Hopp til innhold

Sønnen forsvunnet - tatt av en av Mexicos kriminelle bander

(San Luis Potosi) De ber hver dag om at sønnen skal komme tilbake i live. For to og et halvt år siden ble sønnen Moises på 24 år ble kidnappet. Siden har de ikke hørt mer fra ham.

Ekteparet Gamez

Ekteparet Guillermo og Carmen Gamnz har opplevd alle foreldres mareritt, en dag ble sønnen bare tatt.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

Inger Marit Kolstadbråten
Foto: NRK

Vi møter familien i byen San Luis Potosi noen timers kjøring nord for hovedstaden Mexico City.

Dette var før et rolig område, men nå har frykten også inntatt denne byen.

– Jeg er redd, men hvis jeg ikke gjør noe, vil jeg aldri få vite mer om sønnen min, sier Guillermo Gamez.

Se TV-reportasjen i Søndagsrevyen

Stakk av med pengene

11. oktober 2009 er en dato de aldri vil glemme.

På kvelden dro sønnen Moises på 24 år på fest sammen med flere venner. De snakket med ham på telefon på natta, og siden har de ikke hørt mer fra ham.

Etter et par dager fikk de en telefon fra dem som trolig hadde kidnappet Moises og tre av vennene hans som også forsvant den natta.

– De bad om penger. Vi hadde ikke den summen de bad om, men vi klarte å samle inn rundt 100.000 pesos (ca. 45.000 kr red.anm.) sier han.

Mexico savnede gutter

Moises Gamez og hans kamerater ble offer for Mexicos interne narkokrig.

Foto: Faksimile

De dro og møtte kidnapperne på avtalt sted, og leverte pengene. Men da de spurte hvor de kunne hente sønnen, fikk de ikke noe svar. De skulle bli kontaktet seinere, men hørte aldri mer fra dem.

Fortvilelsen er bunnløs.

– Det er en smerte jeg ikke kan beskrive som kommer fra dypet av min sjel. Som mor har jeg ikke ord for å beskrive hvordan det føles at de har tatt sønnen min. Vi er en fattig familie, men svært sammensveiset, sier moren Carmen Almanza, mens tårene renner.

Hun ber hver dag om at sønnen, skal komme tilbake i live. I den lille stua er et bord omgjort til et husalter med bilder av sønnen og de tre andre guttene som forsvant.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Carmen Almanza

Carmen Almanza ber hver om at sønnen og vennene hans skal komme tilbake

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

Narkovolden sprer seg

Familien er en av mange i Mexico som har blitt hardt rammet av den økte volden i landet de siste årene.

De mektige kartellene sloss om den svært lukrative smuglingen av kokain fra søramerikanske land som Colombia til markedene i USA og resten av verden.

Tidligere var det først og fremst grenseområdene i nord og byer som Ciudad Juarez som var offer for kartellenes blodige kamp om kontroll over smuglerrutene.

Ciudad Juarez regnes som verdens farligste by. Rundt 3.000 mennesker har blitt drept hvert eneste år i byen med rundt 1,5 millioner innbyggere.

Men etter at president Felipe Calderon i 2006 gikk til krig mot kartellene ved blant annet å sette inn hæren, har voldsspiralen økt og volden har spredd seg til store deler av landet.

Minst 50.000 er drept og 20.000 er kidnappet de siste seks årene.

Familien i San Luis Potosi har opplevd det samme som mange andre som har blitt offer for volden i Mexico: Politiet har gjort lite eller ingentiosång for å finne de skyldige:

– Nei, de har ikke gjort noe. Politiet etterforsker ikke noe. Vi er alene her, sier Guillermo Gamez og rister på hodet.

VIDEO INN

Folkebevegelse mot volden

Mange familier som har blitt rammet av vold og forsvinninger, håper å få hjelp fra mannen som har blitt et symbol på kampen mot den brutale volden.

For ett år siden ble sønnen til den kjente poeten Javier Sicilia drept.

Frykten får mange til å tie, men han tok opp kampen og startet en folkebevegelse mot volden.

Sønnen ble drept på brutalt vis etter at han sammen med noen venner prøvde å anmelde et tyveri i en bar.

