Hopp til innhold

- Fattige land mest korrupte

Verdens mest krigsherjede land er også oppfattet som de mest korrupte, viser den årlige rapporten fra Transparency International.

Somalias president Sheik Sharif Sheik Ahmed

Somalia kommer desidert dårligst ut i undersøkelsen. Her er president Sheik Sharif Sheik Ahmed sammen med utenriksminister Abdul Rahman Jangeli og visefinansminister Sharif Hassan Sheikh Aden.

Foto: Craig Lassig / Scanpix/AP

Somalia, Afghanistan og Irak havner som i fjor helt nederst på årets «Corruption Perception Index».

- Undersøkelsen viser også i år at det er land preget av fattigdom, krisesituasjoner, krig og konflikt som har størst problemer. Videre ser vi at land med store naturressurser sliter med korrupsjon. Rikdommen i disse landene kommer som regel ikke befolkningen til gode, skriver Transparency International i en pressemelding.

Afghanistan trekkes frem som spesielt utsatt, skriver BBC . Presidentvalget var preget av utbredt juks , mens USA fortsatt vurderer å sende enda flere soldater til landet.

Disse ti landene kommer dårligst ut:

Bunnplasseringene i CPI-undersøkelsen

Plassering

Land

CPI-rating

168

Haiti

1,8

168

Iran

1,8

168

Turkmenistan

1,8

174

Uzbekistan

1,7

175

Tsjad

1,6

176

Irak

1,5

176

Sudan

1,5

178

Burma

1,4

179

Afghanistan

1,3

180

Somalia

1,1

Ekspander/minimer faktaboks

Norge bak Sverige og Danmark

New Zealand er ifølge undersøkelsen det minst korrupte landet i verden, mens Danmark, som tronet øverst på lista i fjor, ligger på andreplass foran Singapore og Sverige.

Norge ligger på 11. plass, rett bak Island.

Norge har ligget dårligst an blant de nordiske landene helt siden undersøkelsen startet i 1995. I fjor havnet vi på 14. plass .

Disse landene kommer best ut:

Topp ti, CPI-undersøkelsen

Plassering

Land

CPI-rating

1

New Zealand

9,4

2

Danmark

9,3

3

Singapore

9,2

3

Sverige

9,2

5

Sveits

9,0

6

Finland

8,9

6

Nederland

8,9

8

Australia

8,7

8

Canada

8,7

8

Island

8,7

Ekspander/minimer faktaboks

Se hele lista hos Transparency International .

- Hvorvidt Norges plassering skyldes høyere bevissthet om korrupsjonsproblemene på hjemmebane, eller om det faktisk er mer korrupsjon i Norge enn land vi liker å sammenlikne oss med, er usikkert. Det avsløres imidlertid stadig nye korrupsjonsskandaler i Norge, og det er ingen tvil om at vi har reelle utfordringer, skriver Transparency International på sine norske nettsider.

- Et tankekors

Guro Slettemark i Transparency International

Guro Slettemark i Transparency International.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International understreker at lista er basert på en tillitsmåling.

- Dette er befolkningens oppfatning, og sier ikke nødvendigvis noe om den faktiske tilstanden. Man kan kalle det en tillitsoppfatning, sier Slettemark til NRK.no.

Men hvorfor Norge havner bak de andre nordiske landene, tror ikke Slettemark det finnes noe godt svar på.

- Det stiller vi også spørsmål ved. Vi liker jo ofte å tro at vi ikke er noe dårligere enn de andre nordiske landene, men vi kommer dårligst ut igjen. Vi synes det er et tankekors at vi er bak Island, der det meste har gått galt det siste året, sier Slettemark.

- Norge har ansvar i fattige land

Organisasjonen mener norske bistandsmyndigheter, humanitære organisasjoner og norsk næringsliv har et spesielt ansvar når de opererer i fattige land.

- Man må være bevisst på at korrupsjon er helt uakseptabelt. Man må også begynne å stille vilkår til at landene selv må arbeide aktivt med korrupsjonsproblematikk. Det er mange ekspempler på at bistandspenger ikke havner der de skal, sier Slettemark.

SISTE NYTT

Siste nytt