Spansk politi med arrestordre etter mystisk angrep på Nord-Koreas ambassade

En spansk dommer har lagt fram en rapport om et angrep på ambassadepersonell, trusler og innbrudd. Han har utstedt arrestordre på flere personer som skal være medlemmer av en organisasjon som kjemper for frigjøring av Nord-Korea.

En spansk politibil utenfor Nord-Koreas ambassade i Madrid

En spansk politibil utenfor Nord-Koreas ambassade i Madrid

Foto: Sergio Perez / REUTERS

Den spanske dommeren Jose de la Mata opphevet hemmelighetsstemplingen av saken tirsdag. De etterlyste lederne av gruppen er mexicanske, amerikanske og sørkoreanske statsborgere.

Det var 22. februar en gruppe på ti personer tvang seg inn i Nord-Koreas ambassade i Madrid. Der skal de ha bundet og kneblet ambassadepersonell og klart å komme seg unna med computere og dokumenter.

X00213

En sørkoreansk journalist forsøker å få kontakt med de ansatte i Nord-Koreas ambassade i Madrid.

Foto: SERGIO PEREZ

Spansk politi ble oppmerksom på det som skjedde da ektefellen til en av de ansatte på ambassaden klarte å klatre ut av av et vindu før angriperne fikk tak i henne. Da politiet ble varslet om dette, dro de til ambassaden for å undersøke saken, men ble møtt av en person som ga seg ut for å være ansatt ved ambassaden. Han nektet for at det hadde skjedd noe galt.

Politiet trakk seg tilbake, men senere har det vist seg at mannen var en av angriperne. De klarte å stikke av fra åstedet i ambassadens egne biler. En politietterforsker sier til AP at angrepet på ambassaden trolig hadde forblitt ukjent hvis det ikke hadde vært for kvinnen som klarte å rømme fra angriperne.

Skal ha tatt kontakt med FBI

Ifølge dokumentene lagt fram av dommer, Jose de la Mata, har gruppens leder reist til USA og kontaktet FBI, skriver The Guardian. Der skal han ha tilbudt dem materiale fra innbruddet. De spanske etterforskerne vil ikke opplyse om innholdet i materialet gruppen skal ha tilbudt FBI og om det amerikanske føderale politiet tok imot det eller ikke.

En kilde i FBI sier til AP at de verken vil bekrefte eller avkrefte noen av opplysningene, men legger til at de har et godt samarbeid med spanske justismyndigheter.

Det er ingen offisielle kommentarer til saken fra den nord-koreanske ambassaden eller myndighetene i Pyongyang

Bilder av Nord-Koreas ledere knust

– Angriperne skal ha identifisert seg som medlemmer av en menneskerettighetsorganisasjon for frigjøring av Nord-Korea, ifølge dommer de la Mata. De oppfordret en av de ansatte ved ambassaden til å hoppe av, noe han nektet å gjøre.

Cheollima Civil Defense

Logoen til gruppa Cheollima Civil Defense, slik den fremstår på gruppens hjemmeside.

En anonym kilde i den amerikanske administrasjonen sier til nyhetsbyrået AP at gruppen kaller seg Cheollima Civil Defense.

Den har lagt ut en kort video på sin internettside som angivelig skal vise en mann som knuser bilder av Nord-Koreas tidligere ledere, Kim Il Sung and Kim Jong Il.

Ifølge teksten, som følger videoen, skal den ha blitt filmet på «vårt hjemlands jord», som kan tolkes som Nord-Korea ambassade i Madrid.

Video av at bilder av Nordkoreanske ledere knuses. Lagt ut av gruppen Cheollima Civil Defense

Avviser angrep

Men på gruppens hjemmeside avviser den at det som skjedde i Madrid var et angrep. Der står det at det var et svar på en akutt situasjon i ambassaden og at ingen der ble slått eller kneblet.

Cheolima Civil Defence hjemmeside

Gruppen skriver at den ikke kan fortelle mer, men at de vil fortsette å engasjere seg i det de kaller «ekstraordinært og sensitivt» arbeid rundt om i verden.

Kim Hyok Chol, North Korea's interlocutor leading negotiations with the United States

Var innbruddet i ambassaden et forsøk på å skaffe informasjon om Nord-Koreas forhandler med USA, Kim Hyok Chol?

Foto: KYODO

Tidspunktet for angrepet, like før møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump 28. februar, har ført til spekulasjoner om det var et forsøk på å skaffe seg informasjoner om Kim Hyok Chol som var Nord-Koreas sjefforhandler med USA.

Han var tidligere Nord-Koreas ambassadør til Spania, men ble utvist derfra i 2017 som svar på Nord-Koreas atomprøvesprengning det året.

SISTE NYTT

Siste nytt