Hopp til innhold

Skjeller hverandre ut

Den åpenlyse krangelen mellom Russland og Storbritannia er nå gått over i trusler og utskjellling.

Stephen Kinnock, British Council

Stephen Kinnock, direktør i British Council i Russland.

Foto: KIRILL KUDRJAVTSEV / AFP

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB advarte i går de russisk ansatte på British Councils avdelinger i Russland mot å bli innblandet i krangelen mellom de to landene.

I dag svarer britene med å skjelle ut russerne og sier det er uakseptabelt at de har truet deres ansatte.

De siste dagers krangling har sin bakgrunn i et spiondrap i London for over ett år siden.

Spionkrangelen

Den britiske tjenesten, British Council, er et sted hvor folk kan komme og lese aviser, blader, få informasjon om forskjellig typer kulturarrangementer, samarbeide og utdanning. Kontorene er spredt over hele verden. Der hvor britene har ambassader og konsulater, ja der er det også et British Counsil.

Det har fungert smertefritt i alle år - også i Russland - inntil etterforskninga av det pikante mordet på den tidligere russiske etteretningsoffiseren Aleksander Litvinenko i London, november 2006.

Aleksander Litvinenko

Aleksander Litvinenko.

Foto: ALISTAIR FULLER / AP

Britiske etterforskere mener sporene går til Russland, og har fått myndighetene med på å kreve en tidligere spionkollega av Litvinenko utlevert: Andrej Lugovoj.

Det nektet russiske myndigheter å gjøre. Dermed utviste Strobritannia fire russiske diplomater sist sommer - noe russerne svarte på ved å utvise fire britiske diplomater fra Russland.

I høst fulgte russerne ytterligere opp ved å kreve skatt fra British Council sine avdelinger i St. Petersburg og Ekaterinburg. Det sa britene nei til, og viste til at dette er avdelinger som er knyttet til den britiske utenrikstjenesten og dermed ikke skal betale skatt.

For russerne var neste trekk å forlange at avdelingene skulle være stengt fra 1. januar.

Mandag denne uken åpnet britene demonstrativt sine avdelinger, og svaret fra russisk UD kom etter et par timer. Det vil ikke lenger bli utstedt visum til britiske ansatte ved de to avdelingene.

Truet til lydighet

Det er nok ikke så enkelt å være russisk ansatt på de to avdelingene til British Counsil i St. Petersburg og Ekaterinburg i disse dager.

- Jeg synes ikke British Council skulle være representert i Russland, sier Svetlana. Hun jobber selv som sikkerhetsvakt der, men mener at Russland har mistet kontrollen over seg selv ved at det er oversvømmet av utlendinger.

I går ble hun og de andre ansatte ved avdelingene i St. Petersburg og Ekaterinbrug innkalt av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og advart mot å bli innblandet i striden mellom de to landene.

I dag svarer britiske myndigheter at det er totalt uakseptabelt å true deres ansatte på den måten.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Foto: GERARD CERLES / AFP

- Vi etterforsker nå dette, sier en talsmann for det britiske utenriksdepartementet.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sier på sin side at han ikke helt kan tro at Storbritannia nå faktisk gjør det de gjør.

- Dette må være en historisk, nostalgisk handling fra Storbritannias kolonitid som overvinner de lovlige sidene av saken. Men uansett så kan man ikke snakke til Russland på denne måten, sier Lavrov.

I går arresterte politiet i St. Petersburg sønnen til tildigere arbeidepartileder Neil Kinnok for å ha kjørt inn en enveisgate og fordi han skal ha luktet alkohol. Pågripelsen blir tolket av britene som et nytt trekk i striden om kontorene.

I dag stengte kontoret i St. Petersbug, angivelig fordi britene ikke hadde noe personell til å drive avdelingen med. De var nemlig alle inne til avhør hos sikkerhetstjenesten FSB.

SISTE NYTT

Siste nytt