Hopp til innhold

Deler av reaktor er ødelagt

Japan ber nå det internasjonale samfunnet om eksperthjelp for å hindre en atomkatastrofe ved Fukushima-kraftverket.

Fukushima-kraftverket

Reaktor 1 (til venstre) er allerede ødelagt. Reaktor to (til høyre) står i fare for smelte ned.

Foto: Ap

    • Japan kjemper mot en atomkatastrofe etter en eksplosjon ved reaktor nummer 3 på Fukushima atomkraftverk tidligere i dag.
    • Antall døde etter jordskjelvet og tsunamien er ventet å stige til over 10.000.
    • Over 500.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine.
    • 2 millioner husholdninger er uten strøm, og 1,4 millioner har mistet vannet.

23:35: Deler av reaktor nummer 2 ved Fukushima atomkraftverk ser ut til å være ødelagt, opplyser en japansk regjeringstalsmann. Dette kan indikere en alvorlig lekkasje av radioaktivt materiale, men det er ikke registrert noen alvorlig økning i radioaktivt materiale utenfor anlegget.

23:28: USAs geologiske institutt har oppgradert jordskjelvet i Japan sist fredag til 9,0, i likhet med japanske myndigheter. Dette gjør skjelvet til det fjerde kraftigste i verden siden 1900. Skjelvet er det kraftigste i Japan siden moderne målinger startet for 130 år siden.

23.07: Japanske tjenestemenn sier at trykket inne i atomreaktoren har blitt svakere og at det nå blir pumpet sjøvann inn for å kjøle ned brenselstavene. Situasjonen er likevel ustabil.

19.50: Redd Barna mener at så mange som 100.000 barn kan ha blitt tvunget til å forlate hjemmene sine etter jordskjelv- og tsunamikatastrofen.

– Vi kan bare forestille oss hvor skremmende de siste dagene har vært for dem, sier Stephen McDonald i en pressemelding.

Det er også fare for at barn har kommet bort fra familien på grunn av katastrofen, og McDonald mener det er avgjørende at Redd Barna hjelper foreldre og barn med å takle situasjonen, skriver nyhetsbyrået AFP.

19.34: Økonomiprofessor Charles Hori Oka ved Osaka-universitetet mener jordskjelvet kan gjøre store inngrep i verdensøkonomien.

– Den japanske regjeringen vil trolig bli nødt til å låne enda mer enn de allerede har gjort. Det kan potesielt føre til en høyere rente i Japan, og også i hele verden, sier han til BBC.

Også norske økonomer frykter for de økonomiske følgene av jordskjelvet.

Nedgang på japansk økonomi

Røde tall på børsene i Japan kan spre seg til hele verden, frykter økonomer.

Foto: Toru Hanai / Reuters

19.26: Det franske sikkerhetsbyrået ASN mener hendelsen ved Fukushima-kraftverket kan bli kategorisert som nivå 5 eller 6 på den internasjonale skalaen som går fra 1 til 7.

Det vil i så fall bety en «alvorlig hendelse» eller en hendelse med «vidtrekkende konsekvenser».

Per nå er den kategorisert på nivå 4, som betyr «hendelse med lokale konsekvenser».

Les hvordan FNs atomenergibyrå IAEA rangerer atomhendelser HER (pdf).

18.58: Strømstans i Japan er en større utfordring for det japanske folk enn radioaktiv lekkasje, mener den britiske kraftkonsulenten profressor Ian Fells, ifølge BBC.

18.51: Den britiske avisa The Guardian har talt opp totalt 33 ulykker ved atomkraftverk siden 1952.

Deres oversikt viser at det har vært seks ulykker i USA, fem i Japan og tre i både Storbritannia og Russland.

18.35: USAs president Barack Obama vil beholde atomkraft som en viktig del av den amerikanske kraftforsyningen, til tross for økt bekymring på grunn av ødeleggelsene etter jordskjelvet i Japan.

– Atomkraft forblir en del av presidentens energiplan, sier talsmann Jay Cayrney fra Det hvite hus.

IAEA-direktør James Lyons

IAEA-direktør James Lyons under en pressekonderanse i Wien mandag.

Foto: Ronald Zak / Ap

18.14: FNs atomenergibyrå IAEA sier det er meget lite sannsynlig at Fukushima skal ende opp som et nytt Tsjernobyl, melder nyhetsbyrået AFP.

IAEA peker på at det er flere forskjeller, både på bygningsstrukturen og på hvordan kraftverket er laget.

