NRK Meny
Normal

Brende møter Rouhanis stabssjef i Oslo til samtaler om Irak

WASHINGTON/OSLO (NRK): Utenriksminister Børge Brende (H) vil ta opp den alvorlige situasjonen i Irak når han onsdag møter stabssjefen til den iranske presidenten i Oslo. – Statsminister Maliki må slå tilbake opprøret, sier Brende.

– Jeg vil snakke med stabssjefen hos president Rouhani. Vi vil diskutere den meget bekymringsfulle utviklinga i Irak, sier Brende til NRK i Washington mandag.

Nett-tv: Onsdag vil Brende ha samtaler med stabssjefen hos den iranske presidenten i Oslo.

I likhet med sin amerikanske kollega, John Kerry, mener Brende at Iran har en sentral rolle i den eskalerende konflikten i nabolandet.

Mandag ble det klart at USA vurderer å gjenoppta kontakten med erkefienden Iran i et forsøk på å få løst krisen i Irak og hjelpe myndighetene i Bagdad med å slå tilbake mot offensiven til den militante islamistgruppa ISIL i Nord-Irak.

USA har holdt muligheten åpen for et droneangrep i Irak, men understreker at de ikke ønsker å samarbeide militært med Iran.

Brende vert for Oslo Forum

Onsdag denne uken kommer stabssjef for Irans president, Mohammad Nahavandian, for å delta på Oslo Forum som arrangeres på Losby Gods.

Brende er vert for årets forum, og sier til NRK at han vil ta opp situasjonen i Irak med Nahavandian.

– Jeg vil snakke med stabssjefen hos president Rouhani. Vi vil diskutere den meget bekymringsfulle utviklinga i Irak, sier Brende til NRK i Washington mandag.

Brende som mandag er i USA for å møte å delta på konferansen «Our Ocean», er klar på at Irak må selv må stå for det militære forsvaret av landet.

– Norge fordømmer på det sterkeste terrororganisasjonen ISIL fremferd. Statsminister Maliki må slå tilbake dette opprøret. Han må gjøre det gjennom å samarbeide med moderate kurdere, med moderate sunnikrefter, og selvsagt trekke veksler på den kompetansen Iran og andre land sitter på. Men det militære er det irakerne som selv må stå for, understreker Brende.

Viktig arene

Den dramatiske utviklingen i Irak der Nuri al-Malikis regime er under tiltakende press av ISIL, var i utgangspunktet ikke på dagsordenen for Oslo Forum.

Men situasjonen i Irak vil likevel bli drøftet på forumet, som er en av de fremste møteplassene for tilretteleggere, fredsmeglere og aktører fra fredsprosesser og konfliktløsning over hele verden.

Lakhdar Brahimi

Lakhdar Brahimi mener konflikten som har oppstått i Irak, er et direkte resultat av verdens likegyldighet til konflikten i Syria.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Få dager før fredsmeglerne samles utenfor Oslo, sier Lakhdar Brahimi, FNs og Den arabiske ligas nylig avgåtte utsending til Syria, at konflikten som nå er oppstått i Irak, er et direkte resultat av verdens likegyldighet til konflikten i nabolandet Syria. Brahimi sier at det internasjonale samfunns unnfallenhet når det gjelder konflikten i Syria, har forårsaket krisen i Irak.

– Det er en velkjent regel. En konflikt av dette slaget (Syria) kan ikke holdes begrenset innen grensene til ett land, sier Brahimi til AFP.

Oslo Forum varer i år fra tirsdag til torsdag.

Blant deltakerne er president i Den sentralafrikanske republikk, Catherine Samba-Panza, dessuten tidligere generalsekretær i FN og spesialutsending til konflikten i Syria, Kofi Annan og Jimmy Carter, som er tidligere president i USA og fredsutsending blant annet til Midtøsten.

I tillegg til Nahavandian kommer Esther Gonda, som er sentral i nigerianske myndigheters dialog med Boko Haram i Nord-Nigeria. Dessuten kommer en gruppe aktivister fra Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt