NRK Meny
Normal

Ti er mistenkt for spionasje for Russland

Det amerikanske justisdepartementet har arrestert 10 personer som er mistenkt for spionasje til fordel for Russland, melder AP.

Ifølge CNN skal alle ti ha blitt siktet for å spionere for fremmed makt. Ni av de ti er også siktet for hvitvasking av penger.

Åtte er mistenkt for å ha utført langvarige, dypt hemmelige oppdrag i USA for Russland, mens to er mistenkt for deltakelse i et russisk etterretningsprogram i USA.

En ellevte mistenkt person er fortsatt på frifot.
De elleve er alle siktet for å ha opptrådt som ulovlige agenter for Russland i USA.

Myndighetene sier at de ti blant annet har brukt identiteten til avdøde amerikanere, mens de har operert i USA.

Fire par arrestert

Fire par ble arrestert av FBI i hjemmene i Montclair i New Jersey, Yonkers i New York, Alexandria i Virginia og Boston i Massachusetts. To andre mistenkte ble arrestert på Manhattan og Arlington i Virginia.

En anklage om spionasje til fordel for en fremmed makt, kan gi en maksimumsstraff på fem års fengsel.

Hvitvasking straffes med maksimum 20 år i fengsel.

Som en spionroman

Saken er som en spionroman, skriver AP. Den inkluderer falske identiteter, hemmelig kommunikasjon, store penger og dokumenter som blir overlevert på travle steder son New Yorks Grand Central Station og Central Park.

Noen av de arresterte har bodd i USA i over 20 år, opplyser FBI.

De mistenkte ble ikke bedt om å søke jobber i det offentlige eller i maktapparatet, rapporterer Robert Windrem i NBC News.

– De fikk ordre om å blande seg med "vanlige" amerikanere. Men de skulle lete etter innflytelsesrike professorer, entreprenører og ansatte i Kongressen, sier Windrem.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt