NRK Meny
Normal

Skogbrann nærmer seg militært felt med udetonerte bomber

I Australia brenner fremdeles mer enn 100 steder. En av brannene nærmere seg et tidligere militært skytefelt, der det ligger mange udetonerte bomber.

Brannmannskapene i Australia kjemper fremdeles mot flammene flere steder i Australia. Etter å ha blitt velsignet med kjøligere vær de siste dagene, er det ventet nye hetebølger fredag.

Se video: Skogbrannene fortsetter i Australia

Brannfolkene jobber for å stanse en av brannene i New South Wales som nærmer seg et militært treningsfelt. Feltet ligger i Sussex Inlet, sør for Sydney.

Området ble brukt av hæren i over 30 år, fram til 70-tallet. Det militæret regner med at det ligger mange udetonerte bomber der. Det betyr også at det er blir farlig for slukkearbeiderne å fly over feltet, hvis ilden når dit, og det blir umulig å slippe vann over flammene.

(Saken fortsetter under bildet)

Skogbrann i New South Wales, Australia

Her er brannen på Princes Highway, i nærheten av Dean's Gap, der det militære området er.

Foto: NSW Rural Fire Service / Afp

Under en kilometer unna platået der feltet er, er flere enn 80 menn med 16 biler på plass og kjemper mot flammene. Ilden har allerede har rasert mer enn 6 kvadratkilometer, melder australske ABC News.

Brannmann Brett Lachlan forteller at de nå bruker en spesiell gelé og at de bruker bulldosere for å grave en branngate for å hindre brannen å komme fram til Tianjaraplatået.

(Saken fortsetter under bildet)

Skogbrann Dean's Gap

Brannmenn ved Dean's gap jobber med å slukke brannen i en brennende trestokk.

Foto: GREG WOOD / Afp

– Hvis det begynner å brenne der, er det ingen ting vi kan gjøre. Da må vi bare vente på brannen på det andre siden, sier Lachlan.

Torsdagen byr på litt mindre vind og kjøligere vær, som gir litt bedre arbeidsforhold for brannfolkene. Tirsdag var det rekordvarme i Sydney med hele 42 grader. og det er ventet varmere vær de neste dagene.

Døde sauer, brann Australia

Disse sauene klarte ikke å forsere gjerdet og ble tatt av flammene.

Foto: GREG WOOD / Afp

Også på øya Tasmania, sør for det australske fastlandet, brenner det. Der har skogbrannene rast siden fredag i forrige uke. Ikke minst er den lille fiskelandsbyen Dunalley hard rammet, der er flere enn 126 hjem ødelagt.

Beboerne der kan trolig reise hjem på fredag, men mange har altså ikke noe å komme hjem til.

Vil ha kontrollert avsviing

– For 25 år siden, pleide man å svi av skogen jevnlig her. Det ble gjort hver vinter, sier Tony Disipio til ABC News. Han sier det blir gjort sjeldnere og sjeldnere nå.

Også bonde Sandy Gray tar til orde for kontrollert avsviing.

– Tidligere ble det gjort. Det er synd det ikke er slik nå, sier han.

Lederen for brannkorpset på Tasmania, Gavin Freeman, sier de vil ta en gjennomgang av bruken av disse kontrollerte brannene, men legger til at han mener de gjør det like ofte i dag som før.

– Men før vi får kontroll over dagens branner, har vi ikke mulighet til å undersøke om avsviing ville ha vært en fordel eller ei, sier han.

Også delstatene Victoria og Queensland er rammet av skogbranner.

New South Wales Rural Fire Service

På hovedkvarteret til New South Wales Rural Fire Service blir situasjonen overvåket hvert minutt.

Foto: Rick Rycroft / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt