Hopp til innhold

Nyvalg og flere demonstrasjoner

Det kan altså bli nyvalg på Island. Ordningen der er slik at regjeringen kan si til Alltinget at den ikke vil fortsette og i stedet skrive ut nyvalg.

Parlamentet på Island

Opprørspoliti foran parlamentet i Reykjavik 21. januar.

Foto: STR / Reuters

Sist det var valg på Island var våren 2007.

Valgperioden er fire år. Island har et system lik det danske. Det betyr at når et nyvalgt Allting er på plass, kan det sitte i fire år.

Svenskene har et system der det holdes ordinære riksdagsvalg hvert fjerde år uansett.

I Sverige vil bruk av oppløsningsretten innebære at en ny riksdag bare sitter fram til et ordinært valg skal holdes.

Les også: Opptøyer på Island i natt

Det er Torgerdur Gunnarsdottir, som er minister for utdanning og nestleder i Selvstendighetspartiet , Islands største parti og ett av de to regjeringspartiene, som har sagt i Alltinget at det går mot nyvalg i år.

Selvstendighetspartiet er også statsminister Geir Haardes parti. Det deler regjeringsansvaret med Samfylkingin, sosialdemokratene. Utenriksminister Ingibjørg Solrunn Gisladottir er leder for sosialdemokratene.

Voldsomme demonstrasjoner

I lengre tid, og ikke minst de siste dagene, har det vært voldsomme demonstrasjoner utenfor Alltinget med krav om at regjeringen må gå av på grunn av håndteringen av den økonomiske krisen på Island.

En meningsmåling som i dag er offentliggjort på nettsidene til avisen Visir, gir Selvstendighetspartiet 24.3 prosent.

Video nsps_upload_2009_1_21_16_26_13_3067.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se: NRK Nett-TV:

Det kan synes som om en markert tilbakegang for Selvstendighetspartiet, som svarer til Høyre i Norge, nå har stoppet opp. Partiet har tradisjonelt vært Islands største parti. Partiet har også vært mot et islandsk EU-medlemskap.

Om en uke skal ha partiet holde landsmøte. Da vil både håndteringen av krisen, regjeringssamarbeidet og EU-spørsmålet komme opp.

Samfylkingin får en oppslutning på 16,7 prosent i dagens måling. Det kan tyde på at dette regjeringspartiet taper mer nå enn i en tidligere fase av krisen. Samfylkingin har programfestet islandsk EU-medlemskap.

De Grønne er størst

Venstre-alliansen De Grønne er det største partiet på målingen med 28,5 prosent. Partiet har vært størst på en rekke målinger etter at den økonomiske krisen rammet Island for fullt. Partiet er mot islandsk EU-medlemskap.

Fremskrittspartiet, det islandske Senterpartiet, får 17,2 prosent på dagens måling. Det er en kraftig økning for et parti som lenge lå langt lavere.

Fremskrittspartiet var i en koalisjonsregjering sammen med Selvstendighetspartiet i forrige periode, men partiet trakk seg ut av regjeringen etter et dårlig valgresultat.

Framgangen nå kan ha sammenheng med skifte av partileder for bare kort tid siden, Sigmundur David Gunnlaugsson. Fremskrittspartiet har også vedtatt av Island bør søke om medlemskap i EU. Partiet var tidligere nokså splittet i spørsmålet om EU-medlemskap.