Hopp til innhold

Russland la ned veto mot USAs forslag om våpenhvile på Gazastripen

Fredag la Russland og Kina ned veto i FNs sikkerhetsråd mot USAs resolusjonsforslag om en seks ukers våpenhvile på den krigsherjede Gazastripen.

Flukt fra kamper

Palestinere flykter fra nord-Gaza etter at israelske soldater raidet al-Shifa sykehuset denne uken.

Foto: Ramadan Abed / Reuters

Dermed ble ikke det amerikanske forslaget vedtatt. Avstemningen skjedde fredag i FNs hovedkvarter i New York.

11 land stemte for den amerikanske resolusjonen, tre stemte mot og et land avsto fra å stemme.

– Det er vanskelig å komme dit, men jeg tror det fortsatt er mulig, sa USAs utenriksminister Antony Blinken før avstemningen. Han er i Israel for å forsøke å presse fram en seks uker lang våpenhvile i Gaza.

Målet var å få til en våpenhvile som innebar at Hamas skulle frigi 30–40 gisler fra Gaza, mot at Israel skulle løslate flere palestinske fanger fra israelske fengsler. Avtalen skulle også sikre mer nødhjelp inn i Gaza.

Blinken

USAs utenriksminister Antony Blinken med skytteldiplomati i Midtøsten. Blinken ankommer Israel fredag.

Foto: Evelyn Hockstein / AP

Myndighetene i Moskva hadde på forhånd signalisert at de var skeptiske til forslaget. Og sammen med Kina la de ned veto mot forslaget under avstemningen i Sikkerhetsrådet.

Det spesielle med dette våpenhvileforslaget er at det er USA, som er Israels mest lojale støttespiller, og som har vendt tommelen ned for flere våpenhvileforslag, som denne gangen vil at Sikkerhetsrådet skal gå inn for en seks uker lang våpenhvile.

Også Storbritannia og Australia har understreket at det er et stort behov for «umiddelbart opphør i kampene» i Gaza. Uttalelsen fra de to landene kom etter et felles utenriks- og forsvarsministermøte i Adelaide.

Samtidig med at Blinken er i Israel, så skal Israels etterretningssjef møte forhandlere fra USA, Egypt og Qatar i Doha fredag.

Går inn i Rafah med eller uten USA

USAs utenriksminister vil igjen advare israelske ledere om å sende soldater inn i Rafah, sør på Gazastripen der 1,5 millioner mennesker er fanget opp i et hjørne mot grensen til Egypt. De fleste bor i provisoriske teltleirer og mangelen på mat er skrikende.

– Det finnes en bedre måte å ta seg av trusselen fra Hamas på, sier Blinken.

Antony Blinken

USAs utenriksminister Antony Blinken i Kairo torsdag.

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier fredag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Reuters, at han har sagt til Blinken at Israel går inn i Rafah «forhåpentlig med støtte fra USA, men alene om vi må».

Israels utrettelige bombing av Gaza fortsetter til tross for økende kritikk fra mange land.

Denne uka har angrepet vært konsentrert mot al-Shifa-sykehuset og det israelske militæret sier de har drept 140 Hamas-krigere og arrestert 350.

Les også Israelske soldater har stormet Shifa-sykehuset i Gaza

Skjermdump fra IDF-video fra deres aksjon mot Shifa-sykehuset i Gaza.

Nesten 32.000 drepte

Den blodigste Gaza-krigen noensinne startet etter at Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober. Nesten 1200 mennesker ble drept, og 250 gisler ble tatt til fange og brakt i skjul i Gaza. 130 fanger holdes fortsatt i Gaza. En del fanger er frigitt i tidligere våpenhvileavtaler, mens 33 fanger er antatt døde.

Rafah

Røyk stiger opp etter et israelsk angrep mot Rafah torsdag.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Nesten 32.000 mennesker er drept i Gaza siden krigen brøt ut ifølge de lokale palestinske myndighetene. Det kommer ikke nok nødhjelp inn og Gazas befolkning lider av store mangler på mat og annen nødhjelp.

SISTE NYTT

Siste nytt