– Støre var involvert i aksjonen

– Jonas Gahr Støre lyver når han sier at UD ikke hjalp til med å hente barna mine til Norge, hevder Khalid Skah.

Khalid Skah

Khalid Skah mener at utenriksminister Jonas Gahr Støre er den store skurken i denne saken.

Foto: Abdelhak Senna / Scanpix/AFP

– Denne aksjonen ble planlagt av Støre og hans folk. De har løyet hele tiden til det norske folk, hevder Skah til NRK på telefon fra Marokko.

Faremo og Støre på pressekonferanse om Skah-saken

Grete Faremo og Jonas Gahr Støre sier norske myndigheter ikke var orientert om aksjonen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Den siste tiden har det kommet fram nye opplysninger om aksjonen der Skahs norske ekskone Anne Cecilie Hopstock hentet sine to barn fra Marokko til Norge.

Søkte tilflukt i ambassaden

To norske soldater tilknyttet Marinejegerkommandoen hjalp til med å smugle barna fra Marokko til Spania i en seilbåt.

Barna hadde da søkt tilflukt på den norske ambassaden, og ble kjørt fra ambassaden til Hopstock av ambassadens politiattaché.

På en pressekonferanse mandag fortalte utenriksminister Jonas Gahr Støre at UD godkjente at den norske ambassaden skulle åpne dørene sine og slippe barna inn, og deretter slippe dem ut igjen.

– Før sa de en ting, nå sier de noe annet. Støre vet alt sammen. Han var involvert. Det var han som ba ambassadøren åpne dørene for barna. Nå viser de hva de gjorde, men fortsatt later de som om aksjonen var utenfor deres kontroll, sier Skah.

Skah-saken havner nå i Stortinget. Jonas Gahr Støre må igjen forklare alle detaljer rundt den omstridte aksjonen.

– Vi var ikke orientert

På pressekonferansen sa både Støre og forsvarsminister Grete Faremo at norske myndigheter ikke var orientert om at norske soldater deltok i aksjonen. Som svar på Skahs påstander viser UD til gårsdagens uttalelser.

– Fra norsk UD var det ikke klarert verken noen utreise, aksjon eller noe planlagt opplegg rundt å få barna ut av Marokko. Dette var en privat aksjon, sa Støre på pressekonferansen.

– De har løyet hele tiden, og ikke noe land i verden ville ha godtatt en slik aksjon, påstår Skah, som mener Faremo også må ha visst hva soldatene var med på.

På spørsmål om hvordan han reagerer på de nye opplysningene om at to marinesoldater hjalp til med å hente barna hans til Norge, sier Skah at han allerede visste det.

– En av dem prøvde å bryte seg inn i hjemmet mitt. Jeg så ham da. Jeg vet at han var en spesialsoldat i det norske forsvaret.

Vil ha barna tilbake

Skah er opprørt over at hans familieproblemer nå har blitt et statsspørsmål.

– Ved å gjøre dette respekterer ikke norske myndigheter internasjonal lov. Nå må de ta ansvar, mener en opprørt Skah.

Han mener at myndighetene har ansvar for å frakte barna tilbake til Marokko, og starte forhandlinger med marokkanske myndigheter.

– Diplomati er den eneste måten å løse saken på. Jeg vil kjempe for denne saken, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt