NRK Meny
Normal

Skrekktall om voldtekter i Kongo - norske eksperter overrasket

Over 1100 kvinner blir voldtatt hver dag i Kongo, ifølge en amerikansk undersøkelse. Dette er 26 ganger flere enn tidligere antatt. Norske eksperter tviler på tallene.

Video Om voldtekter i Kongo

Over 1100 kvinner blir voldtatt hver dag i Kongo, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Foto: Nyhetsspiller

I en12 måneders periode i 2006 og 2007 ble over 400.000 jenter og kvinner mellom 15 og 49 år voldtatt i det krigsherjede afrikanske landet, ifølge undersøkelsen som er offentliggjort i det medisinske tidsskriftet American Journal of Public Health.

Dette er 26 ganger flere enn de 15.000 tilfellene FN rapporterte om i den samme perioden.

Har vært underrapportert

Seniorforsker ved FAFO, Morten Bøås

Forskningssjef Morten Bøås i FAFO er overrasket over tallene.

Foto: www.fafo.no

- Resultatene våre bekrefter at antallet voldtekter og seksualisert vold tidligere har vært kraftig underrapportert, sier Amber Peterman som har ledet undersøkelsen, ifølge AFP.

- Jeg tviler ikke på at omfanget av seksualisert vold i Kongo er underrapportert, men disse tallene virker veldig høye, sier Karen Bjørnstad. Hun var landdirektør for Flyktningehjelpen i Kongo fra januar 2006 til april 2008.

I den perioden drev Bjørnstad blant annet kartlegging av sikkerhetssituasjonen for folk i deler Nord-Kivu på vegne av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Overrasket

Også forskningssjef Morten Bøås i FAFO tviler på tallene.

- Jeg er overrasket. Voldtekter og seksualisert vold er for en stor del et regionalt problem som forekommer hyppig i Nord- og Sør-Kivu, mens det er sjeldnere i andre deler av landet, for eksempel i hovedstaden Kinshasa. Jeg lurer på hvordan dataene er hentet inn, om undersøkelsen er landsomfattende, og hvordan spørsmålene er stilt, sier Bøås.

Amber Peterman mener imidlertid at også deres anslag er forsiktige, blant fordi ofrene føler skam, de blir stigmatisert og utestengt, og vil derfor nødig snakke om hva de har vært utsatt for. Dessuten omfatter rapporten bare kvinner mellom 15 og 49 år, ikke yngre og eldre kvinner, og ikke gutter og menn.

- I tillegg til opplysningene i denne undersøkelsen, viser tall fra Human Rights Watch at seksualisert vold fordoblet seg fra 2008 til 2009. Dersom dette anslaget er riktig, så er våre tall også en underrapportering av virkeligligheten, sier Peterman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt