset i byen, hvor han fikk hjelp til å behandle skader han pådro seg i eksplosjonen.

Andre vitner fortalte om bil- og bygningsdeler som fløy metervis gjennom luften.

Blant de drepte var minst fem barn, fem politifolk, to kvinner samt to medarbeidere fra irakisk statlig tv, ifølge sikkerhetskilder og helsepersonell. Minst 167 personer er såret.

18. februar ble samme by rammet tre bilbomber på samme dag og 50 mennesker ble drept.

Volden øker og øker

Situasjonen i Irak betegnes nå som den verste siden 2008. De siste ukene har det vært store og samordnede angrepsbølger flere steder i landet.

I januar ble 1000 irakere drept, det samme i februar.

Deler av angrepene skyldes trolig at regjeringen har satt i gang en offensiv mot militante sunnimuslimer tilhørende gruppen ISIL, Den islamske staten i Irak og Levanten, som har bånd til Al Qaida.

Krigere fra ISIL tok rundt nyttår kontroll over byene Ramadi og Falluja i provinsen Anbar, som ligger vest i landet og som er dominert av sunnimuslimer.

Begge byene fungerte som sentrale sunnimuslimske opprørsbastioner under den amerikanske okkupasjonen i 2003 og begge byene regnes som strategisk viktige, blant annet i forhold til Iraks grense mot Syria.

Sunnimuslimene har siden Saddams fall følt seg tilsidesatt av den sjiamuslimske regjeringen og det sjiamuslimske flertallet, og konflikten er i ferd med å ta kvelertak på den irakiske nasjonen.

Fordi det i april skal holdes valg på ny nasjonalforsamling, er ingen av de sentrale eller toneangivende lokale politiske lederne innstilt på å finne kompromissløsninger som kan dempe konflikten i landet.

Statsminister Nouri al-Maliki gikk i går hardt ut mot Saudi-Arabia og Qatar, som han mener bevisst oppfordrer til terrorisme og destabilisering av så vel Irak og Syria som resten av verden ved å støtte militante sunnimuslimske grupper.

– Disse to landene er i hovedsak ansvarlig for den sekteriske volden og sikkerhetskrisen i Irak, sa al-Maliki til den franske kringkasteren France24.

Al-Maliki har tidligere tatt opp bekymringen med at våpenleveranser og støtte til sunnimuslimske krigere i Syria går gjennom Irak, og at dette eskalerer den vanskelige situasjonen. Han mener rivaliseringen mellom de to søkkrike gulflandene er farlig for eget land og i resten av Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt