Russland og USA i Snowden-samtaler

Den russiske sikkerhetstjenesten skal være i samtaler med den amerikanske om varsleren Edward Snowden. Russland nekter å utlevere Snowden til USA.

 Edward Snowden

Edward Snowden under en pressekonferanse sammen med Sarah Harrison i Wikileaks. Snowden håper på å få asyl i Russland.

Foto: Tanya Lokshina/Human Rights Watch / Ap

Dmitrij Peskov, talsmann for Putin

Dmitrij Peskov er talsmann for Putin.

Foto: Maxim Shimetov / Ap
Anatolij Kutsjerena

Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Russland har aldri utlevert noen, og kommer ikke til å utlevere noen, sier Putins talsperson Dmitry Peskov.

Peskov la til at han er sikker på at Snowden vil slutte å skade USA dersom han får opphold i Russland.

Ifølge en talsperson for president Vladimir Putin er den russiske sikkerhetstjenesten FSB i samtaler med FBI om Edward Snowden. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Varsleren Edward Snowden befinner seg på Sjeremetjevo-flyplassen utenfor Moskva, mens han venter på at søknaden om midlertidig asyl i Russland behandles.

Fikk dokument som tillater Snowden å krysse grensen

Onsdag denne uken fikk Snowden et dokument som tillater varsleren å krysse grensen inn til Russland. Det ble meldt at Snowden snarlig ville forlate flyplassen, noe som ikke skjedde.

opplyste at Snowden foreløpig ville oppholde seg i transittsonen på flyplassen.

Russiske immigrasjonsmyndigheter vil ikke kommentere saken, men advokat Kutsjerena sier at han har bedt om asyl i Russland i ett år.

– Han har ingen planer om å forlate Russland nå. Han har bedt om midlertidig asyl, noe som betyr ett ettårig visum hvis svaret er positivt. For øyeblikket er hans endelige destinasjon Russland, sa Kutsjerena i går til TV-kanalen Rossiya 24.

USA: Vi blir skuffet

Amerikanske myndigheter har sagt at de blir svært skuffet dersom Russland lar Edward Snowden slippe ut av flyplassen i Moskva.

Det hvite hus sa onsdag kveld at de ønsker å få oppdateringer fra russiske styresmakter om hvor Snowden er, og hvilken status han har.

Edward Snowden har ved å lekke dokumenter satt søkelyset på tele- og dataovervåkning utført av myndighetene i USA. Facebook, Google og flere andre IT-giganter har gitt informasjon til amerikanske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt