Legger ut skrytebilder av fangehenrettelser

ERBIL/OSLO (NRK.no): Den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL har lagt ut bilder på internett som viser henrettelser av fanger i Irak.

Henrettelse i Irak

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser ISIL-styrker i ferd med å henrette fanger på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag.

Foto: Welayat Salahuddin / AFP

Irakiske krigsfanger

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser irakiske soldater fra regjeringsstyrkene som blir ledet bort som fanger av ISIL-styrker før de skal henrettes på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag.

Foto: Welayat Salahuddin / Ap

Bildene på islamistiske nettsider viser tilfangetatte soldater fra den irakiske regjeringshæren som blir henrettet, skriver nyhetsbyråene AFP og Ap.

Det er den ytterliggående gruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) som har lagt ut bildene.

Bildene er lagt ut på islamistiske nettsider, og det har ikke vært mulig å få uavhengige bekreftelser på at de er ekte.

Den ledende militære talsmannen i Irak, generalløytnant Qassim al-Moussawi bekrefter imidlertid søndag at bildene er ekte.

Han sa samtidig at han kjenner til tilfeller av massemord av tilfangetatte irakiske soldater i områder som kontrolleres av ISIL.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ISIL-styrker

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser ISIL-styrker som frakter fanger, som ligger på lasteplanet, til et henrettelsessted på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag.

Foto: Welayat Salahuddin / AFP

Grusomme bilder

Bildene som er publisert på de islamistiske nettsidene inneholder grusomme detaljer.

NRK har valgt å ikke publisere de mest grusomme bildene, som viser henrettelsene mens de finner sted.

På et av bildene ser man en rekke fanger like i sanden med hendene over hodet, mens en gruppe menn står bak på linje og skyter mot dem. På bildet ser man tydelig sanden sprute opp ved noen av de liggende fangene, etter alt å dømme som et resultat av kuleskudd.

Et annet bilde viser fangene etter at de er blitt henrettet, med blod tydelig synlig.

De fleste av de ifangetatte soldatene på bildene har på seg sivile klær. Hos noen av dem kan man se deler av uniformer under de sivile klærne.

Det stemmer med rapporter om at irakiske soldater kastet våpen og uniformer og flyktet da Isil angrep tidligere i uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krigsfanger i Irak

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser irakiske soldater fra regjeringsstyrkene som holdes som fanger av ISIL-styrker før de skal henrettes på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag.

Foto: Welayat Salahuddin / AFP

Skal ha henrettet flere hundre

Det er ikke klart hvor mange som er blitt henrettet av ISIL. I en billedtekst som følger ett av bildene skriver organisasjonen at det har henrettet flere hundre soldater fra de irakiske regjeringsstyrkene.

Bildene som er offentliggjort viser flere titall fanger som er blitt henrettet.

Nyhetsbyrået AFP har studert bildene nøye og mener at bildene stammer fra minst tre, muligens fire, forskjellige henrettelsessteder. Det kan tyde på at det dreier seg om et svært høyt antall fanger som er henrettet.

I en av billedtekstene skriver ISIL at drapene er skjedd som hevn for at en ISIL-leder, Abdul-Rahman al-Beilawy, nylig ble drept.

Flere grusomheter

Meldingene som massehenrettelsene kommer dagen etter at irakiske styrker fant tolv drepte politimenn da de tok tilbake kontrollen over en by fra ISIL.

Alle de drepte politimennene var sterkt forbrente da de ble funnet i byen Ishaqi i Salah ad Din-provinsen.

Ishaqi er av byene som den irakiske regjeringen har klart å ta tilbake i en motoffensiv etter at ISIL tok over store områder og byer i Vest- og Nordvest-Irak denne uken.

Irak med Arbil

SISTE NYTT

Siste nytt