– Hele Texas står i brann

De mange hundre skog- og gressbrannene som raser i Texas i USA sprer seg til stadig nye områder. En stor brann nærmer seg nå millionbyen Dallas.

To personer er omkommet og mer enn 170 hus er tatt av flammene som har herjet i Texas i mer enn en uke, ifølge skogsmyndighetene i den amerikanske delstaten.

Texas skogbranner

Roland McMinn står på gården sin og ser bekymret bort på skogbrannen som nærmer seg. Sterk vind, tørke og høye temperaturer gjør at brannene sprer seg raskt.

Foto: TIM SHARP / Reuters

LES: Flere hundre skogbranner herjer i Texas

– Det brenner over hele staten

– Det er som om hele Texas står i brann. Det er branner i vest, i øst, i nord og i sør, det brenner over hele delstaten, sier April Saginor, talsmann for skogmyndighetene til CNN.

I delstaten har myndighetene registrert over 800 skogbranner siden nyttår, og siden 21. desember er det registrert skogbranner i 252 av delstatens 254 fylker.

De siste to ukene har likevel vært ekstreme. Brannene har til sammen rasert over 4.000 kvadratkilometer, et område på størrelse med Østfold fylke.

En brann nærmer seg også nå storbyen Dallas. En stor brann herjer rundt 100 kilometer utenfor byen.

– Brannen som herjer i nærheten av Dallas er faktisk fire branner som har slått seg sammen til en kjempebrann, sier Saginor.

Brannmannskaper fra 34 delstater er nå på plass i Texas for å slåss mot flammene.

NETT-TV: Brannene sprer seg i det varme og tørre landskapet

Video Skogbranner i Texas

NETT-TV: Skogbranner herjer over hele Texas.

Flere brannmenn døde

Onsdag døde 49 år gamle Elias Jaquez, en frivillig brannmann i More County, etter at han fikk store brannskader da bilen han satt i ble overtent fordi den ble sittende fast i det røffe terrenget.

Tre personer som var sammen med Jaquez fikk lettere brannskader og ligger på sykehuset.

Brannmannen Greg Simmons døde sist fredag mens han forsøkte å slukke en brann i Øst Sidwynicks.

Fem andre frivillige arbeidere har blitt skadet i slukkearbeidet i samme område.

– Det er som om delstaten Texas er under beleiring, sier Saginor.

– Skogbrannene er farlige og de truer våre hjem, liv og eiendommer hver dag. Vi oppfordrer våre innbyggerne til å ta trusselen på alvor og følge rådene fra lokale myndigheter til enhver tid. Dersom de ber dere om å evakuere ber vi dere om å reise umiddelbart, sier Saginor.

Trenger mye regn

Det har vært mye mindre nedbør enn normalt i delar av Texas.

Det faller i snitt rundt 300 millimeter regn i Vest-Texas hvert år. Men på seks måneder har det falt mindre enn en halv centimeter med regn i denne delen av delstaten.

På grunn av tørken og sterk vind har brannene spredd seg raskt. Meteorologene ser ingen grunn til at brannene skal avta de nærmeste dagene, selv om det var noe mindre vind onsdag.

– Selv om vi skulle få noen centimeter med regn vil ikke bakken bli våt nok til å stanse brannene. Vi trenger et totalt væromskifte, sier meterorolog David Hennig i Midland, Texas, til CNN.

Fly og helikoptre deltar i slukkearbeidet sammen med over 1400 brannmenn og frivillige på bakken.

Store områder er evakuert, og tykk røyk gjør det vanskelig å oppholde seg i et stort område rundt brannene.

Mange veier er stengte i områdene som er rammet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok sier Vänsterpartiets leder før mulig mistillitsvotering i Riksdagen mandag.