Hopp til innhold

Somalias parlament tatt i ed

Somalias nye parlament ble i dag tatt i ed under en seremoni på rullebanen på flyplassen i Mogadishu.

Somalias sittende president følger innsettelsen av parlamentet

Somalias sittende president, Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, følger innsettelsen av parlamentet.

Foto: ABDURASHID ABDULLE / Afp

Ifølge lokale lovgivere var det for farlig å holde seremonien i det vanlige parlamentet, ettersom man fryktet et angrep fra Al Shabaab-militsen, skriver AFP.

Etter ønske fra parlamentets midlertidige taler, Musa Hassan Abdallah, ble hele seremonien flyttet til den strengt bevoktede flyplassen, der også 17.000 soldater fra Den afrikanske union har sin base.

Seremonien markerte slutten på landets overgangsregjering etter åtte år med interne politiske kamper og utstrakt korrupsjon.

Somalia har ikke hatt en stabil regjering siden 1991, da Mohamed Siad Barre ble styrtet.

– Somaliere har vært gjennom 20 år med kaos. Folk er klare for en ny tid i Somalia, sier Hussein Arab Isse, som var forsvarsminister i den forrige regjeringen.

Valget av en ny president er imidlertid forsinket. Isse lover at valget skal gjennomføres så snart som mulig.

– Snart operativt

Somaliske parlamentsmedlemmer avlegger ed

Somaliske parlamentsmedlemmer avlegger ed.

Foto: ABDURASHID ABDULLE / Afp

Den FN-støttede prosessen med å få på plass en ny regjering innebar blant annet at lovgiverne ble valgt ut av en gruppe bestående av 135 tradisjonelle klansoverhoder.

Hittil har litt over 200 lovgivere blitt plukket ut til parlamentet, men ifølge AFP er kvoten på 275 fortsatt ikke fylt opp.

FNs nestsjef i Somalia, Peter de Clercq, sier til Al Jazeera at parlamentet skal være operativt i løpet av en uke.

– Overgangen har nådd slutten. Vi har et suverent parlament med en funksjonell majoritet, så er klare, sier de Clercq.

FN, Den afrikanske union, USA og EU sier i en felles uttalelse at den nye regjeringsdannelsen er «en enestående mulighet for fred og stabilitet».

Uttalelsen er også signert av Norge.

– Udemokratisk

Analytikere AFP har snakket med er imidlertid ikke like optimistiske.

– Den pågående politiske prosessen har vært like udemokratisk som den den skal erstatte, med omfattende politisk innblanding, korrupsjon og trusler, skriver tenketanken International Crisis Group (ICG).

Prosessen med å velge lovgivere til parlamentet har ført til bitre konflikter mellom lokale stammer og klaner, og mange har også protestert mot valget av kvinner, som etter planen skal fylle 30 prosent av parlamentet.

– Så lenge parlamentet er plukket ut i stedet for folkevalgt, er det essensielt at det kutter båndene til fortiden, skriver ICG.

Ifølge diplomatiske kilder er det over et dusin kandidater som vil stille til presidentvalget mot Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, som har sittet ved makten siden 2009.

En FN-rapport fra juli i år slo fast at Ahmeds regjering var tuftet på «systematiske underslag, økonomisk utroskap og tyveri av offentlige penger».

SISTE NYTT

Siste nytt