Slør-forbud ikke i strid med menneskerettighetene

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen gir Frankrike støtte i saken om forbud mot bruk av ansiktsslør for offentlig ansatte.

France Veil Ban

FORBUDT: En kvinne med heldekkende ansiktsslør vises bort av politiet i Paris i april 2011, da forbudet mot tildekket ansikt på offentlig sted trådte i kraft.

Foto: Michel Euler / Ap

I 2000 fikk Christiane Ebrahimia, den gang pleier på en psykiatrisk klinikk i Nanterre utenfor Paris, beskjed om at hun ikke ville få forlenget arbeidskontrakten sin.

Grunnen arbeidsgiveren oppga var at hun nektet å jobbe uten ansiktsslør. Ebrahimia gikk til sak mot den franske stat. Torsdag kom Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) med sin dom:

Avskjedigelsen av pleieren var ikke i strid med artikkel 9 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), som handler om retten til religionsutøvelse.

Forbud mot ansiktsslør på offentlig sted

EMD fastslår i dommen at myndighetene hadde den franske grunnloven på sin side da de mente at bruken av ansiktssløret strider med landets sekularitetsprinsipp og kravet om at offentlig ansatte skal fremstå nøytrale.

Det franske forbudet mot ansiktsslør har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Senest i 2014 kom EMD med en dom som sier at forbudet mot å dekke til ansiktet på offentlig sted, som trådte i kraft i 2011, heller ikke strider med EMK.

Lovendringen i 2011 førte til demonstrasjoner både i og utenfor Frankrike. Foran franske ambassader i blant annet Beirut og London viste muslimske kvinner sin motstand mot forbudet. Også i 2004, da loven som forbyr bruk av synlige religiøse symboler på statlige institusjoner som skoler, sykehus o.l. ble innført, var protestene kraftige.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt