Kreftsyk Haarde gir opp politikken

Etter massivt press og krass kritikk trakk den islandske statsministeren Geir Haarde seg fredag.

Geir Haarde
Foto: NRK

Haarde har fått svært mye kritikk for at regjeringen ikke tidligere grep inn og forsøkte å forhindre eller begrense den økonomiske krisen som har rammet landet.

Les også: Skriver ut nyvalg på Island

Påvist kreft

Nå har han fått vite at han har ondartet kreft i spiserøret og at han må opereres umiddelbart. Operasjonen må foretas i utlandet. Det opplyser partikontoret til Selvstendighetspartiet til NRK. Selvstendighetspartiet tilsvarer Høyre i Norge.

Partiets landsmøte, som skulle åpnes torsdag i neste uke, er nå flyttet til 26.-29. mars. Landsmøtet skulle blant annet ta stilling til spørsmålet om Islands forhold til EU. Selvstendighetspartiet har vært motstander av et islandsk EU-medlemskap, men økonomikrisen har ført til at mange av partiets medlemmer nå mener at Island bør endre holdning og i alle fall være villig til å søke om medlemskap i EU.

Sevstendighetspartiet har vært Islands største parti i lange tider og deler regjeringsansvaret med Samfylkingin (sosialdemokratene) Lederen for det sosialdemokratiske partiet, Ingibjørg Solrun Gisladottir, har nylig fått behandling for en hjernesvulst i Sverige. Hun skal få videre behandling på Island.

Økonomikrisen har presset regjeringen til å holde nyvalg i mai. Gjennom voldsomme demonstrasjoner over lengre tid har det nærmest vært et folkekrav at regjeringen bør gå av.

Video nsps_upload_2009_1_21_16_26_13_3067.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Gikk til angrep på Islands statsminister

Fast på Alltinget siden 1987

Geir Harde er født 8. April 1951 i Reykjavik. Hans far, og familienavnet (Tomas Haarde), kommer fra Ryfylke i Rogaland. Faren var telefontekniker og flyttet til Island der han giftet seg.

Han har vært fast i Alltinget siden 1987, han har vært finansminister i 7 år, utenriksminister en kort tid før han ble statsminister i 2006. Den gangen ledet han også en koalisjonsregjering, da sammen med Fremskrittspartiet, det islandske Senterparti. Etter Alltingsvalget i 2007 trakk Fremskrittspartiet seg fra regjeringssamarbeidet etter et dårlig valgresultat. Island fikk da i stedet en koalisjonsregjering av Selvstendighetspartiet og Samfylkingin.

Geir Haarde har alltid blitt sett på som en pragmatisk politiker og et jovialt menneske. Han er språkmektig og snakker i tillegg til islandsk også norsk, engelsk, fransk og noe italiensk. Han er utdannet innen statsvitenskap, økonomi og internasjonal politikk og har bl.a. studert i USA.

Gode prognoser

Geir Haarde sier at legene gir uttrykk for at han har gode prognoser med tanke på å kunne bli bra etter operasjonen, og at han skal kunne gjenoppta fullt arbeid. Han har imidlertid bestemt seg for ikke å ta gjenvalg som leder for Selvstendighetspartiet på landsmøtet i mars. En lang karriere i Islands politikk er dermed inne i en avsluttende fase.

Geir Haarde sier i dag at han vil gjøre alt han kan for at valgkampen ikke skal forstyrre arbeidet med å gjenreise Islands økonomi.

SISTE NYTT

Siste nytt