Ifølge IAEA har målinger av radioaktivt utslipp vist at dette nådde en topp tidlig 12. mars, men at det senere har gått tilbake igjen.

18.09: Japan ber USA om hjelp med å kontrollere de ødelagte atomkraftverkene, opplyser amerikanske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Den japanske regjeringen har formelt bedt om hjelp fra USA til å fortsette nedkjøling ved atomkraftverkene, sier NRC i en uttalelse.

16.56: Japan ber FNs atomenergibyrå (IAEA) om eksperthjelp. De ber om at en gruppe av eksperter skal se på problemene i Fukushima-kraftverket så fort som mulig, bekrefter generaldirektør Yukiya Amano.

16.32: Tyskland utsetter planene om å forlenge levetida for landets atomkraftverk, som regjeringspartnerne ble enige om i fjor.

Forbundskansler Angela Merkel sier regjeringen foreløpig skrinlegger planene om å få en slik avtale på plass, melder nyhetsbyrået Reuters.

Koichiro Genba

Innenriksminister Koichiro Genba avviser at dette kan føre til et nytt Tsjernobyl.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

16.19: Japanske myndigheter avviser at det er muligheter for at situasjonen i landet skal utvikle seg til et nytt Tsjernobyl.

Innenriksminister Koichiro Genba støtter seg ifølge Jiji Press til uttalelser fra to organisasjoner som følger med på det som har skjedd ved atomkraftverkene i Japan.

16.14: Også i Tyskland sprer atomfrykten seg. Der er det meldt om en kraftig økning i etterspørselen av geigertellere, apparatet som måler radioaktiv stråling.

– Vi har solgt hundrevis av disse dingsene de siste dagene, sier en talsmann for en kjede av elektronikkbutikker.

Vanligvis kan det gå lang tid mellom hver gang det selges et slikt apparat, skriver nyhetsbyrået DPA.

16.00: Brenselsstavene ved reaktor 2 i Fukashima er eksponert igjen, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo News.

De var tidligere i dag eksponert i to og en halv time, etter at vannivået sank. Mangelen på kjølevann er et alarmerende signal, mener seniorrådgiver Frode Pleym i Greenpeace.

15.54: Russlands president Dmitri Medvedev sier det er hans lands morale ansvar å hjelpe Japan. Han har gitt ordre til regjeringen om å øke kraftleveransen til Japan, melder AFP.

15.30: Den japanske ingeniøren Masashi Goto, som var med å utvikle deler av Fukushima-kraftverket, sier at atomkraftverket ikke var laget for å motstå jordskjeld eller tsunamier, og at Toshiba, som bygde kraftverket, visste dette.

Han sier til BBC at den største faren nå er at eksplosjoner ved reaktor 3 og 1 skal ha laget hull i skallet som skal hindre radioaktivt materie i å slippe ut i atmosfæren.

– De neste 24 timene er kritiske, sier han.

15.22: Frykt for radioaktiv forurensing har ført til stor etterspørsel på jod-tabletter i Finland, melder nyhetsbyrået AFP.

Sjefen for atomsikkerhet sier det ikke er nødvendig for finner å kjøpe slike tabletter.

Samtidig sier den britiske professoren Richard Wakeford til BBC at den største feilen som ble gjort etter Tsjernobyl, var at myndighetene ikke var raske nok til å hindre barn i å drikke forurenset melk.

Han mener japanske myndigheter må vurdere å dele ut jod-tabletter til japanere.

Jod-tabletter på vei til Japan

Sveitsiske DEZA pakker jod-tabletter som skal til Japan.

Foto: PASCAL LAUENER / Reuters

15.00: På spørsmål om det er fare for nedsmelting ved Fukushima-kraftverket, svarer sikkerhetsekspert Toshihio Bannai at:

– Ved reaktor en og tre er det mulige skader, men på nåværende tidspunkt er det ingen tegn til at det er tilfelle.

Situasjonen er ikke god, men stabil, sier han til BBC Radio 4.

14.43: Den tyske regjeringen vurderer ifølge nyhetsbyrået Reuters om de skal vente i tre måneder med å bestemme seg for om de skal godta å utvide levetiden for tyske atomkraftverk.

14.19: Vannivået ved reaktor nummer to ved Fukushima atomkraftverk er tilbake på 2 meter. Brenselsstavene skal ha vært fullt eksponert i cirka to og en halv time, melder Kyodo News.

14.17: Bare i dag har det vært 38 jordskjelv i og i området rundt Japan, ifølge amerikanske geologiske undersøkelser (USGS). Det sterkeste skjelvet i dag er målt til styrke 6,9.

13.41: Alle tre reaktorene ved Fukushima atomkraftverk står høyst sannsynlig overfor nedsmelting, sier den japanske ministeren Yukio Edano ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

13.37: Russland er klare til å omdirigere 6,000 MW elektrisitet for å hjelpe Japan gjennom strømkrisen etter jordskjelvet. Det sier visestatsminister Igor Sechin ifølge AFP.

13.29: Tidligere varsler om at en tre meter høy tsunamibølge var på vei inn mot den japanske kysten er nå avblåst av det Meteorologiske Institutt i Japan.

Ved hjelp av soldater og helikopter advarte myndighetene tidligere i dag innbyggere i flere kystlandsbyer i nord om en ny tsunami, og bad dem trekke opp i høyereliggende strøk.

Japan

En far løper i sikkerhet med sin fire måneder gamle jentebaby etter at et nytt tsunamivarsel ble utstedt mandag. Varselet ble etterpå kansellert.

Foto: Hiroto Sekiguchi / Ap

13.08: Seniorrådgiver Frode Pleym i Greenpeace i Tokyo følger utviklingen ved kjernekraftverkene i Japan fra time til time. Han mener den nesten totale mangelen på kjølevann rundt brenselsstavene ved den ene atomreaktoren er et alarmerende signal.

– Det er det nærmeste vi har vært katastrofen så langt, sier Pleym til NRKs reporter i Tokyo, David Vojislav Krekling

Nå har det lyktes selskapet å få inn noe kjølevann, men ifølge Pleym dekkes ennå bare 20 centimeter av stavene.

– Normalt skal det være tre meter, og det var to meter ved forrige eksplosjon, sier han.

Politibetjenter med masker hjelper til med evakuering

Japanske politibetjenter evakuerer innbyggerne som bor i området rundt kjernekraftverket i Fukushima. Det radioaktive strålenivået har vært unormalt høyt etter at jordskjelvet rammet fredag.

Foto: HO / Reuters

12.31: På grunn av atomkrisen i Japan vil Sveits fryse sine planer om å godkjenne tre kjernekraftverk frem til de internasjonale sikkerhetsstandardene har blitt evaluert på ny.

12.15: Brenselsstavene ved reaktor nummer 2 ved Fuskushima kjernekraftverk er nå fullstendig «tørrlagte». Selskapet som drifter kraftverket jobber nå med å fylle på nytt vann.

Nivået av kjølevann, som blir brukt til å kjøle ned reaktoren og hindre radioaktive lekkasjer, har i flere timer vært synkende.

Ifølge nyhetsbyrået Jiji kan dette bety at en nedsmelting er i gang.

Miyagi i Japan

En kvinne gråter mens hun ser ut over det totalødelagte Miyagi-området.

Foto: HO / Reuters

11.08: Indias statsminister Manmohan Singh sier at de skal kontrollere sikkerheten ved samtlige av Indias kjernekrafverk, i kjølvannet av Japans problemer med sine kraftverk etter jordskjelvet og tsunamien, melder AFP.

Østerrikes miljøminister Nikolaus Berlakovich har også etterspurt sikkerhetssjekk ved EUs kjernekraftverk for å forsikre om at de kan stå i mot lignende katastrofer.

10.47: Lokale medier rapporterer at vannstanden i reaktor nummer 2 ved Fukushimas kjernekraftverk har sunket langt nok til at deler av brenselsstavene nå er over vann, skriver BBC. Dette øker muligheten for overoppheting i reaktoren.

Se direktesending fra japansk tv:

Video Direkte fra tsunamirammede Japan

10.34: Etter naturkatastrofen er rundt to millioner husholdninger uten strøm i det vinterkalde Nord-Japan. 1,4 millioner husholdninger har ikke vann, melder Reuters.

Følg utviklingen i Japan her (klokkeslettene er oppgitt i norsk tid)!

Flere personer ble savnet og elleve personer skadet i en kraftig eksplosjon i atomkraftverket i Fukushima i Japan natt til mandag norsk tid.

Video Ny eksplosjon ved kraftverk i Fukushima

Video: Ny eksplosjon ved kraftverk i Fukushima

Meldingene om eksplosjonen kom ved 03.30-tiden norsk tid.

– Det har vært en hydrogen-eksplosjon i Fukushima-kraftverket. Eksplosjonen skjedde i det ytre rommet, altså ikke inne i selve reaktoren, forteller NRK-korrespondent Anders Magnus, som er i området.

Fukushima-kraftverket ligger 240 kilometer nord for Tokyo. Eksplosjonen skjedde i reaktor nummer tre, en annen reaktor enn den som eksploderte for to dager siden.

– Myndighetene sier at det ikke er stor fare for radioaktiv stråling, men de rapportene har de kommet med tidligere også, så vi er ikke helt sikre på hvor mye vi skal stole på det, sier Magnus.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er strålingsnivået ved Fukushima normalt.

Redningsarbeidere i Japan

Redningsarbeidere fra brannvesenet ved et samlingssenter i Kamikawachi i Inaraki-prefekturet.

Foto: Anders Magnus / NRK

Letemannskapene ikke gitt opp håpet om å finne flere overlevende etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan fredag.

– Jeg er på en stoppeplass på vei nord. Her er det store kolonner med militærstyrker som er på vei for å søke etter mennesker som fortsatt kan være i live. Japanerne har ennå ikke gitt opp å finne overlevende i katastrofeområdet, sier Magnus.

10.21: Over 500.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine etter naturkatastrofen i Japan. I det vinterkalde nordlige Japan er nær 2 millioner husholdninger uten strøm, og 1,4 millioner har mistet vannet.

09.23: Den nasjonale TV-kanalen NHK melder at av de 2000 menneskene som ble funnet omkommet i Miyagi natt til i dag norsk tid, ble 1000 funnet på flere strender på Ojika-halvøyen. De 1000 andre ble funnet i byen Minamisanriku, som ble totalødelagt av jordskjelvet og tsunamien fredag.

09.12: Frankrikes industriminister mener situasjonen ved atomkraftverket Fukushima er bekymringsfull, og sier at at en atomkatastrofe ikke kan avvises.

08.25: Den amerikanske flåten flytter sine skip og fly vekk fra områdene ved de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Japan etter at det er oppdaget et lavere nivå av radioaktivt utslipp.

07.26: Kjølesystemet har stanset og vannivåene faller i en av de andre reaktorene, reaktor nummer to, i Fukushima-kraftverket. Det melder nyhetsbyrået Jiji.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eksplosjon ved Fukushima-atomkraftverket

Den øverste delen av bildet viser hvordan reaktoren så ut etter eksplosjonen. Den underste delen viser reaktoren før eksplosjonen.

Foto: HO/NHK / Afp

07.25: Aksjekursen i energiselskapet Tepco, som eier atomkraftverket i Fukushima, raste med 24,6 prosent på børsen i Tokyo mandag.

06.15: Ifølge New York Times har hangarskipet «USS Ronald Reagan» passert gjennom en sky med radioaktivitet fra de rammede atomkraftverkene i Japan. Besetningen ble ifølge avisen utsatt for en mengde radioaktiv stråling på én time som tilsvarer en månedsverdi.

04.15: Et varsel som ble sendt ut etter at en ny tsunami ble observert utenfor kysten av Japan, er avlyst, melder CNN. Den tre til fem meter høye tsunamien ble observert fra et helikopter utenfor kysten av det nordøstlige Japan mandag formiddag lokal tid, og folk i nærheten av kysten ble bedt om å ta seg til høyere liggende områder.

04.10: Rundt 2000 omkomne er funnet i Miyagi, nordøst i Japan. Flere av dem ble funnet på stranden på Ojika-halvøyen. Miyagi var ett av områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet fredag.

Det offisielle tallet på omkomne etter jordskjelvet og tsumien er på rundt 4000. Det er imidlertid bare inkludert dem myndighetene har talt opp, så det er ventet av dødstallene kommer til å stige kraftig de nærmeste dagene og ukene.

03.28: Tokyo-børsen falt kraftig i ettermiddagshandelen mandag på grunn av uro etter jordskjelvet og tsunamien. Nikkei-indeksen falt med 6,18 prosent. Sentralbanken i Japan har til nå plassert 15 trillioner yen, eller 1000 milliarder kroner, inn i markedene i et forsøk på å holde økonomien stabil.

02.15: Et kraftig etterskjelv rystet Japan klokken 10 lokal tid. Skjelvet hadde en styrke på 6,2 og førte til at høye bygninger i Tokyo svaiet kraftig.

SISTE NYTT

Siste nytt