Hopp til innhold

Smitter som vanlig influensa

Viruset oppfører seg akkurat som et vanlig influensavirus, og det smitter fra person til person.

Video nsps_upload_2009_4_27_20_19_44_4085.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hvor i verden svineinfluensen har spredt seg. Rødt er bekreftede tilfeller, gult er mistenkte tilfeller av svineinfluensa. Grafikk: Øyvind Pettersen, NRK.

Sjefen for Det amerikanske senteret for sykdomskontroll og -forebygging (CDC), Richard Besser, sier at de nå ser en økning av luftsmitte etter kontakt med infiserte mennesker.

- Og jeg tror flere av disse kommer til å teste positivt på svineinfluensa, sier Besser.

Sykdommen har en inkubasjonstid på mellom 24 og 48 timer.

Slik oppstår svineinfluensa

Video nsps_upload_2009_4_27_19_25_1_4072.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hvordan svineinfluensaen ble til. Grafikk: Renate Rognan, NRK.

I tillegg er det gjennom munnen og nesen de smittede sender smitten videre. Svineinfluensaen sprer seg lett fordi folk kan være smittebærere uten å være syke.

Den sprer seg også lett fordi viruset formerer seg i nesen. Og hver gang en smittet hoster, nyser eller hoster, sendes det ut virus.

Symptomene er som vanlig influensa, med blant annet feber, slapphet, dårlig matlyst, hoste, rennende nese, sår hals, kvalme, oppkast og diaré.

Er du bekymret for influensaen, kan du lese svarene smittevernoverlege Vidar Ormaasen ga leserne våre .

Mellom 7 og 54 år gamle

Grunnen til at noen helseeksperter frykter en pandemi - altså at en smittsom sykdom rammer svært mange mennesker og brer seg ut over flere verdensdeler - er fordi den har tatt livet av unge, ellers friske mennesker i Mexico.

Så langt har de eneste dødsfallene av influensaen kommet i Mexico, der dødstallet i dag har nådd 149 personer, ifølge CNN - selv om de fleste av disse ikke er bekreftet - mens nesten 2000 er innlagt på sykehus.

USA har nest flest smittede, med 40 personer smittet rundt om i landet - blant annet i New York og California.

- Blant de 40 som er smittet i USA, kjenner vi bare til et én er innlagt på sykehus. Og alle de som er smittet og ble syke, har blitt friske igjen, sier Besser.

De syke amerikanerne er i alderen 7 til 54 år gamle, og kvinnen som måtte til intensivbehandling på sykehuset, er en 35 år gammel kvinne fra California.

LES OGSÅ: WHO: Smittefare over hele verden

Europas første svineinfluensa-tilfelle

Viruset er også kommet til Europa. To personer er bekreftet smittet i Skottland.

Det første europeiske tilfellet kom i Spania, der en 23 år gammel mann som kom hjem fra Mexico sist onsdag, i dag testet positivt på influensaen.

En mann i 40-årene ble innlagt med feber ved sykehuset i Haugesund tidligere i dag. Det er likevel lite trolig at han har svineinfluensa, tror helseminister Bjarne Håkon Hansen.

To personer er også lagt inn på Universitetssykehuset i Nord-Norge, og blir isolert frem til svarene på prøvene er klare på tirsdag.

Norske myndigheter er forberedt et influensaen kan komme til Norge, men frykter at så mange som 13.000 mennesker i verste fall kan dø av svineinfluensa her i landet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt