Hopp til innhold

Israelsk soldat skjøt såret palestiner i hodet

En oppsiktsvekkende video som i dag er blitt kjent, viser en israelsk soldat som sikter og skyter en liggende mann på gata i Hebron på Vestbredden.

En oppsiktsvekkende video som i dag er blitt kjent, viser en israelsk soldat som sikter og skyter en liggende mann i hodet på gata i Hebron på Vestbredden.

LIKVIDASJON: Videoen viser at en av de israelske soldatene tar ladegrep og skyter mannen som ligger på bakken.

Amatørvideoen som er formidlet av B'Tselem (Det israelske informasjonssenteret for menneskeretter i de okkuperte territoriene) og nyhetsbyrået Reuters, er gjengitt i en rekke israelske medier i dag, og har vakt stor oppsikt.

Den israelske hæren bestrider ikke videoens ekthet, og har tatt soldaten ut av tjeneste. En talsmann for hæren bekrefter at to palestinske menn er skutt og drept. Mennene skal ha gått til angrep på soldaten med kniv.

Etter skytingen blir begge de palestinske mennene liggende på gaten. Minst 10 tungt bevæpnede soldater er å se. Tre ambulanser er på stedet med en rekke hvitkledde helsearbeidere.

– Sikter mot hodet

Israelsk soldat hjelper inn i ambulanse i Hebron

Den sårede soldaten hjelpes inn i ambulansen.

Foto: B'Tselem/Reuters

Den sårede israelske soldaten får medisinsk tilsyn og hjelpes inn i en av ambulansene. Soldater, offiserer og medisinsk personell står rundt. Tilsynelatende er det ingen som hjelper de to mennene som ligger på asfalten.

Den ene palestineren ligger urørlig. Den andre, som ligger på ryggen med armene utstrakt, beveger på hodet og følger aktiviteten ved den ene ambulansen.

Rett før en av ambulansene kjører fordi, tar en av soldatene ladegrep og sikter mot mannen som ligger rett foran ham. Avstanden er ikke mer enn to-tre meter. Et enkelt skudd høres. Vi ser at mannen på bakken rykker til. Det samme gjør soldater og helsepersonell rundt.

Abdel-Fattah Al-Sharif (21) skutt av soldat i Hebron

Etter skuddet strømmet det blod fra mannens hode, og han ble erklært død etter en halv time. Helsemyndighetene på Vestbredden oppgir navnet til å være Abdel-Fattah Al-Sharif (21).

Foto: B'Tselem/Reuters

Når ambulansen glir bort, kommer en kraftig blodstrøm til syne fra mannens hode. Fortsatt er det ingen som styrter til.

Ikke langt fra mannen ser vi at det ligger en knivlignende gjenstand.

Varsler etterforskning

Ifølge den israelske hæren er soldaten som skjøt tatt ut av tjeneste og satt i varetekt inntil militærpolitiet kan fastslå hva som skjedde.

– Det israelske forsvaret anser dette som et graverende brudd på våre verdier og på våre regler, sier oberstløytnant Peter Lerner til Reuters.

Fra oktober i fjor har angrep med kniv, skytevåpen og biler mot israelske soldater eskalert. Hæren har vært på tå hev. Både FN, EU og USA har forsvaret Israels rett til å forsvare seg mot voldelige angrep, men har også oppfordret landet til å vise tilbakeholdenhet.

Over 200 drept i angrep

Flere menneskerettighetsgrupper har kritisert den israelske hæren for å ty til våpen for raskt, og for å ikke forsøke å pågripe angriperne. I flere tilfeller er palestinere skutt på mistanke.

Tallene på dødsofre er ikke offisielt bekreftet, men ifølge Al-Jazeera rapporterer menneskerettsgrupper om at 199 palestinere og 28 israelere skal være drept i slike angrep i Jerusalem og på Vestbredden siden oktober. Dette var før dagens hendelse.

De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden har navngitt de to palestinerne som ble skutt i dag som Ramzi Al-Qasrawi og Abdel-Fattah Al-Sharif, begge 21 år gamle.

Israelsk soldat tar ladegrep i Hebron

TAR LADEGREP: Bildet som er tatt fra videoen, viser en soldat i grønn skyggelue som tar ladegrep og går frem mot mannen som ligger på bakken.

Foto: B'Tselem/Reuters
Israelsk soldater skyter såret mann i hodet

SIKTER: Her sikter soldaten mot mannen på bakken, før han trekker av og skyter et enkelt skudd mot arrestanten. Hendelsen skjedde i Hebron på Vestbredden.

Foto: B'Tselem/Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt