Hopp til innhold

Snakker ut om kokainsaken

18 år gamle Stina Brendemo Hagen og 21 år gamle Madelaine Rodriguez snakker i dag ut om kokainsaken i Bolivia.

Norske kvinner tiltalt for narkosmugling i Boliva

Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen står frem i Dagbladet.

Foto: Narkotikapolitiet i Bolivia

De to kvinnene sitterer sammen med en tredje norsk kvinne i fengselet i Cochabamba, etter at de ble tatt med 22,5 kilo kokain i bagasjen da de skulle fly fra landet.

Nå risikerer de 25 års fengsel.

Jeg har ingenting å skjule. Derfor forteller jeg historien min.

Madelaine Rodriguez / Dagbladet

Den tredje kvinnen ønsker ikke å snakke med avisen, men de to jentene som snakker ut med Dagbladets journalist Gunnar Hultgreen på stedet, sier at de ikke forstår hvorfor de sitter fengslet:

- Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg vil hjem, sier Hagen - som måtte feire 18-årsdagen sin i fengselet - til Dagbladet.

Føler seg uthengt av norske medier

Ifølge Dagbladet er Rodriguez forbannet fordi hun føler at hun er blitt uthengt som storkriminell i norske medier.

De norske kvinnene på vei til rettsmøtet i Bolivia

Den nroske kvinnene på vei til rettsmøtet.

Foto: Arild Vik / NRK

- Jeg har ingenting å skjule. Derfor forteller jeg historien min, sier hun.

Hagen forteller at bolivaferien var et resultat av at de ønsket å gjøre noe annerledes og oppleve noe nytt. En ferietur til Boliva, var nettopp det: kult og annerledes.

Ble påspandert ny pupper

Rodriguez forteller at hun som alenemor får utbetalt 17 000 kroner i måneden, og at hun er flink med penger. Derfor hadde hun råd til turen til Sør-Amerika.

- Det er ikke sant som noen har skrevet i avisene hjemme at jeg smuglet kokain til Norge i fjor. Det har blitt skrevet at jeg fikk 20 000 kroner og dekket billettene til turen, og at jeg brukte pengene til å kjøpe nye pupper. Det er bare tull, sier hun til Dagbladet.

- Jeg hadde spart penger, men mesteparten av silikonpuppene ble betalt av en venn av meg. Han mente jeg fortjente nye pupper etter fødselen.

Fengselet i Bolivia hvor de norske kvinnene sitter

Fengselet i Bolivia hvor de norske kvinnene sitter.

Foto: Arild Vik / NRK

Elleve adidasbager

De norske kvinnene skulle reise hjem til Norge den 19. mai, og forteller at de hadde shoppet en god del på ferien. Blant varene som ble kjøpt, var elleve Adidas-bager som kvinnene fant på markedet i Santa Cruz.

- De var innpakket i plast. Vi åpnet dem aldri, la dem bare i koffertene våre. Vi hadde aldri mistanke om at noe var galt, forteller Rodriguez til Dagbladet.

Venninnen supplerer med at de kjøpte bagene på markedet fordi de er svindyre hjemme i Norge.

Bagene er svindyre hjemme i Norge. De er drittfine, derfor kjøpte vi dem.

Stina Brendemo Hagen / Dagbladet

Under én time før flyet skulle lette, ble tre kvinnene hentet av politiet og bedt om å åpne bagasjen. I koffertene fant politiet 22,5 kilo kokain i de elleve adidasbagene.

Etter seks timer på flyplassen og ett døgn på politihuset i Cochabamba, ble jentene overført til kvinnefengselet San Sebastian, der de nå sitter.

Annerledes forklaring

Den tredje kvinnen, som ikke ønsker å stå frem i Dagbladet, skal ha avgitt en forklaring som er annerledes enn de andres overfor politiet. I et tre timer langt avhør med politiet skal hun ha forklart seg inngående om reisen til Bolivia, og hun skal ha navngitt en mann som var på hotellet samtidig som de tre venninnene.

Ifølge en VG-artikkel fra 5. juni i år, var det isfront mellom denne kvinnen og Rodriguez og Hagen.

Rodriguez fastholder overfor Dagbladet at det er hun selv og Hagen som forteller sannheten, og avviser at de er uvenner med den tredje kvinnen.

- Men jeg forstår ikke hvorfor hun har forandret forklaring. Det Stina og jeg har sagt til politiet fra første dag, er sant. Vi vet ingenting om kokainen, sier Rodriguez til Dagbladet i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt