NRK Meny
Normal

Edward Snowden kan forlate flyplassen i Moskva

Russiske myndigheter har gitt varsleren Edward Snowden dokumenter som tillater ham å forlate flyplassen i Moskva, men hans russiske advokat opplyser at han foreløpig vil bli værende i transittsonen.

Anatoly Kucherena

Edward Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena skal ha gitt varsleren dokumentet som gjør at han kan gå fritt i Russland.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Edward Snowden

Varsleren Edward Snowden er ettersøkt i hjemlandet i USA, og befinner seg i Moskva.

Foto: The Guardian / Reuters

Edward Snowden har fått et dokument fra russiske myndigheter som bekrefter at asylsøknaden hans er til behandling.

Dokumentet tillater også varsleren å krysse den russiske grensen, så lenge grensevakter ikke nekter ham dette, opplyser det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax skal Snowden ha ryddet sammen tingene sine fra området hvor han har bodd på flyplassen den siste tiden.

Advokaten på flyplassen

Bilder fra Sjeremetjevo-flyplassen utenfor Moskva viste tidligere i dag at Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena kom ut for å møte varsleren. Ifølge en kilde Reuters har snakket med har advokaten gitt Snowden papirene.

Kutsjerena opplyste etter møtet at Snowden foreløpig vil forbli i transittsonen.

– Hans planer videre er foreløpig ikke klare, sa Kutsjerena til journalistene.

Russiske immigrasjonsmyndigheter vil ikke kommentere saken, men Kutsjerena sier at han har bedt om asyl i ett år.

– Han har ingen planer om å forlate Russland nå. Han har bedt om midlertidig asyl, noe som betyr ett ettårig visum hvis svaret er positivt. For øyeblikket er hans endelige destinasjon Russland, sier Kutsjerena til TV-kanalen Rossiya 24.

Har gitt Snowden «Forbrytelse og straff»

Edward Snowden forbereder seg nå på å bli i Russland, og vil forsøke å lære russisk. Anatolij Kutsjerena opplyser at han har gitt Snowden en kopi av romanen «Forbrytelse og straff», av Fjodor Dostojevskij, for å komme i gang med studiene.

Handlingen i romanen foregår i Sankt Petersburg, og skildrer studenten Raskolnikovs drap på en ond gammel pantelånerske og hennes yngre søster, og hans påfølgende sjelelige og mentale kvaler.

– Dette handler ikke om lignende personlige motsetninger, bedyret Anatolij Kutsjerena til pressen.

Amerikanske myndigheter sier i kveld at de blir svært skuffet dersom Russland lar Edward Snowden slippe ut av flyplassen i Moskva.

(Artikkelen fortsetter)

Sikkerhetspersonell på flyplass etter Snowden-papirer

Det er et stort sikkerhetsoppbud på Sjeremetjevo-flyplassen utenfor Moskva som Edward Snowden trolig snart vil forlate.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Vil kjempe for asyl i Russland

Snowden sa i dag via sin advokat at han vil kjempe for sin asylsøknad i Russland. Ifølge advokaten planlegger Snowden å både bo og jobbe i Russland når han til slutt blir innvilget asyl. Snowden befinner seg fortsatt i transit-sonen på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva.

Advokaten sa i går at de ventet å få papirene i løpet av dagen i dag.

Snowdens søknad om midlertidig asyl i Russland kan ta opp til tre måneder å behandle, men han kan få passere tollen så snart russiske myndigheter har gitt den første tilbakemeldingen på søknaden.

Hvite hus: Ønsker å vite Snowdens status

Det hvite hus sa onsdag kveld at de ønsker å få oppdateringer fra russiske styresmakter om hvor Snowden er, og hvilken status han har.

Edward Snowden har ved å lekke dokumenter satt søkelyset på tele- og dataovervåkning utført av myndighetene i USA. Facebook, Google og flere andre IT-giganter har gitt informasjon til amerikanske myndigheter.

NRK.no oppdaterer saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt