NRK Meny
Normal

Sju arrestert etter tidenes juveltyveri

Sju menn er pågrepet i London, mistenkt for å stå bak ranet av 72 bankbokser hos Hatton Garden Safe Deposit i april. Verdisaker for opp mot 2,5 milliarder norske kroner ble stjålet under det som omtales som tidenes juveltyveri.

juveltyveri

Politiavdelingsjef Paul Johnsen møtte pressen utenfor åstedet 9. april, da innbruddet ble oppdaget.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Over 200 politibetjenter gikk tirsdag til aksjon mot 12 adresser i Nord-London og Kent, med mistanke om at personer involvert i tyveriet av verdisaker i 72 bankbokser hos Hatton Garden Safe Deposit i april kunne befinne seg der. Kort tid etter var sju personer pågrepet.

Verdisaker for omlag 2,5 milliarder norske kroner ble antatt stjålet under det som omtales som tidenes juveltyveri.

Verdisaker funnet

De pågrepne er i alderen 48 til 76 år, alle mistenkt for å ha tatt del i planleggingen av innbruddet.

Tyveriet omtales som et av de største i historien. Politiet tror tyvene gikk inn fra taket på bygningen, kom seg ned i kjelleren via heissjakten og brukte tungt skjæreutstyr for å bryte seg inn gjennom den tykke betongveggen.

På en av adressene fant politiet en rekke verdisaker de mener kan knyttes til innbruddet. De sju mistenkte sitter nå i varetekt mens politiet fortsetter etterforskningen på de 12 adressene.

Juveltyrveri

Politiet offentliggjorde dette bildet som vitner om bruk av tungt skjæreutstyr for å bryte seg inn gjennom den tykke betongveggen.

Foto: - / Afp

Gikk til aksjon i påsken

Tyveriet ble utført natten mellom skjærtorsdag og langfredag i påsken, og var som hentet fra en spillefilm. Den eneste forskjellen var at bankboksene de tømte inneholdt ekte juveler til flerfoldige millioner pund.

Juvelhandlerne som oppbevarte sine varer der, var dessuten overbevist om at eiendelene deres var trygt forvart, i et området fylt med overvåkningskameraer. Likevel unnslapp tyvene, i første omgang.

JEWELLERY

Bilder fra et overvåkningskamera viser tyvene i aksjon under ranet.

Foto: - / Afp

Politiet ble varslet

Scotland Yard bekreftet kort tid etter innbruddet at de hadde fått tips om at en innbruddsalarm hadde gått i Hatton Gardens, men at de bestemte seg for å ikke sende en patrulje til adressen. Hadde de gjort det, er det grunn til å tro at tyveriet kunne ha blitt avverget.

Flere av juvelhandlerne, som hadde plassert varene sine i bankboksene over påsken i den tro at de da var trygge, er rasende på politiet som de mener opptrådte «ubeskrivelig inkompetent».

En av de rammede, som ikke ønsket å oppgi fullt navn, men som blir omtalt som Michael på 63 år er sitert på følgende:

– Det er så dumt, fullstendig idiotisk. Det er jo helt hinsides, hvordan kan de ha ignorert alarmen? Og hva er dette tullet om at de kaller det et sofistikert raid? Bare tull.

Politiet, som for tiden sliter med stramme budsjetter, har risikert å få krav på flerfoldige millioner av pund dersom forsikringsselskapene krever kompensasjon for sine utbetalinger. Funnene i dag vil vise om etterforskningen redder dem fra denne knipen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt