NRK Meny
Normal

Snowdens far: – Min sønn bør bli i Russland

Edward Snowdens far, Lon Snowden, har kjempet for en rettferdig behandling av sønnen dersom han skulle returnere til USA. Nå har han gitt opp, og sier det er bedre om han blir i Russland.

Lon Snowden, far til Edward Snowden.

Lon Snowden har mistet troen på at hans sønn, spionsiktede Edward Snowden, vil få rettferdig behandling i USA.

Foto: Peter Kramer / Ap

– Hvis det gjaldt meg selv, og jeg vet det jeg vet nå, ville jeg forsøkt å finne meg et trygt sted utenfor USA, sier Lon Snowden til AP.

Det er over to måneder siden Edward Snowden (30) la ut på flukt fra amerikanske myndigheter, siktet for spionasje etter å ha lekket hemmelige NSA-dokumenter.

Imens har faren Lon jobbet i kulissene for å berede en hjemkomst der sønnen hans kan returnere til USA og få anklagene mot seg behandlet på et rettferdig vis.

Les også:

Har gitt opp

Det er ikke så lenge siden tonen var en annen. Til Fox News har Lon tidligere uttalt at han ønsket at sønnen ville komme hjem og føre saken sin i det amerikanske rettssystemet.

– Jeg skulle ønske at Edward kom hjem og 'facet' det som venter ham. Jeg har også sagt dette til myndighetene da jeg snakket med dem, ble Lon sitert i en artikkel publisert 17. juni.

Nå, litt over en måned senere, ser det ut til at faren har mistet troen på at sønnen vil få en rettferdig rettergang.

Lon Snowden har i mellomtiden rådført seg med blant annet Daniel Ellsberg, kjent for å i 1971 ha lekket de såkalte Pentagon Papers om USAs krigføring i Vietnam.

Mener Russland er tryggest

Lon Snowden har tidligere skrevet et åpent brev der han omtaler sønnen som en helt.

Men han har også jobbet i den amerikanske kystvakten og understreker overfor AP at han har en enorm tro på det amerikanske folket og grunnloven.

– I et mindre turbulent politisk klima ville min sønn kunne fått en rettferdig rettergang, og hans handlinger ville kunne bli sett i kontekst av hans motivasjon for å avsløre et overvåkningsprogram som han og andre anser for å være grunnlovsstridig, sier eldstemann Snowden.

Inntil videre mener han at Russland ser ut til å være det tryggeste stedet for sønnen å oppholde seg, siden landet sannsynligvis vil motstå press fra USA.

Edward Snowden har søkt midlertidig asyl i Russland, men har hittil ikke forlatt transittområdet på flyplassen Sjeremetjevo, siden han ankom den 23. juni.

Saken fortsetter under bildet.

Edward Snowden

Edward Snowden (30) er anklaget av amerikanske myndigheter for spionasje.

Foto: The Guardian / Reuters

– Mangel på inngripen

Det som har fått Lon Snowden til å endre oppfatning om hvor sønnen hans bør oppholde seg skal være det amerikanske justisdepartementets innsats for å presse andre land til å overlevere sønnen hans.

I tillegg synes han lite om det han mener er mangel på inngripen fra president Obama og justisminister Eric Holder etter at sønnen Edward har blitt fordømt som en landsforræder av enkeltmedlemmer av den amerikanske kongressen.

I et intervju på TV-programmet The Today Show på kanalen NBC fredag uttalte Lon at det hadde vært en felles innsats blant noen av kongressmedlemmene for å «demonisere» sønnen hans.

Les også:

Lon Snowden sier han ikke har noe direkte kontakt med sønnen, og at han ikke vet noe mer enn andre om dagliglivet hans på Sjeremetjevo.

I et brev sendt til Obama-administrasjonen på fredag ber Lon via sin advokat Bruce Fein om at presidenten skaper et lovverk som forbyr overvåkning på et slikt nivå som sønnen hans har avslørt.

Fein ber i brevet Obama også om å fravike anklagene mot Edward Snowden.

«Kvalm» av justisminister-brev

Eric Holder

USAs justisminster lover overfor Russland at Edward Snowden ikke vil tortureres eller henrettes dersom han blir utlevert.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Fredag sendte også USAs justisminister Eric Holder et brev til russiske myndigheter der han lovet at Edward Snowden verken ville bli henrettet eller torturert dersom han utleveres fra Russland til USA.

Lon sier til AP at han og hans advokat ble kvalme av brevet. Det gjenspeiler en tankemåte der Edward Snowden antas å være skyldig uten rettssak, og at en dom på 30 år eller livstid er en rimelig straff, mener de.

Men, Lon Snowden tror ikke det er mye han kan gjøre for å hjelpe sin sønn.

– Edward ofret alt og tjente ingenting på det. Det som er gjort er gjort, og konsekvensene er uunngåelige. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å redusere styrken av det, sier den eldste Snowden om sønnen.

NSA Surveillance Edward Snowden

Edward Snowden oppholder seg fortsatt på Sjeremetjevo-flyplassen, til tross for at han har fått tillatelse til å reise inn i Russland.

Foto: Tanya Lokshina / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.