Hopp til innhold

Slettet 649 331 varsler om narkosmuglere uten å lese dem

Britiske myndigheter har brukt nesten 4,8 milliarder kroner på å utvikle datasystemer for grenseovervåking, men systemene fungerer ikke som planlagt.

Biometrisk britisk pass og dataleser

Systemer som kontrollerte dokumenter og personinformasjon skulle kunne stoppe farer før de passerte den britiske grensen, men ikke alt fungerer.

Foto: JASON REED / Reuters

I Storbritannia har myndighetene innført et omfattende system der reisende bes oppgi ekstra personopplysninger ved flyreiser inn og ut av landet.

For å utvikle datasystemet kalt «e-borders» har de brukt ti år og nesten 4,8 milliarder kroner for å bedre grensekontrollen.

Målet med systemet er å stoppe mulige trusler allerede før de får starte reisen sin fra et annet land.

Systemet fungerer dog ikke helt som planlagt, viser nå en uavhengig gransking:

  • bare rundt 65 prosent av inn- og utreiser dekkes av forhåndssilingen
  • dekker ikke tog og skip
  • store problemer med kapasitet til å behandle all informasjonen

Det kommer fram i granskingsrapporten som ble overlevert om grenseforhold til landets innenriksminister tirsdag, skriver Guardian.

– Uakseptabelt at informasjon slettes ulest

Rapporten er ført i pennen av sjefinspektøren for grense- og immigrasjonssaker i Storbritannia John Vine.

John Vine

Sjefgransker John Vine er kritisk til pengebruken og resultatene.

Foto: Independent Chief Inspector of Borders and Immigration

Ifølge Guardian avslører rapporten svært store problemer med kontrollen av all informasjonen som myndighetene samler inn.

I perioden april 2012 til januar 2013 måtte de som driver systemet kaste 649 331 varselmeldinger om mulige smuglere av narkotika og tobakk over britiske grenser – uten at de ble lest.

Årsaken var kapasitetsproblemer ved et behandlingssenter i Salford i Storbritannia som hver dag får inn informasjon om mellom 15 og 20 millioner passasjerer.

– Dette er uakseptabelt, sier sjefgransker John Vine til den britiske avisa.

Han reagerer svært sterkt på at et så stort antall av informasjon om smugling bare kastes uten å leses. Ifølge granskerne ble dermed tre fjerdedeler av all slik informasjon kastet i perioden.

Klarer ikke stoppe deporterte fra å returnere

Granskingen viser også at forhåndsregistreringen av flypassasjerer ikke nødvendigvis gjør at myndighetene klarer å stoppe uønskede personer fra å komme seg inn i Storbritannia.

«e-borders»-systemet skulle kunne stoppe personer som var kastet ut av Storbritannia fra å returnere.

Rapporten viser dog at det bare er Heathrow som kan bruke denne funksjonen i datasystemet.

– Jeg er veldig overrasket over at funksjonen med forhåndssiling ikke gjør at personer som tidligere har blitt deportert holdes ute av landet, sier sjefgransker Vines til Guardian.

Ansatte i grensekontrollen i Storbritannia har blitt intervjuet av granskerne, og forteller at de ikke nødvendigvis får vite om slike passasjerer ved andre flyplasser. Annen informasjon sier fagfolkene at de ikke egentlig trenger fra det nye datasystemet fordi de får den på andre måter allerede.

– Til tross for at myndighetene har jobbet med å innføre dette i ti år, og at det er brukt over en halv milliard pund på det klarer det ikke levere forventede resultater, sier Vines til avisa.

Theresa May og David Cameron ved grenseadministrasjonen

Theresa May (til venstre) mottok den kritiske rapporten og sladdet betydelig i den før hun viste den til noen. Her sammen med statsminister David Cameron ved et besøk hos grensekontrollen.

Foto: Steve Parsons / Ap

Hemmelighold

Rapporten til Vines og hans granskere er svært kritisk til systemet.

Samtidig erkjenner de at systemet har ført til flere hundre arrestasjoner av personer på grensene over de siste årene.

All kritikken kommer likevel ikke ut i offentligheten.

For både deler av forordet skrevet av sjefgranskeren og noe av anbefalingene til den britiske regjeringen er sladdet.

Sladdingen er gjort av innenriksminister Theresa May som mener informasjonen kan skade nasjonal sikkerhet om den kommer ut.

Ikke engang parlamentsmedlemmer får se den fullstendige rapporten som kommer samme uke som det ventes nye tiltak for å begrense innvandringen til Storbritannia.

Immigrasjonsminister Mark Harper sier til Guardian at 100 prosent av passasjerer fra land utenfor EU registreres og at 78 prosent av alle flypassasjerer følges av systemene.

– Vi har den beste dekningen av alle land i Europa, men samtidig vil vi hele tiden forbedre oss. Vi vil derfor ta med oss denne rapporten i arbeidet videre med informasjon om reisende, sier Harper til avisa.

SISTE NYTT

Siste nytt