Hopp til innhold

Slakter svensk koronahåndtering

Manglende testing og utilstrekkelige tiltak på eldrehjemmene er noe av kritikken fra den svenske kontrollkomiteen. Regjeringen får kritikk på seks punkter.

Sveriges statsminister Stefan Löfven blir spurt i Riksdagen om regjeringens handlinger i forbindelse med blant annet koronapandemien

KRITIKK AV REGJERINGEN: Sveriges statsminister Stefan Löfven fra utspørring i Riksdagen om koronapandemien i april.

Foto: Pontus Lundahl/tt / NTB

– Regjeringen har sviktet på mange områder: Testingen, eldreomsorgen, smittevernutstyr, begrensningene i sammenkomster, pandemilovgivningen og koronastrategien, sier komitémedlem Tuve Skånberg (KD) til NRK.

Konklusjonen er at regjeringen har sviktet.

Den største bristen er innen testing og eldreomsorgen, slår han fast.

– Bør det få konsekvenser for regjeringen?

– Den konsekvensen som komiteen ser at vi lærer av dette, og at dette ikke gjentar seg, svarer Skånberg.

– Har man overlatt for mye av ansvaret til helsemyndighetene?

– Det skulle kunne vært tydeligere fra regjeringen at det er regjeringen som ifølge grunnloven styrer riket. Her har det vært brist i handlekraften, mener Skånberg.

Over 1 mill. smittet

1.068.473 personer er blitt smittet i Sverige. 14.451 er døde. Tilsvarende tall i Norge er 125.929 og 785.

– De tidlige tiltakene i eldreomsorgen var ikke tilstrekkelige, og det har vi dessverre fryktelige tall på. Regjeringen burde handlet mer aktivt, sier Tina Acketoft (L) i komiteen.

Granskingen viser at regjeringen innførte visse tiltak for å begrense smittespredningen på eldrehjem før det kom en beslutning om nasjonalt besøksforbud. Men tiltakene var ikke effektive nok.

– De eldre er spesielt utsatt, og regjeringen burde agert mer aktivt, sier kontrollkomiteens leder Karin Enström (M).

Statsminister Stefan Löfven innrømmet allerede i april i fjor at beredskapen ikke var god nok.

Statsministeren har selv svart at manglende testing og svikt på eldrehjemmene har vært de største bristene.

Kritikk på seks områder

Kontrollkomiteen kritiserer regjeringen på seks punkter:

  • At man ikke besluttet en tydelig strategi i forholdet mellom de ulike myndighetsorganene. Eller enkelt forklart: Hvem som skal bestemme.
  • Utilstrekkelige tiltak for å stoppe smittespredning på eldrehjem.
  • At massetestingen ble startet for sent og at ansvarsfordelingen var utydelig.
  • At pandemilovene ble innført for sent.
  • Arbeidet med begrensning av antall deltagere på arrangementer og sammenkomster.
  • Arbeidet med å få fram nok smittevernutstyr.

– Det overordnede bildet er at regjeringen i flere tilfeller kunne ha handlet raskere, tydeligere og kraftigere, sier Matheus Enholm (SD).

Etterlyser sterkere styring

I Sverige gjelder ansvarsprinsippet. Der myndighetene og organene som har ansvaret under normale omstendigheter har det også i krisetider, skriver SVT.

At Sveriges modell med selvstendige myndigheter skiller seg ut fra andre land, ble påpekt av komiteen.

Kontrollkomiteen mener regjeringen burde tatt en sterkere styring overordnet på et tidligere tidspunkt. Blant annet gjelder det kontrollen med eldrehjemmene.

Nestleder Hans Ekström (S) i komiteen lister opp tre lærdommer han mener kan hjelpe Sverige i framtidige kriser.

  1. Behovet for en sterk beredskapslovgivning, altså regler som er forberedt på kriser.
  2. Bedre diskusjoner om håndtering av kriser i fredstid. Det svenske regelverket har vært veldig fokusert på krig og krigsfare, mindre på denne typen kriser.
  3. Sterkere velferd, som gjør at denne typen kriser kan håndteres bedre.

– Det er åpenbart at Sverige ikke var godt nok rustet før pandemien. Det er ting vi må ta med oss fra dette, og lære av i denne krisen, sier Ekström.

Regjeringen gjorde ikke alt feil, og mye ble bedre etter hvert, mener Tuve Skånberg (KD). Men han lister opp følgende som ikke gikk som det burde:

– Testing, smittesporing, tilgang til smittevernutstyr og annet materiell, begrensninger i allmenne sammenkomster og offentlige tilstelninger og innføringen av besøksforbud på eldrehjem som kom for sent.

Innrømmer at det er blitt gjort feil

Den svenske sosialministeren Lena Hallengren (S) innrømmer overfor NRK at regjeringen ikke har gjort en god nok jobb under pandemien.

– Det er åpenbart at regjeringen ikke har opptrådt feilfritt i alle sammenhenger. Men i den svært pressede situasjonen som rådet har regjeringen fattet de beslutninger som fremstod som de mest formålstjenlige, sier Hallengren.

Den svenske sosialministeren mener pandemien muligens er den verste krisen siden andre verdenskrig, og påpeker at det ikke fantes noen fasit på forhånd.

Når det gjelder den ramsalte kritikken av eldreomsorgen sier Hallengren at regjeringen jobber for at svensk eldreomsorg skal bli verdens beste. Det betyr også hovedsakelig fast ansatte, i fulle stillinger.

Den svenske statsministeren mener det er åpenbart for alle at Sveriges kronaberedskap ikke har vært bra nok.

INNRØMMET I FJOR: Den svenske statsministeren mener det er åpenbart for alle at Sveriges koronaberedskap ikke har vært bra nok.

SISTE NYTT

Siste nytt