Hopp til innhold

Søreide: Jerusalem-anerkjennelse kan gjøre fredsprosessen vanskeligere

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener at en amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad kan gjøre fredsprosessen vanskeligere. En rekke land advarer i dag USAs president mot et slikt utspill.

Utenriksminister Søreide om Jerusalems status

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide intervjuet av NRKs korrespondent Philip Lote i Brussel i dag.

Tidligere i dag sa EUs utenrikssjef, Federica Mogherini, at enhver handling som kan undergrave forsøket på å få til en tostatsløsning for israelere og palestinere «må absolutt unngås».

– Det er mange aktører i regionen som også bidrar til å gjøre ting vanskeligere. Det er klart at det som vil bli oppfattet å være et linjeskift (fra amerikansk side, journ.anm.) vil også kunne bidra i den retningen, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK i Brussel i dag.

Les mer om Trumps Jerusalem-beslutning: Trump utsetter beslutning om ambassade i Israel

Erdogan: Truer Israel med diplomatisk brudd

Recep Tayyip Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan i en tale til partifeller i parlamentet i formiddag.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer. Vi kan komme til å bryte de diplomatiske forbindelsene til Israel, sa Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan i en tale til sine partifeller i nasjonalforsamlingen i dag.

– Jerusalem har vært Israels hovedstad i 3000 år, uavhengig av Erdogans anerkjennelse, er det uoffisielle israelske svaret, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Utdanningsminister Naftali Bennett sier i en kommentar at «det er bedre å ha et forent Jerusalem enn Erdogans sympati».

Arabiske reaksjoner

Men også USAs nærmeste arabiske allierte, Saudi-Arabia, kommer med en klar advarsel til president Trump.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-JERUSALEM

Shuafat flyktningeleir for palestinere ble opprettet like etter at staten Israel ble grunnlagt i 1948. Den huser fortsatt flyktninger, og ligger nå like utenfor muren som Israel har bygget gjennom byen. Bildet er tatt i dag.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

– Det vil få alvorlige konsekvenser og føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen, heter det i en uttalelse sitert av nyhetsbyrået AFP.

– En amerikansk anerkjennelse Jerusalem som Israels hovedstad er en «klart aggressiv handling», heter det i en uttalelse fra Den arabiske liga i dag. Ligaen advarer mot konsekvenser for hele den islamske og arabiske regionen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Palestinerne vil bryte kontakten

Nabil Saath, rådgiver for Palestinas president Mahmoud Abbas, advarer president Donald Trump direkte.

– Dette ville fullstendig ødelagt enhver mulighet Trump har til å spille rollen som ærlig fredsmegler, sier Saath ifølge nyhetsbyrået AFP.

US-PRESIDENT-TRUMP-DELIVERS-REMARKS-AT-UTAH-STATE-CAPITOL-IN-SAL

USAs president Donald Trump under et møte i Salt Lake City 4. desember. Det var egentlig varslet at han ville kunngjøre beslutningen om Jerusalems status i går, men det skjedde ikke.

Foto: GEORGE FREY / AFP

Fredsprosessen har stått i stampe siden de brøt sammen i 2014, men Donald Trump og hans rådgivere håper å gå over i historien som administrasjonen som skapte fred i Midtøsten.

Både palestinere og israelere ser på Jerusalem som sin hovedstad. Palestinerne mener at Jerusalems framtidige status må være en del av forhandlingene om en tostatsløsning. De vil for alle del hindre at israelerne skaper flere «fakta på bakken» som legger føringer for en eventuell fredsprosess.

Trump må kanskje prioritere

– Den regionale stabiliteten i Midtøsten står på spill når Trumpadministrasjonen nå er ventet å ta en beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem eller formelt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Det er den israelske avisa Haaretz som skriver dette.

Det er ventet at president Donald Trump vil komme med et utspill om Jerusalems status denne uka. Det er mulig han lander på en mellomløsning, med anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, men uten å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-US

Jerusalem er delt i palestinske Øst-Jerusalem og israelske Vest-Jerusalem. I 1980 erklærte Israel Jerusalem som én, gjenforent by. Men gjenforeningen er ikke anerkjent av det internasjonale samfunnet. Klippemoskéen med den gyldne kuppelen regnes som verdens eldste islamske byggverk.

Foto: THOMAS COEX / AFP

Begge deler vil provosere palestinerne, men en flytting av ambassaden oppfattes som enda verre enn bare en anerkjennelse.

Les også: I dag har «alle konflikters mor» vart i 100 år

SISTE NYTT

Siste nytt