Spion nr 11 arrestert på Kypros

En 55 år gammel mann, mistenkt for å være del av spionringen som amerikanske FBI slo ned mot på søndag, ble i dag arrestert av politiet på Kypros.

Russiske spioner arrestert i USA

Mediene står foran huset til en av de påståtte spionene i New Jersey, USA.

Foto: JEFF ZELEVANSKY / Afp

Ti personer som er mistenkt for å ha spionert mot USA for russiske myndigheter, ble arrestert av FBI på søndag . Den siste etterlyste var fremdeles på frifot.

Skulle ta morgenflyet til Ungarn

I dag tidlig ble Christopher R. Metsos arrestert på Larnaca-flyplassen på Kypros, da han skulle forlate landet til fordel for Budapest, melder nyhetsbyrået Reuters.

I fengslingshøringen etter arrestasjonen ble Metsos sluppet fri mot en kausjon på 20.000 euro, men må møte i retten igjen i løpet av 30 dager. Da vil det diskuteres om Metsos skal bli utlevert til USA.

Det er uvanlig at kypriotiske myndigheter lar utenlandske statsborgere der det er aktuelt med utlevering slippe ut mot kausjon. Som regel pleier aktor å be om at siktede holdes fengslet i frykt for at vedkommende forlater Kypros nord i landet.

Politiet forsøkte også nå å holde Metsos fengslet frem til utleveringshøringen.

– Etter Interpol-etterlysningen som vi har fått, er han ønsket for hvitvasking av penger og for spionasje, sier talsmann Michalis Katsounotos for politiet på Kypros.

Påståtte russiske spioner i retten i New York, USA

Påståtte russiske spioner i retten i New York, USA.

Foto: SHIRLEY SHEPARD / Afp

Fikk «russiske» penger i 2004

Ifølge lokale medier hadde Metsos, som er canadisk statsborger, pass fra USA på seg da han ble stanset på flyplassen.

Metsos er ifølge det amerikanske justisdepartementet med i gruppen på 11 personer som jobber for det russiske etterretningsbyrået SVR, som har fått i oppdrag å leve som «vanlige» amerikanere og sende informasjon og hemmeligheter til Russland.

De ti andre ble arrestert på søndag i New York, New Jersey, Boston og Virginia.

Metsos beskyldes for å ha mottatt og gjort betalinger til de andre medlemmene av gruppen. Ifølge FBI hadde de Metsos under overvåking da han i Queens i New York i 2004 mottok en bag full av penger fra en av den russiske FN-delegasjonens medarbeidere.

Alene på ferie på Kypros

Ifølge dokumenter som kypriotisk politi leverte til retten ble Metsos etterlyst internasjonalt gjennom Interpol 26. juni, mistenkt for å hvitvaske omtrent 40.000 dollar.

– Han må melde seg for politiet hver dag og har gitt fra seg reisedokumentene, sier politiets talsmann.

Metsos kom til Kypros 17. juni og skal ha bodd alene på et hotell i Larnaca, ifølge Reuters.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt