NRK Meny
Normal

Skyting i Almaty - minst fire politimenn og en sivil er drept

I Kasakhstans største by Almaty er minst fem mennesker drept i skyting i dag tidlig. Den ene mannen skal i følge myndighetene ha tilknytning til en radikal religiøs gruppe..

KAZAKHSTAN-SHOOTING/

En politimann løper over gaten i Almaty i morgentimene i dag. Minst to politimenn er skutt i skyting i byen

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Ifølge øyenvitner i Almaty er det hørt skyting flere steder i byen i morgentimene.

Politiet bekrefter nå at fire polititmenn er drept av to bevæpnede menn. En sivil skal også ha mistet livet i skytingen.

Sykehuskilder i Almaty som nyhetsbyråpet Reuters har vært i kontakt med sier de har fått inn seks drepte, fire politimenn, en sivil og den ene av angriperne. Flere personer skal også være hardt skadet etter skytingen.

Øyenvitner som nyhetsbyret har vært i kontakt med sier at de har sett en mann som går rundt i gatene med et gevær i hånden.

Kasakstansk politi skal ha sperret av flere gater i sentrum av millionbyen, blant annet en gate hvor bygningen til landets sikkerhetspolitiet KNB ligger. Politiet i Almaty sier at det trolig dreier seg om to angripere, en er nå arrestert mens den andre fortsatt er på frifot.

I tillegg til de tre drepte politifolkene, skal også flere være såret, noen av dem i følge politiet kritisk. Politiet oppfordrer folk i området der skyting har skjedd til å holde seg inne, og det er satt i gang en antiterror-operasjon i byen.

To menn skal ha angrerpet en politistasjon i byen, og deretter skutt en sivil mann og stukket av med bilen hans. Den arresterte angriperen er en 27 årig mann som tidligere er dømt og som har vært ettersøkt for drapet på en kvinne. Politiet var derfor usikker på om dette dreier seg om en religiøst motivert terrorhandling eller om det må defineres som ren kriminalitet.

Men sjefen for sikkerhetstjenesten Vladimir Zjumakanov sa i et TV-sendt møte med den kasakhiske presidenten Nursultan Nazarbajev at en av angriperne, 26 år gamle Rusland Kulikbajev, under et fengelsopphold ble påvirket av ultra-konservative islamske tanker og salafistbevegelsen. Zjumakanov sa også at politiet tror at angriperne hadde medhjelpere i forbindelse med dagens skyting i Almaty.

Terrorberedskapen i Almaty er hevet til høyeste nivå og president Nazarbajev har gitt ordre om økt beredskap på alle offentlige plasser i landet.

KAZAKHSTAN skyting i almaty

Et kulehul i bil i den kasakhiske byen Almaty, som et resultat av skytingen mandag morgen

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Andre terrorangrep på to måneder

Kasakhstan, som har vært styrt av 76 år gamle Nursultan Nazarbajev siden slutten av 1980-tallet, har vært relativt rolig og har hatt få angrep som kan defineres som terror.

Men i begynnelsen av juni ble 25 mennesker drept da en større gruppe menn gikk til angrep på en politistasjon i byen Aktobe nord-vest i Kasakhstan. Sju av de drepte var sivile eller politi, mens 18 av angriperne ble drept i skyting med politiet.

Nazarbajev har hele tiden sagt at hans mål er stabilitet og ro i det etnisk-sammensatte og energirike landet i Sentral-Asia.

Takket være inntektene fra olje og gass er Kasakhstan det mest velstående av de fem sentral-asiatiske landene. Men riktdommen er svært ulikt fordelt, og Nazarbajev beskyldes for å sørge for at hans familie og venner stikker av med en stor del av riktdommen.

Det bor i dag vel 17 millioner mennesker i Kasakhstan. Vel 60 prosent er etniske kasakher mens knappe 25 prosent er etniske russere. Almaty var hovedstad til 1998, da Nazarbajev valgte å gjøre Astana lengre nord til landets administrative sentrum.

KAZAKHSTAN-PRESIDENT/

Nursultan Nazarbajev har styrt Kasakhstan i mer enn 25 år.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt