Britiske lærere kjøper mat av egen lomme til sultende elever

Halvparten av alle britiske lærere har selv kjøpt mat til elever som ikke får nok mat i hjemmet.

Lærer og elever i London

En lærer tar imot elever til åpningen av West London Free School 9. september i fjor. Skolen er en av de nye 'frie skolene' som drives av foreldre, frivillige og veldedige organisasjoner.

Foto: Luke MacGregor / Reuters

Det viser sjokkerende tall fra en undersøkelse som avisen Guardian har gjort i britiske skoler.

Avisen har gjennomført en spørreundersøkelse blant 591 britiske lærere.

Resultatene fra undersøkelsen er rystende lesning:

  • 49 prosent av lærerne sier at de har tatt med mat eller frukt til skolen for å gi til elever som ikke har spist frokost.
  • 17 prosent av lærerne sier at de har gitt elever penger av egen lomme for å kjøpe lunsj.
  • 83 prosent av lærerne ser elever som er sultne om morgenen.
  • 55 prosent av lærerne sier at opptil en firedel av elevene kommer på skolen uten å ha fått nok å spise.

Ber om gratis frokost

Camilla, hertuginnen av Cornwall

Camilla, hertuginnen av Cornwall spiste lunsj med elever under et besøk i nordirske Armagh 27. mars i år.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Sammenslutningen av britiske allmennleger, Den nasjonale foreningen av rektorer og sammenslutningen av britiske barneleger ber regjeringen vurdere å dele ut gratis frokost.

I dag får rundt 1,3 millioner fattige barn gratis lunsj på britiske skoler.

Nå oppfordres regjeringen til å sørge for at disse får gratis frokost i tillegg.

Leder for Sammenslutningen av britiske allmennleger, doktor Clare Gerada, sier at gratis frokost vil hjelpe med å håndtere helseproblemer knyttet til fattigdom hos barn.

– Det er trist å høre om at så mange barn er sultne og mangel ressurser hos familiene ser ut til å være en viktig årsak til dette, sier Clare Gerada.

Hun sier at som allmennlege møter hun daglig fattigdom på kontoret sitt.

– Å gi gratis skolefrokost til de som får gratis lunsj vil være en start. Selv om det selvfølgelig ikke vil gjøre noe med den grunnleggende problemet med fattigdom, så vil det i det minste bety at barn fra fattige familier ikke mister muligheten til å lære, sier doktor Clare Gerada.

Artikkelen fortsetter under bildet.

David Cameron på skolebesøk

Storbritannias statsminister David Cameron traff elever på besøk på Kingsdale Foundation School i Dulwich i London 11, mai i fjor.

Foto: POOL / Reuters

Stadig flere fattige barn

Den økonomiske krisen og innstramningene i statsbudsjettet har ført til en økning i fattigdommen i Storbritannia.

Ifølge organisasjonen Child Poverty Action Group (CPAG) lever 3,6 millioner barn i fattigdom i Storbritannia i dag.

Det betyr at 27 prosent av britiske barn – mer enn hver fjerde – lever i fattigdom.

Hvis den økonomiske politikken til David Camerons regjering fortsetter, spår CPAG at antall barn som lever i fattigdom vil øke med 300.000 frem til 2015–2016.

Fattigdommen gir seg klare utslag i hvordan elevene gjør det på skolen.

Tall fra det britiske utdanningsdepartementet viser at bare halvparten så mange av de som er så fattige at de får gratis skolelunsj, får gode karakterer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hertuginnen av Cambridge, Catherine og elever

Hertuginnen av Cambridge, Catherine, snakker med elever under et besøk på skoleprosjektet 'Utvidede horisonter' i Wrotham i Sør-England søndag. Prosjektet er ment å endre elevers liv gjennom utendørs undervisning.

Foto: POOL / Reuters

Borgermesteren samler inn

På spørsmål om hvordan de merker at barna er sultne på skolene, svarer lærerne mangel på konsentrasjon (91 prosent), trøtthet (86 prosent), elevenes oppførsel (72 prosent) og at barna sier at de føler seg dårlige (63 prosent).

Londons borgermester Boris Johnson

Londons borgermester Boris Johnson har engasjert seg i for gratis frokost.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Resultatene av undersøkelsen er sjokkerende. Jeg tror det er et økende problem. Barn som er sultne når de kommer på skolen kan ikke lære, sier leder for Den nasjonale foreningen av rektorer, Steve Iredale, til Guardian.

En av de som har bekymret seg over problemene med sultne barn er den konservative borgermesteren i London, Boris Johnson.

Han arbeider med å få inn donasjoner fra finansfirmaer i London for å kunne gi gratis skolefrokoster ved 50 skoler i de fattigste bydelene i London.

Pengene vil han gi gjennom den veldedige organisasjonen Magic Breakfast. Organisasjonen gir gratis frokost til elever på rundt 200 skoler rundt om i Storbritannia.

En ti år gammel jente i min klasse er tydelig underernært og er liten for alderen, men spiser likevel sjelden matpakken sin til lunsj. Brødskiven hennes består alltid av hvitt brød, med en smøreost eller et annet tubepålegg. Innen det er tid for lunsj, matpakken presset flat og er veldig uappetittelig. Faren hennes anklager henne for å stjele fra kjøleskapet (hvordan kan en forelder anse det som å stjele?!). Jeg tror han kjøper bedre mat til seg selv og gir henne det billigste av det billige. Det er veldig trist å se.

Lærer i Guardian / Guardian

– Frokost skal ikke være en toliters colaflaske

I undersøkelsen til Guardian har avisen også bedt lærerne sette egne ord på problemene med elever som går feilernærte eller sultne på skolen.

Beskrivelsene fra lærerne er sterk lesning og like egnet til å sjokkere som prosenttallene om sultende barn:

  • – Frokost skal ikke være en toliters colaflaske.
  • – Mange av foreldrene tror at frokost består av noen søtsaker eller et par sjokoladeplater.
  • – Jeg er tilhenger av et «foreldresertifikat»-kurs for å hjelpe foreldre, særlig fra lavere sosiale lag, til å forstå hvor viktig det er med ernæring.

Overlater til skoler og kommuner

Den britiske regjeringen sier at den ikke har noen planer å bruke penger på å innføre gratis skolemat.

– Vi vet hvor viktig det er for barn å få en sunn frokost, sier en talskvinne for det britiske undervisningsdepartementet til Guardian.

I stedet for å bruke penger på skolefrokost sier talskvinnen at hun håper at de enkelte skoler og kommuner vil bruke sine egne ressurser på gratis frokost for fattige barn.

SISTE NYTT

Siste nytt