Hopp til innhold

Slik blir folk trampet i hjel

Wakas Akhtar har ledet flere pilegrimsreiser med nordmenn til Mekka. Han er ikke overrasket over at folk blir tråkket i hjel.

På vei mot målet

TRANGT: Muslimske pilegrimer må gjennom bestemte gater for å komme frem til målet. På hver side er det høye gjerder som stenger dem inne.

Foto: AHMAD MASOOD / Reuters

Wakas Akthar

Wakas Akthar har ledet flere hajj-reiser, men er i år hjemme i Norge. Han er ikke overrasket over at det bryter ut panikk.

Foto: Privat

Gata der over 700 mennesker er døde etter å ha blitt tråkket i hjel i nærheten av Mekka i dag, er det mest kritiske punktet på pilegrimsreisen i Saudi-Arabia. Det mener Wakas Akthar som har ledet hajj-reiser i flere år med nordmenn.

– Enkelte grupper, særlig fra afrikanske land, tar lite hensyn og tramper seg frem. Vi har vært veldig bevisst på disse gruppene og lagt opp sikkerheten deretter, sier Akthar som ikke er med på reisen i år.

Han forteller at de vanligvis har gått med walkietalkier slik at de kan varsle hele følget dersom det kommer grupper som ikke følger takta til de andre. Hvis noen har kommet i høy fart, har de gått til side og sluppet dem frem.

Foto: @nadaafitria

Videoen viser hvordan det ser ut etter den tragiske hendelsen. Den er lagt ut av @nadaafitria på Twitter.

Gater med høye gjerder

2,5 millioner mennesker er samlet på samme sted i en kokende varme. Folkene skal gå gjennom gater med høye gjerder på hver side, for å komme frem til Minadalen der de kaster småsteiner mot en murvegg som symboliserer djevelen.

Den rituelle handlingen er til minne om profeten Abraham, som kastet stein mot satan, og markerer avsky mot djevelen.

– Det er et kritisk punkt. Gjerdene er fire meter høye på hver side og hvis det oppstår panikk på innsiden så er det umulig å komme seg ut.

Kart over teltleiren

Det var her tragedien skjedde tidligere i dag.

Foto: NRK

Utslitte deltakere

Akthar påpeker at mange av deltakerne ikke har sovet på to døgn og at det derfor er mange slitne mennesker til stede.

– Det er varmt og trangt og dette forsterker nok panikken som oppstår når enkelte grupper tramper seg igjennom, fortsetter han.

Skylder på pilegrimene

Helseministeren i Saudi-Arabia mener tragedien ikke hadde skjedd dersom pilegrimene hadde fulgt instrukser fra myndighetene.

Mange pilegrimer går uten å følge tidstabellene myndighetene har laget, sier helseminister Khaled al-Falih til TV-kanalen El-Ekhbariya.

Myndighetene i Iran har på sin side vært ute og kritisert Saudi-Arabia for at de er for dårlig skikket til å ta imot menneskemassene som kommer under hajj.

Så langt er det bekreftet at 717 personer har omkommet torsdag. I tillegg er over 800 skadet.

Trampet i hjel
Foto: Ap/NTB

SISTE NYTT

Siste nytt