NRK Meny
Normal

– Må overkomme masser av ugjennomtrengelige vrakrester

Hele byer er nesten helt utslettet av tsunamien, og redningsmannskapene møtes av et hav av gjørme, husdeler, bildeler og trær.

Store områder langs østkysten av Japan er dekket av gjørme og vrakrester etter at vannmassene brøytet seg veg langt innover land.

I noen byer har mesteparten av bebyggelsen rett og slett blitt slått over ende av tsunamiens herjinger.

– De materielle ødeleggelsene er helt ubeskrivelige, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til NRK.

– Har ikke oversikt

Ingen har fått kontakt med lokalmyndighetene i flere byer, og mange tusen mennesker er ikke gjort rede for. Lørdag kom meldingene om at ingen har hatt kontakt med nesten 9 500 mennesker i byen Minamisanriku, og søndag meldte et nyhetsbyrå at det var nye 10 000 innbyggere i byen Higashimatsushima man ikke hadde kontakt med.

Hittil er rundt 600 000 mennesker evakuert fra de hardest rammede områdene i Japan.

– De trenger både mat og vann. Nå er det blitt kaldere i området også, og Røde Kors har delt ut 40.000 ulltepper i løpet av helgen, og flere må deles ut, sier Brende.

– Det er nasjonal unntakstilstand i Japan. Myndighetene har ikke oversikt over omfanget av denne enorme naturkatastrofen og har bedt om internasjonal hjelp.

86 nødhjelpsteam fra Røde Kors jobber nå i katastrofeområdene.

Helikopter viktig i redningsarbeidet

Bernt G. Apeland

Bernt G. Apeland i Røde kors forteller at redningsmannskapene møter vrakrester i store mengder som er problematiske hindringer.

Foto: SALTBONES, Olav A./Røde Kors / SALTBONES, Olav A./Røde Kors

Redningsmannskapene møter store utfordringer med å hjelpe de som kan ha overlevd i disse områdene. Store deler av infrastrukturen er ødelagt og vannmassene fra tsunamien har lagt igjen et hav av hindringer.

– Der bølgen stanset ligger det igjen masser av ugjennomtrengelige vrakrester, bildeler, husdeler, trær og alt som bølgen har tatt med seg, forteller kommunikasjonsdirektør Bernt Apeland i Røde kors utfra erfaringene med tsumanien i 2004.

Apeland forteller at det viktige nå er å komme seg ut slik at man får oversikt over situasjonen. Når man har oversikt over hvor det finnes overlevende eller skadde som må reddes ut, må man så prøve å komme over hindrene som tsunamien har lagt igjen etter seg.

– Da blir fort helikopter det viktigste hjelpemiddelet. Det er mange helikoptre tilgjengelig, og det er bra. For tsunamier ødelegger mye av infrastrukturen. Broer ødelegges, flyplasser og havner stenges. Dermed er helikopter i mange sammenhenger eneste måte å komme inn i isolerte områder, sier Apeland i Røde kors.

Video Det er vanskelig å nå frem til trenger hjelp i Japan

Mange helikoptre er i sving med å hjelpe mennesker i de rammede områdene. Se video av noen av redningsaksjonene.

Etter tsunamien som rammet Sørøst-Asia var mangelen på helikoptre et problem. Spesielt i den hardt rammede Banda Ache-provinsen av Indonesia slet redningsarbeidet med å komme til områder der hjelp trengtes. Dermed er situasjonen i det høyteknologiske Japan mye bedre.

– Sammenlignet med Indonesia etter tsunamien har man nå flere hundre helikoptre tilgjengelig. Den gangen hadde man knapt ett eneste ett. Så det er en klar fordel i redningsarbeidet, sier Apeland.

Likevel tror han at arbeidet med å redde liv vil møte store utfordringer.

– Lete- og redningsarbeidet blir nok veldig vanskelig. Hvis dette på noen måte er likt det vi så etter tsunamien sist, vil husene som står igjen være fullstendig fylt opp av massene bølgene førte med seg, sier kommunikasjonsdirektøren i Røde kors.

Hvordan får man til redningsarbeidet i en slik situasjon?

– I slike situasjoner må man gå ovenfra og ned. Redningsarbeiderne kommer da inn fra luften og jobber seg nedover for å se etter overlevende, sier Apeland, og forteller at de som er i live nok mest sannynlig oppholder seg i de øverste delene av byggene.

– Fokuserer på å finne overlevende

Håkon Bolkan

Styreleder Håkon Bolkan i Leger uten grenser forteller at de hittil i all hovedsak bruker sine medarbeidere som allerede var i Japan.

Foto: Leger Uten Grenser

Også Leger uten grenser mener helikopter blir viktig i arbeidet som pågår akkurat nå.

– Slik det er akkurat nå er det så vanskelig tilgang til de rammede områdene at den beste metoden er å fly inn med helikopter. Vi sender da inn personell som er vant til å jobbe i katastrofeområder. De har erfaring med å få oversikt i slike situasjoner, forteller styreleder Håkon Bolkan i Leger uten grenser her i Norge.

De har ikke norske medarbeidere i Japan nå, men organisasjonen har et fast kontor i Tokyo med lokalt personell som kan bidra til slikt redningsarbeid som nå pågår. Det er en fordel å ha lokalt ansatte som kjenner forholdene, men det blir også ekstra spesielt for dem å stå midt i katastrofen.

– De er dypt berørt av det de ser. Det er jo deres egne folk de skal hjelpe nå, sier Bolkan som forteller at Leger uten grenser også mobiliserer folkene sine i andre land i regionen for å bidra til arbeidet.

Hittil har ekstra redningsmannskaper med spesialkompetanse kommet fra flere steder over hele verden for å hjelpe til i Japan. Blant landene som har bidratt er USA, Sveits, Australia og Mexico.

Erfaringer fra tidligere jordskjelv og tsunamier viser at det ved etter at kjempebølgene har slått innover land ofte er et større antall døde i forhold til skadde enn når det bare har vært et jordskjelv.

– Etter å ha jobbet med jorskjelv tidligere så vet vi at en tsunami forårsaker mange døde i forhold til skadde. Hvis vi sammenligner med f.eks. jordskjelvet på Haiti var det flere flere skadde i forhold til døde der, sier Bolkan.

Hvordan håndterer man det store antall døde?

– Akkurat nå fokuserer man på å finne de overlevende. For oss er det viktigste å redde de vi kan redde, sier Leger uten grenser-styrelederen.

Skryter av japanerne

Noen steder har også mange mennesker klarte å redde seg unna skjelvet og vannmassene. Blant annet gjorde tsunami-sirener at befolkningen i noen områder klarte å evakuere opp i høyden før vannet kom.

Eldre kvinne hjelpes ut av ruiner i Kesennuma, Japan

Selv om vannet fosset inn i Kessennuma var det mange som klarte å komme seg opp i høyden, og som senere er reddet ut av kaoset.

Foto: Ap

I byen Kesennuma klarte en eldre dame å rømme opp trappene i et hus før vannmassene raste innover byen og kastet alt fra store lastebiler til mindre hus rundt. Vel inne i huset til noen vilt fremmede så hun til sin fortvilelse at huseieren og hans datter dessverre ble tatt av bølgene.

– Selv om vi hadde kommet oss opp fra bakkenivå fulgte vannet etter. Foran øynene våre ble huseieren og datteren hans tatt av vannet. Vi kunne ikke gjøre noen ting. Ingenting, sier damen fortvilt til tv-kanalen NHK om det hun opplevde i de dramtiske minuttene da tsunamien rammet byen.

Leger uten grenser skryter av japanernes evne til å sette inn innsats i krisen.

– De japanske katastrofesystemen fungerer veldig bra. Redningsmannskapene der har delt seg inn i mange mindre enheter og kan dekke store områder, sier styreleder Bolkan.

Les også: Funnet i live på hustak ute i havet

Må få frem «Jeg lever»-beskjeder

Røde kors har også fått inntrykk av at japanerne hittil håndterer mye av krisen godt selv. Når de overlevende har blitt hjulpet til sikkerhet, blir det viktig å få formidlet akkurat det, at det går bra, forteller Bernt Apeland.

Eldre samlet i evakueringssenter

Eldre samlet i et evakueringssenter der de holder til etter å ha blitt evakuert på grunn av problemene med kjernekraftverkene i Fukushima.

Foto: JIJI PRESS / Afp

– Det er viktig å etablere kontaktordninger slik at folk får kontakt med familiemedlemmer igjen. Etter tsunamien ved Indonesia tok det inntil tre-fire måneder før familier igjen ble gjenforent, sier Apeland.

Han kan fortelle at Røde kors var aktive etter den store tsunamien i 2004 med å få frem budskapet til alle blant venner og familie.

– Etter tsunamien i Indonesia samlet Røde kors inn «jeg lever»-beskjeder. De ble så lest opp på radio fordi det der var det som folk hadde og som hadde overlevd tsunamien, sier Apeland.

Likevel er det nok ganske stor forskjell mellom Indonesia og Japan. Blant annet tror Røde kors at Facebook kan bli viktig.

– I Japan vil det nok også være behov for å samle inn informasjon, men etter en stund vil nok kjente kanaler som Facebook overta. Jeg vet at Facebook allerede har vært en viktig kanal for mange for å få oversikt, og når folk kommer til mottakssentre hvor det er strøm og internett vil nok det være en av hovedkanalene for kontakt med familien for de som er rammet, sier kommunikasjonsdirektøren i Røde kors.

Video Slik rammet tsunamien Kamaishi

Se hvordan vannet rullet innover byen Kamaishi i denne dramatiske videoen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt