Frykter full krig mellom sjiaer og sunnier i Irak

Igjen øker volden og bombeangrepene i Irak. Minst 56 mennesker er drept av bomber søndag. Bare i oktober er mer enn 630 drept - i tillegg er mange flere såret og ødelagt for livet i blodbadene.

Bagdad - én av ti bombemål søndag

Få timer etter én av de ti eksplosjonene var mannskaper i ferd med å kjøre vekk bilvrak og samle opp glass og vrakdeler - en ryddejobb som tragisk nok er blitt hverdagsrutine for kommunalarbeiderne i Bagdad.

Foto: Karim Kadim / Ap

Søndag morgen eksploderte hele ti bilbomber i og rundt Iraks krigsherjede hovedstad Bagdad.

Nye drapstall kommer fortløpende fra nyhetsbyråene: Først meldes det fra nyhetsbyrået AFP at minst 16 er døde – ordet «minst» forteller oss at tallene kommer til å øke. Og de gjør de.

Fra 16 drepte og over 50 sårede i seks eksplosjoner i den første meldingen fra nyhetsbyrået, har tallet økt via 26, 30 og 39 døde, til Associated Press melder om 42 dødsofre et par timer senere .

Nå er det ti bomber som har eksplodert omtrent på samme tid. Og fortsatt heter det «minst 42» om de offisielle tallene.

Muslimer dreper «frafalne»

Tre timer senere kommer nye hastemeldinger. Enda en bombe har drept 14 mennesker, denne gangen i Mosul i Nord-Irak.

Etter bombeangrepet i Bagdad

En kvinne passerer åstedet for én av bombene.

Foto: SABAH ARAR / Afp

De fleste ofrene er soldater i kø utenfor en bank for å heve lønningene sine da en selvmordsbomber slo til. Også sivile er blant de drepte og de rundt 30 sårede.

Over 120 mennesker er såret i dagens angrep – trolig mange av dem ødelagt for livet, noen vil kanskje også dø senere på sykehuset.

Nok en gang er det muslimer som dreper muslimer. De ti bombene har alle eksplodert i sjiamuslimske boligområder i og rundt Bagdad.

Militante sunnimuslimer angriper ofte medlemmer av Iraks sjiamuslimske majoritet, som de betrakter som «frafalne». Og da er det dårlige nyheter at ekstremistiske sunni-grupper med bånd til Al Qaida har fått et mer solid fotfeste i landet i løpet av de siste året.

Ny studie: 500.000 mennesker drept

Siden den USA-ledede invasjonen i 2003 har nesten en halv million mennesker mistet livet i krigshandlingene – og senere i angrep fra militsgrupper. Det viser en fersk studie som forskere i USA har gjennomført sammen med canadiske og irakiske kolleger.

Hittil i år er tallet på drepte 5300. Bare i denne måneden er over 630 mennesker drept i voldshandlinger. Folk lever med en hverdagssituasjon som er umulig å sette seg inn i. Tallene på ofrene er vanskelig å fatte.

I et forsøk på å stanse bilbombene, innførte myndighetene i forrige måned forbud mot å bruke privatbiler annenhver dag. Tiltaket har ikke klart å hindre at flere titalls bilbomber har tatt livet av hovedstadens innbyggere siden da.

Ikke på fem år har volden krevd så mange menneskeliv i Irak. Det er grunn til å frykte at de mange blodige angrepene vil kunne bringe landet tilbake til den intense sekteriske konflikten mellom sjiaer og sunnier som nådde toppen i 2006 og 2007 og drepte titusener av sivile irakere.

Endeløs politisk krangel

Verken regjeringen eller nasjonalforsamlingen har klart å gjøre noe med den elendige sikkerhetssituasjonen.

Den sjia-dominerte regjeringen beskyldes tvert imot for å forverre situasjonen ved å neglisjere sunni-minoritetens problemer. Sunniene føler seg politisk isolert, urettferdig kritisert og stadig angrepet og mistenkeliggjort av landets sikkerhetsstyrker.

I tillegg til de åpenbare sikkerhetsproblemet i Irak, har regjeringen ikke vært i stand til å gi sine innbyggerne grunnleggende tilbud som tilstrekkelig elektrisitetsforsyning og rent vann. Korrupsjon er utbredt.

På toppen av det hele kommer den fastlåste politiske situasjonen i landets nasjonalforsamling. Her skal tre folkegrupper som ofte har svært motstridende meninger – kurdere, sunnier og sjiaer – prøve å bli enige om politikken.

Det har de ikke klart. Nasjonalforsamlingen har ikke ferdigbehandlet eller vedtatt en eneste viktig lov på år og dag.

Irak - bilbomber

En bilbombe kan gjøre svært store ødeleggelser. Her i Mashtal eksploderte en av dem i morges.

Foto: SABAH ARAR / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt