Hopp til innhold

Smugling av asylsøkere organiseres fra Norge

Menneskesmugling har blitt industri med kjempefortjeneste og en som kjenner miljøet fra innsiden kan fortelle til NRK at smugling blir organisert fra Norge.

Bilder av pass til salgs, intervju med migrant i Hellas, int med menneskesmuglere i Hellas og en fra innsiden i Norge, grafikk og kart

– Vi snakker om store pengesummer! Menneskesmuglere jeg kjenner har noen dager en omsetning på om lag 400.000 kroner – og nesten 300.000 av disse kronene er ren fortjeneste. Ikke engang presidenten tjener så mye!!

Utenfor et litt slitent hus et sted i Sør-Norge står en mann og røyker ute i kulden og snakker med NRK. Over mesteparten av hodet har han dratt en hette – ansiktet må for all del ikke vises når vi tar bilde av ham. «Salim», som vi kaller ham, er redd for represalier dersom han avslører sin identitet.

For det han kan fortelle er oppsiktsvekkende: Organiseringen av menneskesmugling skjer også fra Norge – og fortjenesten havner i lommen på folk som er bosatt her.

 «Salim» i samtale med NRKs Anders Magnus.

«Salim» kjenner menneskesmuglernettverk i Norge. Her i samtale med NRKs Anders Magnus.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Ikke syrere

«Salim» kjenner dette smuglermiljøet fra innsiden. Han forteller at svært mange av dem som nå kommer ved hjelp av menneskesmuglere ikke er syrere:

– De er fra Libanon, fra Algerie, fra Jordan – og også noen kurdere fra Tyrkia.

Fra hele Midtøsten og Nord-Afrika har det nå blitt populært å reise til Europa – særlig til land som Tyskland, Sverige og Norge:

– Noen av dem har behov for beskyttelse, andre kommer for å få et bedre liv. Ja – jeg tror flesteparten av dem er økonomiske migranter. Særlig folk som kommer fra Marokko og Algerie.

2000 kroner for et pass

Menneskesmuglerne i Norge tar imot bestillinger fra folk som ønsker å komme hit til landet eller til andre nordeuropeiske land. For å få dem nordover på enkleste måte har de alliert seg med samarbeidspartnere i den greske hovedstaden Athen.

Der møter NRK en smugler, som naturlig nok vil være anonym. Vi kaller ham «Jamil».

- Her er et svensk pass. Her må man bytte billedsiden. Dette passet koster 200 euro. Her er et annet pass – med amerikansk visum. Det koster også 200 euro.

«Jamil» viser fram deler av sitt varelager, med bilder på mobiltelefonen. Et titalls pass som alle er til salgs for rundt 2000 kroner stykket til den som har råd til det.

Kart over asylstrømmen

Hellas er et knutepunkt for migranter og asylsøkere fra Nord-Afrika og Midt-Østen som vil videre nordover i Europa.

Foto: Grafikk: Marco Vaglieri / NRK

Møte i natten

Men NRK ønsker også å få se virkelige pass, ikke bare bilder. Og gjerne noen som har vist seg å fungere gjennom reiseruten. Smuglerne i Norge skaffer oss en avtale. Midt på natten guider de oss per telefon gjennom Athens bakgater fram til en metrostasjon.

Etter en stund kommer en mann på hvit moped. Det er vår mann.

Et britisk pass

Et britisk pass som en av menneskesmuglerne viser frem til NRK. Europeiske pass er de beste til å bevege seg rundt i Europa med. NRK har sladdet informasjonen i bildet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Han viser oss et fransk pass, med bilde av en middelaldrende kvinne. Dokumentet har vært brukt av mange mennesker som ønsket seg nordover på enklest mulig måte. Passet har også vært i Norge, brukt av en arabisk kvinne som reiste hit for å søke om asyl.

Mannen på mopeden er greker. Han har jobben som «lagerforvalter» for menneskesmuglerne. På hemmelig sted i Athen oppbevarer han mange pass, nå viser han oss dette som har vært i Norge – men som har kommet tilbake.

Lettere reise med europeisk pass

Med utgangspunkt i det ekte passet lager eksperter på forfalskning et nytt pass til kunden. «Salim» i Norge forklarer hvordan det skjer:

– De forandrer billedsiden i passet – med nytt bilde og ny informasjon. Fordelen med et europeisk pass er at man kan reise direkte – med fly. Med et slikt dokument slipper de deg gjennom passkontrollen på flyplassen her i Hellas, stort sett uten problemer. Den arabiske kvinnen som kom til Norge reiste først til Sveits, før hun satte seg på et annet fly som gikk direkte til Oslo.

På denne måten unngår menneskesmuglernes kunder den strabasiøse marsjen gjennom Sør- og Sentral-Europa.

Selv om dette er en enklere vei til det ønskete asyl-landet, koster det å reise nordover på denne måten. «Salim» forklarer hvilke priser menneskesmuglerne forlanger:

Fortjeneste per kunde: 30.000 kroner

– I utgangspunktet koster et ekte pass rundt 200 euro. Som regel må det forfalskes, med nytt foto og nye personopplysninger. Dette koster rundt 400 euro. I tillegg kommer flybilletten nordover – den har en pris på rundt 400 euro. Utgifter kommer opp i til sammen 1000 euro. Men smugleren tar 4000 euro for hele pakken. Dermed blir det 3000 euro i fortjeneste.

«Salim» ler når han snakker om kjempefortjenesten på 3000 euro – nesten 30.000 -kroner for hver kunde:

– Jeg kjenner smuglere som har fått av gårde 10 kunder på én dag. Og alle passerte sikkerhetskontrollen. 40.000 euro i omsetning, 30.000 euro i fortjeneste.

I norsk valuta blir en slik fortjeneste på nesten 300.000 kroner.

Tre unge menn

Tre unge menn som menneskesmugleren «Jamil» tar kontakt med i Athen for å selge pass og reisepapirer til.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Stjålne og «mistete» pass

Vi spør om hva som skjer hvis kunden ikke blir sluppet gjennom passkontrollen. Er da alle pengene tapt?

– Man betaler inn de 4000 euro til en mellommann. Når man har sluppet igjennom passkontrollen gir man ved hjelp av et passord klarsignal til mellommannen om at pengene kan betales til smugleren. Dersom forsøket mislykkes, må smugleren prøve å få deg gjennom på ny. Noen ganger må man gjennom prosedyren to-tre ganger før man lykkes.

Ekte europeiske pass er ingen mangelvare for menneskesmuglerne. Mange av dem er stjålet, forteller «Salim». Men det finnes også et marked for pass. Folk kan «miste» passet og melde det til politiet – så får de et nytt. Og det «mistete» passet kan selges til smuglerne.

Brukes flere ganger

Ett pass kan brukes mange ganger. «Salim» forteller om det franske passet til den arabiske kvinnen som kom til Norge for å søke asyl:

– Straks hun kom til Oslo, leverte hun passet fra seg til menneskesmuglerens kontaktperson. Det ble deretter sendt tilbake til Hellas og brukt på nytt.

– Så en annen kvinne kan komme til Nord-Europa med det samme passet?

– Akkurat! Et slikt pass kan brukes kanskje 10 ganger.

Drømmen om Europa

I Athen er smugleren «Jamil» ute på gaten for å finne kunder. Han går til de små kaféene og kebabsjappene. Her er det flest unge, arabisktalende menn som ønsker seg videre nordover. En av dem er marokkaneren Ayob:

– Jeg vil til Europa for å etablere meg og få et europeisk pass, forteller han til NRK.

Falske europeiske pass brukes til å reise visumfritt i Europa. Men for å være helt sikkert på å få asyl, er det nå mange som utgir seg for å være syrere – uten noen gang å ha bodd i Syria.

Migranter fra arabisktalende land i Midtøsten og Nord-Afrika bruker Hellas som inngangsport til Europa. Der er det nå en økende etterspørsel etter ekte, syriske pass. Med et slikt får man lettere asyl i land som Tyskland, Sverige og Norge.

Marokkaneren som ble syrer

Pose med pass

En pose med en bunke pass som NRK blir vist i Istanbul.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

«Salim» forteller at han møtte en av dem på et asylmottak i Oslo:

– Han var marokkaner, men forsøkte å late som han var syrer fra Deir az-Zour. Der har de en dialekt som likner litt.

Marokkaneren Ayob har ikke kommet lenger enn til Athen. Han ønsker seg videre til Nord-Europa for å søke asyl.

– Men jeg har ikke syriske papirer, beklager han seg til NRK.

– Hvis du får tak i syrisk pass, vil du da si at du er syrer? spør vi.

– Ja, jeg vil søke som syrer for å komme inn. Hva skal jeg gjøre da?

Smuglernes fortjeneste

Menneskesmuglerne beregner seg en enorm fortjeneste.

Foto: Grafikk: Marco Vaglieri / NRK

Tilbud om syrisk pass

Det spørsmålet har andre menneskesmuglere svaret på. Vi møter en representant for en konkurrerende liga. Selv har han to pass – med samme bilde men to ulike navn. For sikkerhets skyld.

Syriske pass

En av menneskesmuglerne forteller at han har kontakter i Syria som skaffer han ekte syriske pass. Her noen av passene som NRK får se i Istanbul.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Han forteller at han kan tilby gode varer til kundene:

– Jeg har en mann som jobber for regimet i Syria, i avdelingen for pass og immigrasjon. Man får et ekte pass. Falske pass fungerer ikke. De blir nå oppdaget i Europa.

Man får et ekte pass – i den forstand at det er laget av et offisielt pass-trykkeri i Syria. Så sender smugleren kundens bilde og personopplysninger til de utro tjenerne inne i Syria, som får godt betalt.

De fyller ut passet slik at det ser helt ekte ut. Dermed kan hvem som helst få en ny identitet – som «ekte» syrer – slik at sjansene for å få asyl i Europa øker.

Skal man avdekke en slik svindel nytter det ikke å se på passet. Man må ettergå asylsøkerens personlige historie og arabiske dialekt for å finne ut om vedkommende egentlig kommer fra et helt annet land – et ganske omfattende og vanskelig arbeid.

Som NRK fortalte tidligere i dag, anslår tyske myndigheter at så mange som én av tre asylsøkere som hevder at de er syrere, faktisk kommer fra andre land.

SISTE NYTT

Siste nytt