Hopp til innhold

Sola skinner på britisk økonomi

Etter mange vonde år under finans- og økonomikrisen, har britene fått oppleve en juli som både ga økonomisk fremgang og ekstra mye solskinn. Wimbledon-seier, prinsefødsel og fornøyde mennesker får deler av æren.

Britisk økonomi
Foto: ANDREW COWIE / Afp

Espen Aas i London

Helt siden Storbritannia opplevde sin første resesjon, eller økonomiske tilbakegang i 2008, har veien ut av uføret vært lang og steinlagt.

Til tross for både fjorårets OL-arrangement og en underliggende god fastlandsøkonomi, har veksten vært tilnærmet ikke-eksisterende. Men, tallene fra årets julimåned gjorde at flere slapp jubelen løs, om enn noe forsiktig.

Vekst, vekst og atter vekst

Det var oppgang innenfor tre viktige områder som juli-tallene i år viste. Ikke bare steg varesalget med 1,9 prosent i juli, men nybilsalget var det beste på seks år – opp 12,7 prosent – og husprisene viste vekst sjette måneden på rad med en oppgang på 4,6 prosent sammenlignet med samme måned året før.

Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney

Den nye sentralbanksjefen Mark Carney har fått en god start på jobben og det kan han visstnok ...

Foto: simon dawson / Afp
Chris Froome

... takke Chris Froome og ...

Foto: JEFF PACHOUD / Afp
Andy Murray

... Andy Murray og ikke minst ...

Foto: GLYN KIRK / Afp
Prins William og hertuginne Kate

... denne lille karen i mors armer for.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap
Faksimile fra London Evening Standard

Resultatet fikk bl.a. London Evening Standard til å konkludere: «Booming Britain has wow factor».

Foto: Faksimile

Og selv om deler av oppgangen kan se beskjeden ut, er den et velkomment lysglimt i en økonomi som har mørke skyer over seg i måned etter måned.

Britiske medier kastet seg raskt over tallene og produserte overskrifter som «Boom Britain», «Britain is booming», «Just wow» og så videre.

Godt humør gir godt salg

Og selv om forklaringen kan fremstå som noe enkel, trekker både handelsnæringen og økonomer frem julimånedens gode begivenheter som viktige årsaker.

Chris Froomes seier i Tour de France, Andy Murray som innkasserte den første britiske mannlige seieren i Wimbledon-turneringen på 77 år, den engelske suksessen i cricketturneringen the Ashes, og ikke minst ankomsten av en ny britisk tronarving i tillegg til den varmeste julimåneden siden 2006 skal ha fyrt godt oppunder salget.

Regn med rekordlav rente

Onsdag denne uken kunne den nye engelske sentralbanksjefen, Mark Carney, presentere en helt ny måte å styre pengepolitikken på.

Han vil styre rentenivået etter arbeidsledigheten, slik det også er gjort i hans fødeland, Canada.

Det er langt vanligere å styre renten etter inflasjonen, slik blant annet Norges Bank gjør, men Carney sa på sin første pressekonferanse at han kommer til å holde renten uendret helt til arbeidsledigheten kommer ned til 7 prosent.

I dag er ledigheten på 7,8 prosent, og det tar trolig ennå tre år før ledigheten kommer så langt ned.

Dermed kan huseiere og småbedrifter budsjettere med uendret rente i flere år fremover, noe som gir dem et langt mer handlingsrom.

Skulle derimot inflasjonen komme opp på 2,5 prosent, har sentralbanken sagt at den må gjøre om på rentepolitikken.

En sommer er over

Høstluften har allerede gjort seg gjeldende på morgenene på De britiske øyer, kanskje er solskinnet over for kjøpelysten også. Mange økonomer som gledet seg over oppgangen i juli, er også skeptiske til veien videre.

Et stort antall familier har en anstrengt økonomi, det er lite som kommer til å endre seg for dem.

Ledigheten er høy og kommer fortsatt til å være høy i flere år. I tillegg bifalles ikke den nye rentepolitikken av alle, mange mener det er langt tryggere å styre mot et inflasjonsmål enn ledighetstall.

Men, gode nyheter og solskinn hjalp iallfall litt på kjøpelysten, og viste at det var rom for å skape litt vekst i verdens sjuende største økonomi.

SISTE NYTT

Siste nytt