- Dette er som en roman med handling fra den kalde krigen

Russlands utenriksminister, den eneste som har uttalt seg om arrestasjonene av ti russiske spioner i USA, sier med tydelig sarkasme at arrestasjonene kom «beleilig» etter statsbesøket forrige uke.

Påståtte russiske spioner i retten i New York, USA

Denne tegningen fra rettssalen i New York viser fem av de tiltalte som beskyldes for å ha spionert for Russland på USA.

Foto: SHIRLEY SHEPARD / Afp

I russiske nyhetssendinger omtales saken som tatt ut av en roman fra den kalde krigen.

Amerikanske myndigheter har siktet elleve personer for å i det skjulte ha jobbet i USA med å rekruttere politiske kilder og samle informasjon for den russiske regjeringen.

Elleve mistenkte - «De ulovlige»

Ti personer ble søndag arrestert i Boston, New York, New Jersey og Virginia, under mistanke om at de har operert som ulovlige agenter for Russland og bidratt til hvitvasking av penger.

En mistenkt, kjent under navnet Christopher R. Metsos, er fremdeles på frifot.

Ifølge det amerikanske justisdepartementet beskyldes gruppen, kalt «De ulovlige», for å jobbe for det russiske etterretningsbyrået SVR, og for å ha fått i oppdrag å skjule seg som vanlige amerikanske borgere bak falske identiteter.

Ifølge tiltalen har alle de elleve handlet som agenter for en utenlandsk stat uten å informere USA. De tiltalte risikerer opptil fem års fengsel dersom de dømmes.

Alle unntatt to av «De ulovlige» er også tiltalt for hvitvasking av penger, og risikerer maksimalt 20 års fengsel dersom de dømmes for dette, opplyser justisdepartementet.

Video Razzia i forbindelse med russiske spioner i USA

Amerikanske myndigheter brukte flere år på etterforskningen av den påståtte russiske spionringen, før de søndag gikk til aksjon og arresterte ti av elleve mistenkte.

Ingen spionanklager

FBI har vært på sporet av spionringen i over ti år, blant annet ved å gjemme avlyttingsutstyr i de mistenktes boliger, feste GPS-er på bilene deres, plassere skjulte kameraer i restauranter og hotellrom, gjennomføre hemmelige ransakinger av husene deres og avlytte e-post og telefoner.

De påståtte agentene skal ha fått ordre om å samle informasjon om blant annet USAs atomvåpen, USAs politiske holdning mot Iran, lederskapet i CIA og politikken i den amerikanske Kongressen.

Russerne skal ha hatt kontakt med en høyerestående tjenestemann som jobber med nasjonal sikkerhet i USA og en atomvåpenforsker, skriver New York Times.

Men anklagene imkluderer ikke spionasje, og det er uklart hvilke hemmeligheter den påståtte spionringen faktisk klarte å samle inn.

Putin møter Clinton i Moskva

SVR er den moderne arvtageren til den gamle sovjetiske etterretningstjenesten KGB, der Russlands statsminister Vladimir Putin bygde sin karriere.

Sluzhba Vneshnei Razvedka (SVR) skriver på sine nettsider at «SVR er en moderne spesialtjeneste med ansatte som er talentfulle, målrettede og lojale til moderlandet».

Putin skal i dag møte USAs tidligere president Bill Clinton i Moskva, men verken den russiske etterretningstjenesten eller Putin har kommentert arrestasjonene ennå, og ifølge Putins talsmann Dmitrij Peskov er det lite trolig at dette kommer opp når Putin treffer Clinton i Moskva.

– «God» timing for arrestasjonene

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er for tiden på besøk i Jerusalem, og sier til det russiske nyhetsbyrået Interfax at han ikke forstår noe av arrestasjonene.

– Vi er ikke gitt noen forklaring, men det håper jeg skjer, sier Lavrov.

Med tydelig sarkasme sier han også at timingen for arrestasjonene var «god», for Washingtons spionbeskyldninger kommer bare dager etter at Russlands president Dmitrij Medvedev forlot USA etter besøk hos president Barack Obama.

I forrige uke reiste Medvedev rundt i USA, Russlands tidligere fiende i den kalde krigen, for å forsikre presidenten og amerikanske investorer om at Russland er en vennlig samarbeidspartner og et godt sted å starte forretninger.

President Barack Obama og president Dmitrij Medvedev

President Barack Obama og president Dmitrij Medvedev nyter et måltid på Obamas favorittsjappe i Arlington i Virginia, USA.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / Afp

Under møtene mellom de to presidentene lovet Medvedev at Russland ville kjøpe 50 Boeing-fly til en verdi av 4 millarder dollar av USA, og Obama tok sin russiske motpart til sin favoritt-hamburgersjappe.

Ifølge New York Times skal ikke president Obama ha vært fornøyd med timingen av arrestasjonene, men FBI var redd for at noen av de mistenkte skulle flykte, og gikk derfor til aksjon.

– Som fra en roman fra den kalde krigen

En talsmann for Kreml sier til nyhetsbyrået AFP at de ikke kommer til å kommentere arrestasjonene, med mindre president Medvedev selv ønsker å komme med en uttalelse.

Russiske TV-kanaler har nyheten om arrestasjonene som hovedoppslag i sine morgensendinger, men legger også vekt på at beskyldningene ennå ikke er bevist.

Nyhetsankeret i TV-kanalen NTV sier:

– Historien er som hentet ut av romanene om den kalde krigen.

SISTE NYTT

Siste nytt