Hopp til innhold

Japanerne er skeptiske til informasjonen fra myndighetene

Japanske myndigheter forsøker igjen å avdramtisere en eksplosjon ved Fukushima-kraftverket, men folk er skeptiske til den offisielle informasjonen.

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

I formiddag japansk tid smalt det igjen ved Fukushima Daiichi-kraftverket. Denne gangen i reaktorbygning nummer tre.

Det er ikke meldt at eksplosjonen har ført til nye radioaktive utslipp, men kraftverkets eier, Tokyo Electric Power Company, gjør det klart at reaktoren og stålkapselen rundt reaktoren ikke ble skadd i eksplosjonen.

Lar seg ikke berolige

Men folk tviler på hvor pålitelig denne informasjonen er. Japanere NRK har snakket med blir mer og mer tvilende til opplysningene som kommer fra myndighetene.

Det er nå problemer ved minst tre kjernekraftverk. Verst er forholdene ved Fukushima Daiichi hvor det har vært to eksplosjoner de siste dagene, og hvor tre av fire reaktorer har og har hatt problemer med kjøleanleggene.

Ingeniørene ved kraftverket har forsøkt å kjøle ned reaktorsystemene ved å pumpe inn sjøvann, men dette har så langt ikke gitt den effekten de ønsket. Strålingsnivået fortsetter å stige, og det salte sjøvannet vil uansett føre til at reaktoren blir ødelagt.

Kaldt om natten

En område med en radius på 20 kilometer rundt kraftverket er evakuert, og det befinner seg nå kun 740 mennesker igjen etter at 210.000 er beordret til å forlate hjemmene sine.

Motorveien som fører til katastrofeområdene i nord-vest er stengt og forbeholdt brannbiler, militære og redningsmannskaper.

NRK har likevel fått en spesialtillatelse til å kjøre på motorveien og er nå på vei oppover for å ta ødeleggelsene i nærmere øyensyn.

På veien ser vi snøkledde fjell. Det er iskaldt om natten, noe som gjør det tøft for dem som eventuelt fortsatt ligger klemt under ruiner i området.

Verdens sender hjelp

Forholdene i katastrofeområdet er kritisk, og det er store problemer med forsyningslinjene.

Folk mangler det meste av nødvendighetsartikler som ris, annen mat og flaskevann.

De militære styrkene som kommer oppover må derfor ha med vann til eget bruk i tillegg til forsyningene til dem som er berørt av tsunamien og jordskjelvet.

Men både nasjonal og internasjonal hjelp er på vei. Til nå har rundt 70 land varslet at de vil bidra med nødhjelp eller økonomisk støtte til det kriserammede landet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.