NRK Meny
Normal

Skriver ut nyvalg på Island

Den politiske situasjonen på Island har vært på kokepunktet den siste uken, og nå skriver statsminister Geir Haarde ut nyvalg 9. mai.

Geir Haarde og protester på Island
Foto: Brynjar Gunnarsson / Scanpix/AP

Haarde opplyser at han vil ikke søke gjenvalg som leder på det konservative Selvstendighetspartiets landsmøte 26.-27. mars

Påvist kreft

Han opplyser at han har foreslått nyvalg 9. mai, og at han har hatt samtaler med utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir om valgdatoen.

Les også: Kreftsyk Haarde gir opp politikken

Valget skulle egentlig holdes i 2011, men finanskrisen har ført til hardt press mot regjeringen og krav om nyvalg.

Haarde opplyser også at han har ondartet kreft i spiserøret og at han vil forsøke å bli operert utenlands i slutten av januar eller tidlig i februar.

Statsministeren sier at han vil gjøre alt som står i hans makt for at valgkampen ikke skal forstyrre kriseplanen for å styrke Islands økonomi.

Gisladottir er leder for Islands sosialdemokratiske parti, Haardes koalisjonspartner, og sa allerede torsdag at hun var tilhenger av nyvalg til våren. Hun har akkurat vært i Sverige, der hun har fått behandling for en hjernesvulst, og skal nå få videre behandling på Island.

Opposisjonen tjener på krisen

Denne uken kastet illsinte islendinger egg, stein og brannbomber under demonstrasjoner i Reykjavik. Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene, og situasjonen har de siste dagene roet seg noe ned.

Les også: Nyvalg og flere demonstrasjoner

– Den harde kjernen blant demonstrantene er aktivister, men de gir uttrykk for en misnøye som preger brede lag i det islandske samfunnet. Folk er sinte og føler at de er latt i stikken, sier Danmarks Reykjavik-ambassadør Lasse Reiman til København-avisen Politiken .

På det politiske plan ser opposisjonen ut til å tjene på krisen. Ifølge en meningsmåling denne uken ville det radikale opposisjonspartiet De Venstregrønne bli største parti i Islands nasjonalforsamling Alltinget, hvis det ble holdt valg nå.

Video nsps_upload_2009_1_21_16_26_13_3067.jpg

Video: Gikk til angrep på Islands statsminister

Landet styres i dag av en koalisjon mellom Selvstendighetspartiet, som har 25 av de 63 plassene i Alltinget, mens den sosialdemokratiske Alliansen har 18. Islands økonomi brøt sammen sist høst, og de fleste av landets husholdninger merker krisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt