Hopp til innhold

Hjemløse Vivi fra Norge viser turister Londons skyggesider

LONDON (NRK): For drøye to år siden startet omvisningene «Unseen Tours» i London. Nå har konseptet spredd seg til andre britiske byer, og er på vei til Australia og USA.

For drøye to år siden startet omvisningene «Unseen Tours» i London. Nå har konseptet spredd seg til andre britiske byer, og er på vei til Australia og USA.

Video: Vivi Askeland levde flere år av sitt liv som uteligger i London. Nå viser hun turister et annerledes bilde av storbyen.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Vivi Askeland fra Bergen og Bærum er en av guidene som viser turister rundt i «sitt» London. Tobarnsmoren havnet på gata i 1999, da ekteskap og familieliv tok slutt.

Fått livet tilbake

– Kom igjen da, kunder, mumler hun. Salget går tregt også denne morgenen. Hver dag starter ved enten Temple eller Blackfriars T-banestasjoner med salg av «The Big Issue», som det norske «=Oslo» er modellert etter. Men de økonomiske nedgangstidene har gjort folk lite kjøpelystne.

– Før kunne jeg selge 20 magasiner om dagen, nå er jeg heldig hvis jeg selger 20 i løpet av en uke, sukker hun.

Men Vivi har funnet seg en annen inntektskilde, som betyr langt mer for henne enn å gi henne penger til mat.

– Jeg har fått livet mitt tilbake, sier hun.

Krydrer historiene

Vivi Askeland er en av en håndfull hjemløse i London som er guider for «Unseen Tours». Hun viser turister rundt i området rundt Covent Garden.

Gatene og parkene her har vært hennes hjem i årevis. På tilsvarende vis har kollegene hennes omvisninger i de delene av London der de bor. Eller bodde. Mange av guidene har kommet seg vekk fra uteliggertilværelsen, Vivi er en av dem.

– Nå bor vi hos svogeren min og hans familie. Fire voksne, to tenåringer og en hund, smiler Vivi. Hun har giftet seg på nytt, med en mann som også var hjemløs da de traff hverandre. Men han er ikke guide, og det er langt fra alle uteliggere som egner seg for jobben.

Utfordringen er å finne folk som både er pålitelige og har evnen til å tilegne seg kunnskap – og å videreformidle den.

Vivi brukte to måneder på å lese seg opp på lokalhistorien i Covent Garden og områdene rundt. Hun har alltid vært interessert i historie, og bruker mange ulike kilder når hun velger ut hva hun vil fokusere på. For hun har selv lagt opp ruten hun tar med seg turistene på. Og velger selv hvilke historier hun vil fortelle.

Vivi Askeland foran trappen hun bodde i som uteligger i London

Vivi viser fram det første stedet hun sov som uteligger i London. En trappegang på Covent Garden.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

– Men vi prøver å finne andre historier enn de som er veldig kjent fra før.

NRK får høre om gjenferdene som hjemsøker Theatre Royal i Drury Lane. Så pass på, hvis du har tenkt deg på den helt ferske musikalen basert på Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken».

Vi får se hvor Charles Dickens bodde når han var i London, og Vivi viser oss bygningen som var modell for romanen hans «Bleak House». Rett ved siden av ligger advokatkontoret til Dronning Elizabeths advokater. Og på motsatt side av parken ligger kirken der fattigfolk i gamle dager la igjen sine nyfødte babyer som de ikke klarte å fø på.

Rørte ikke alkohol

Men alle disse historiske og kuriøse fortellingene krydres av fortellinger om hjemløse. Vivi peker på en trapp der tre uteliggere hun kjenner pleide å sove.

– En natt kom det folk og kastet en bøtte vann over dem. En annen natt prøvde noen å sette seg på dem. Senere var det noen som kom og prøvde å sette fyr på dem, fulle folk på vei hjem. Jeg sov aldri så åpent som dette, jeg fant steder der forbipasserende ikke kunne finne meg, forteller 56-åringen.

Hennes første natt som uteligger, tilbrakte hun i skyggen av Royal Opera House på Covent Garden. Nederst i en trappegang, der puben på gateplanet hadde sin personalinngang. Der var det trygt, der fikk hun sove i fred.

Vivi har i grunnen aldri følt seg truet i storbyen. Hun skygget banen da gjengene samlet seg rundt henne. Hun rørte ikke alkohol mens hun sov på gata, hun ville ha et klart hode om noe skulle skje.

Den mest truende opplevelsen hadde hun da hun hadde bygd seg et skur under Waterloo bro. En uønsket okkupant nektet å forlate «huset» hennes, og fikk støtte fra en gruppe jenter. Da valgte Vivi å pakke sekken og soveposen og flyttet til parken ved undergrunnsstasjonen Temple. Der traff hun mannen hun er gift med i dag.

Flere har fått seg jobb

Tisha Brown i organisasjonen Sock Mob Events

Tisha Brown har hjulpet flere uteliggere tilbake i jobb med sitt prosjekt.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Tisha Brown i organisasjonen Sock Mob Events forteller om ideen bak «Useen Tours». The Sock Mob er en gjeng velgjørere som delte ut sokker blant byens hjemløse.

– Vi ønsket bare å få kontakt med dem, være venner og støttespillere, sier hun. Men da de ble kjent med dem, så de hvilket potensial som lå i mange av disse menneskene, og høsten 2010 startet de med omvisningene.

En av guidene var kokkelærling i Mayfair før han ble hjemløs og havnet på gata i det eksklusive område. I to år har han guidet turister rundt i dette rikmannsstrøket, med et perspektiv fra under gateplan. Hans omvisninger er det nå slutt på, for han har igjen fått seg jobb som kokk.

En annen av guidene var kunststudent og skulptør før han ble uteligger. Hans omvisninger fokuserer mye på gatekunsten og skulpturene Londons gater er fulle av.

– Omvisningene har tatt helt av, smiler Tisha Brown. Hun forteller at det nå er mulig å bli guidet rundt også i Bath og Bristol av hjemløse og tidligere hjemløse.

– Og det er planer om lignende både i Australia og USA.

Vivi Askeland har ikke hatt et enkelt liv i London. Men hun er ikke bitter. Hun elsker byen som har vært hennes hjem i 35 år. Og hun elsker det faktum at hun fortsatt kan oppdage nye sider både ved bylivet her og ved seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt