Hopp til innhold

- Vi er ikke skyldige

De tre norske kvinnene som sitter fengslet i Boliva for narkotikasmugling nekter å ha noe med beslaget å gjøre. En av kvinnene har sin 2 år gamle datter med i fengselet.

Norske kvinner i Bolivia
Foto: Arild Vik

- Vi er på ferie her i Bolivia. Først besøkte vi Santa Cruz, og var der nesten tre uker. Vi avsluttet ferien i Cochabamba, og var på vei hjem da vi ble stoppet av politiet på flyplassen, forteller den ene av kvinnene.

LES OGSÅ: Tatt med 20 kilo kokain i Bolivia

Nett-TV: Hadde 20 kilo kokain i bagasjen

- Ikke riktig

Vi møter kvinnene onsdag kveld lokal tid, etter at de har sittet nesten en dag i fengsel. Kvinnene får fem minutter til møtet.

Det var mandag like etter klokken to om ettermiddagen (lokal tid) at de ble tatt i en rutinekontroll. De ble først plassert på glattcelle. Deretter var det i går høring i saken, før alle tre ble flyttet over til et kvinnefengsel.

Den ene av kvinnene har far fra Uruguay, og snakker spansk.

En av de tre har med seg sin to år gamle datter, som har vært med dem hele tiden.

- Det går bra med henne her. Det var verre da vi var i politiets varetekt. Her har hun andre barn å leke med, sier moren til NRK.

- Skjønte ingenting

Alle de tre er bosatt i Østlands-området. To av dem bor i Lillestrøm, men en av dem kommer opprinnelig fra Kristiansand. Den tredje er fra Oslo.

Kvinnene forteller at de ikke skjønte hva som skjedde da de ble stoppet.

- Vi har vært her i tre uker, og prisene er svært lave. Vi har handlet mye, og måtte kjøpe med oss flere bagger for å få med oss alt. I bunnen av disse nye baggene fant de narkotikaen, sier de.

Fengselet i Bolivia fra utsiden

Fengselet sett fra utsiden.

Foto: Arild Vik

Ifølge politiet i Cochabamba ble det funnet totalt 22,46 kilo kokain. Alle tre hadde bagger der det ble funnet narkotika.

- Blod og avføring på veggene

Kvinnene forteller at de første dagene var verst. To av dem ble plassert på en glattcelle sammen med en boliviansk kvinne. Den tredje fikk være og sove i et annet rom sammen med den to år gamle datteren.

- Her var det helt forferdelig. Blod og avføring på veggene. Vi ble behandlet dårlig av politiet, forteller den ene.

Marta River er lærer i fengselet i Bolivia

Marta River er lærer i fengselet.

Foto: Arild Vik

Etter fem minutter er de tilmålte 5 minuttene ute. Jentene blir geleidet inn igjen i cellene sine.

Utenfor fengselet treffer vi Marta River. Hun er lærer i fengselet, og har truffet de norske kvinnene.

- Fengselet er bra. Her får de mat og drikke. Men det er ikke riktig at barn skal være nødt til å være her, sier hun.

150 kvinner og 30 barn

Det er 150 kvinner i fengselet. 30 barn. 12 av kvinnene i fengselet er utlendinger. Alle utlendingene er tatt for narkotikasmugling.

- Det ser ut som om det går bra med de norske kvinnene så langt. Men mange blir svært leie og redde etter hvert. Jeg håper de får den hjelpen de trenger, sier hun.

Ambassadesekretær i Buenos Aires, Trond Gabrielsen, forteller at kvinnene får hjelp fra både generalkonsul i La Paz og fra den norske ambassanden i Buenos Aires.

Fengselet i Bolivia der de norske kvinnene sitter
Foto: Arild Vik

SISTE NYTT

Siste nytt