– Bareieren ringte den lokale kartellederen og beskjeden var klar: Drep dem!
forteller Javier Sicilia til NRK.

– Guttene ble holdt som gisler i baren. Bareieren sa nei. Da tilbød kartellsjefen dem 300.000 pesos og to lastebiler – og de drepte dem.

Sicilia er oppgitt over myndighetenes rolle i forhold til narkokartellene.

– De vet godt både i hæren, regjeringen og i rettsvesenet at mange barer i det området, er kontrollert av kartellene. De lar dem holde på ustraffet. Min sønns død er resultatet av manglende sikkerhet i dette landet, sier Sicilia fortvilet.

Han reiser nå landet rundt for å møte andre ofre for volden og for å få folk til å engasjere seg. I fjor sommer stod han i spissen for en fredskaravane med et titall busser som reiste gjennom noen av landets blodigste delstater.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Javier Sicilia og Guillermo Gamez

Javier Sicilia og Guillermo Gamez deler skjebne med mange av Mexicos foreldre som har blitt rammet av den narkorelaterte volden.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

– Et land i krig

Vi møter ham i San Luis Potosi der han holder foredrag på universitetet. Han oppfordrer folk som har mistet noen om å registrere seg. For mange tør ikke å gå til politiet.

Flere rapporter viser at politiet mange steder har nære bånd til kartellene. Og få eller ingen blir dømt for ugjerningene. Bare rundt 1 prosent av overgrepene blir etterforsket, ifølge Sicilia og flere analytikere.

Myndighetene sier at de fleste som blir drept, har tilknytning til narkokartellene. Men Sicilia dokumenterer at svært mange av ofrene, er vanlige familier.

Flere kommer for å snakke med ham etter foredraget. En av dem er 21 år gamle Jazmin Medina fra Taumalipas, som regnes som et av de farligste områdene i Mexico.

Folkekampanjen til Javier Sicilia

- Nå er det for helvete nok, er mottoet til folkebevegelsen som Javier Sicilia startet.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

– Jeg ber deg om å hjelpe meg å finne en venn som har vært forsvunnet i 8 måneder, sier hun mens hun gråter.

Sicilia holder rundt henne og sier at de skal slåss for hver eneste som har blitt kidnappet eller drept i Mexico og for at de ansvarlige skal bli straffeforfulgt.

Han er svært kritisk til president Felipe Calderons politikk overfor kartellene og mener at landet er i en nasjonal krisesituasjon.

– Det er et land i krig, en krig som presidenten startet først og fremst mot kartellene. Dette er et ødelagt land uten rettssikkerhet, sier han.

Han får støtte av den internasjonalt kjente forskeren, Ed Buscglia, som har jobbet for FN og i flere land med organisert kriminalitet og som er bekymret for at kartellene får stadig mer makt i Mexico.

– Volden i Mexico er et resultat av at nasjonale og internasjonale kriminelle organisasjoner kjemper mot hverandre for å få kontroll over politiet, hæren og rettssystemet.

– Konkurransen fører til mer korrupsjon og mer vold. Og president Calderons politikk med å få inn flere soldater og mer politi, fører bare til enda mer korrupsjon og vold, sier Buscglia.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Narkobaronen Alfredo Aleman

Alfredo Aleman eller 'El Comandante Aleman' som han ble kalt, var medlem av det store Los Zetas-kartellet. Han ble tatt i delstaten San Luis Potosi.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

Håpet lever

Carmen og Guillermo i San Luis Potosi håper fortsatt at sønnen og de tre andre guttene, skal komme tilbake.

– Jeg ber for alle fire, ikke bare for en. Jeg ber om at de må komme tilbake i live. Og hvis de er døde, må vi få tilbake kroppene. De må få en kristen begravelse, sier foreldrene.

Den meksikanske forskeren Ed Buscaglia mener at den politiske og økonomiske klassen må rammes hardere, før det blir en endring i landet og volden går ned. Hør mer om det i NRK P2-s nyhetsmorgen mandag kl. 0740.

Hør Nyhetsmorgen

SISTE NYTT

Siste nytt