Sverger å drepe voldelig narkogjeng

En væpnet gruppe i Mexico har påtatt seg oppgaven med å drepe en av landets mest fryktede narkotikagjenger.

Los Mata Zetas

«Los Mata Zetas» (Zetas-dreperne), sverger på å utslette Zeta, den mest voldelige gjengen tilknyttet Mexicos narkotikakarteller.

Foto: Afp

En paramilitær gruppe som kaller seg «Los Mata Zetas» (Zetas-dreperne), sverger å utslette Zeta, den mest voldelige gjengen tilknyttet Mexicos narkotikakarteller.

Zeta, som ble startet av tidligere elitesoldater som gikk over til leiemord som levebrød, har ligget i krig med andre narkotikakarteller om kontrollen over narkotika- og mennesketrafickingruter i Mexico.

De har flere blodige angrep på sin samvittighet. Blant annet halshogde de 27 bønder i Guatemala i mai, bombet et casino slik at minst 53 personer døde og i fjor massakrerte de 72 immigranter på en gård i Tamaulipas.

Ba om unnskyldning

– Vår hensikt er å vise folket i Veracruz at dette samfunnets bunnslam ikke er uovervinnelig, sier en av dem, etter å ha unnskyldt sine kommende handlinger i en video overfor folket og myndighetene, skriver AFP.

Gruppa hevder de representerer «den væpnede delen av folket, for folket», og understreker at de respekterer landets myndigheter.

I forrige uke ble 49 døde personer funnet i løpet av to døgn i Veracruz. 35 av likene ble funnet dumpet under en trafikert veibro, og skal tilhøre medlemmer av Zeta.

Ifølge meksikanske medier skal noen ha lagt igjen en beskjed i nærheten av kroppene, som inneholdt en trussel mot Zeta.

Vil ikke ha borgerhjelp

Zeta opererte tidligere i området Tamaulipas, men i løpet av året har den voldelige gruppa fått tilhold i staten Veracruz ved Mexico-gulfen.

Til tross for at dette har gitt meksikanske myndigheter nye bekymringer, avviser de kontant hjelpen som nå kommer fra uventet hold.

– Enhver utenfor loven som ønsker å bekjempe kriminalitet, mangler den nødvendige legitimitet, og vil derfor bli møtt med statelig makt, sier Francisico Blake, landets innenriksminister til nyhetsmediene.

Han la også til at de føderale myndighetene bekjemer alle de kriminelle gruppene likt.

(Saken fortsetter under bildet)

Los Mata Zetas, en paramilitær gruppe som sverger på å utslette narkobanden Zetas

UNNSKYLDER SEG: – Vår hensikt er å vise folket i Veracruz at dette samfunnets bunnslam ikke er uovervinnelig, sier ett av medlemmene i «Los Mata Zetas» (Zetas-dreperne), etter å ha unnskyldt sine kommende handlinger i en video overfor folket og myndighetene.

Foto: - / Afp

Volden spredte seg i 2010

Minst 41.000 personer har blitt drept i narkotikakrigen i Mexico siden den startet i 2006, da myndighetene lanserte sin kamp mot de mektige narkotikakartellene.

Krigen mellom de ulike kartellene om markedet har resultert i bortføringer, tortur og massegraver.

Volden har tidligere vært konsentert i det nordlige grenseområdene, hvor Ciudad Juarez har vært mest utsatt. I 2010 spredte imidlertid volden seg til andre regioner som Nuevo Leon og statene i Tamaulipas.

Dette skyldtes i hovedsak rivalisering mellom narkotikakartellene, som Sinaloa og Juarez-kartellene og at den militære delen Zeta røyk uklar med sin tidligere allierte i Gulf-kartellet.

Massegrav

145 kropper ble funnet i 26 massegraver i Mexico i 2010. Zeta-medlemmer står ifølge myndighetene bak massedrapene.

Foto: Fernando Antonio / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt