Hopp til innhold

Snowden: – Tok ikke med meg dokumenter til Russland

I sitt første store intervju etter at han fikk asyl i Russland forteller varsleren Edward Snowden at han har gitt alt sitt hemmelige materiale til andre og ikke selv sitter på hemmelige dokumenter.

Edward Snowden

Et bilde av Edward Snowden tatt i Moskva offentliggjort av Wikileaks 11. oktober i år.

Foto: AP

Edward Snowden sier at han ga alle de hemmelige dokumentene han hadde i sin besittelse til journalister han møtte i Hong Kong før han reiste videre til Russland.

Han sier at han ikke beholdt noen kopier selv, og at han ikke tok med dokumenter til Russland fordi det «ikke ville være i offentlighetens interesse».

Edward Snowden

1. august fikk Edward Snowden innvilget ett års midlertidig asyl i Russland.

Foto: WikiLeaks / Ap

- Hva ville være den spesielle verdien i at jeg personlig bar med meg et sett av materialet videre, spør Edward Snowden i intervjuet.

Intervjuet over kryptert linje

Snowden lot seg intervjue av New York Times over flere dager i forrige uke.

Den 30 år gamle varsleren befinner seg for tiden i Russland, der han har fått innvilget midlertidig politisk asyl.

Intervjuet foregikk over en kryptert linje mellom Russland og USA. Det går ikke frem av artikkelen om den krypterte linjen var sikret mot nettopp den typen overvåkning som Snowden har avslørt at amerikanerne driver.

I intervjuet forteller Snowden om hvorfor han mistet tiltroen til den amerikanske overvåkningsorganisasjonen NSA og bestemte seg for offentliggjøre dokumenter.

Han snakker også om den internasjonale debatten om overvåkning som har fulgt etter hans avsløringer.

– Visste hvordan kineserne jobbet

Snowden forlot USA i mai og reiste til Hongkong der han oppholdt seg da de første sakene basert på hans dokumenter ble offentliggjort 5. juni i år.

Han sier at han var i stand til å holde dokumentene unna kinesiske spioner fordi han kjente til hvordan Kinas etterretningsvesen arbeidet fordi han i sitt tidligere arbeidet hadde overvåket kinesiske operasjoner og holdt et kurs om å forsvare seg mot kinesisk dataetterretning.

– Det er null prosent sjanse for at russerne eller kineserne har fått tak i noen dokumenter, sier Snowden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Edward Snowden og Ray McGovern

Bilde fra en Wikileaks-video som viser Edward Snowden (t.v.) mens han får en pris av den tidligere CIA-analytikeren Ray McGovern under en middag med tidligere amerikanske etterretningsarbeidere og aktivister 9. oktober i år.

Foto: Ap

Amerikanske myndigheter og kritikere av Snowden har uttrykt frykt for at dokumentene kunne komme russiske, kinesiske eller andre utenlandske etterretningsorganisasjoner i hende.

Snowden insisterer i intervjuet på at NSA vet at han ikke har samarbeidet med russiske eller kinesiske spioner.

– NSA har ikke vist frem et eneste eksempel på skade fra lekkasjene. De har ikke sagt noen om det bortsett fra «vi tror», «kanskje», «vi må regne med», via anonyme kilder, sier Snowden.

– De sier ikke «Kina går i svart» eller «Det kinesiske militæret stenger oss ute», sier han.

– Utviklet seg gradvis

Han forteller at beslutningen om å lekke hemmelige dokumenter utviklet seg gradvis, og at hans skepsis til etterretningsorganisasjoner gikk tilbake til da han arbeidet for CIA i Genève.

Snowden forteller om et sammenstøt med en leder da han prøvde å advare CIA om en svakhet i organisasjonens internettbaserte jobbsøker-applikasjon.

Episoden overbeviste ham om at det bare ville lede til å straff hvis han prøvde å arbeide innenfor systemet.

Han forsvarer sine lekkasjer med at de er i offentlighetens interesse fordi de har ført til en offentlig debatt og informert offentligheten om hemmelig overvåkning.

– Så lenge det er bred støtte blant folket kan man argumentere for at det er en grad av legitimitet i selv de mest invaderende og moralsk tvilsomme ordninger, ettersom de er basert på kunnskap og frivillighet. Men, når programmene er satt i verk i hemmelighet, utenfor offentlighetens kjennskap, mangler de legitimitet og det er et problem, sier Snowden.

I intervjuet ville ikke Snowden snakke om hvordan han lever i Moskva, bortsett fra at han ikke er under kontroll av den russiske regjeringen og at han er fri til å bevege seg rundt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lon Snowden

Edward Snowdens far, Lon Snowden, på John F. Kennedy International Airport i New York onsdag denne uken på vei hjem etter å ha besøkt sønnen i Moskva.

Foto: Reuters TV / Reuters

Varsler flere avsløringer

Snowden hadde tidligere denne uken besøk av sin far, Lon Snowden, i Moskva.

Etter at han vendte hjem til USA sa faren torsdag at sønnen hadde flere avsløringer om amerikansk overvåkning på gang.

– Han har mye mer han vil dele med andre, og ved å bli i Russland kan han fortsette å presse fram viktige saker og sørge for at sannheten kommer for en dag, sa Lon Snowden etter å ha besøkt sønnen.

Faren sa også at han hadde gitt sønnen råd om å bli i Russland.

– Da jeg besøkte min sønn i Moskva, sa jeg at han burde bli i Russland, men det er bare mitt personlige råd som han ikke nødvendigvis kommer til å følge. Han har det bra og er i godt humør og han er absolutt overbevist om at han har handlet riktig, sa Lon Snowden.

SISTE NYTT

Siste nytt