Hopp til innhold

Her slår tyvene til i tidenes juveltyveri

LONDON (NRK): Politiet har gått ut med bilder av innbruddstyver som trolig står bak det største tyveriet i britisk historie.

Tidenes største juveltyverier i London

DEAKTIVERTE HEIS: Tyvene deaktiverte en heis i tredje etasje, for så å komme seg ned i kjelleren via heissjakten. Da tyvene først kom seg ned, tvang de opp dørene og kom seg til den to meter tykke betongveggen mellom seg og bankboksene på den andre siden.

Foto: - / Afp/NTB Scanpix

Det mistenkes at verdisaker for opp mot 2,5 milliarder norske kroner er stjålet, etter at tyver utføre et dramatisk kupp av 72 bankbokser hos Hatton Garden Safe Deposit i London.

Tyveriet omtales som et av de største i historien. Politiet tror tyvene entret taket på bygningen, kom seg ned i kjelleren via heissjakten og brukte tungt skjæreutstyr for å bryte seg inn gjennom den tykke betongveggen.

Tyvene er på frifot

Det spektakulære tyveriet som ble utført natten mellom skjærtorsdag og langfredag, er som hentet fra filmer som «Ocean's Eleven» eller «League Of Genetlemen».

Men bankboksene de tømte for verdisaker, inneholdt svært ekte juveler til flerfoldige millioner pund.

Det er også helt ekte juvelhandlere som var overbevist om at eiendelene deres var trygt forvart, helt ekte overvåkningskameraer som nesten tapetserer området hvor tyveriet fant sted, men de som sto bak er stadig på frifot.

En av tidenes største juveltyverier

AVANSERT VERKTØY: Med avansert og tungt verktøy boret tyvene seg gjennom veggen.

Foto: - / Afp/NTB Scanpix

Boret seg gjennom veggen

Tyvene deaktiverte en heis i tredje etasje, for så å komme seg ned i kjelleren via heissjakten. Da tyvene først kom seg ned, tvang de opp dørene og kom seg til den to meter tykke betongveggen mellom seg og bankboksene på den andre siden.

Med en avansert og tungt verktøy, blant annet enn Hiliti DD350-drill med diamantblad som med fullt utstyr koster opp mot 100.000 kroner, boret de seg gjennom veggen. Flere hull ble drillet ved siden av hverandre, slik at tyvene til slutt kunne tømme en mengde bankbokser for verdisaker.

Ut fra arbeidet som ligger bak, må tyvene utvilsomt ha holdt på i mange timer.

Politiavdelingsjef Paul Johnson utenfor åstedet

PÅ STEDET: Politiavdelingsjef Paul Johnsen utenfor åstedet tidligere denne uken. Politiet får kritikk for ikke å ha rykket ut da innbruddsalarmen gikk.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Politiet ble kontaktet

Scotland Yard bekreftet i går via en pressemelding at de hadde fått tips om at en innbruddsalarm hadde gått av i Hatton Gardens, men de bestemte seg for å ikke sende ut en patrulje.

Hadde de gjort det, er det grunn til å tro at tyveriet av sjeldne juveler verdt millioner av pund kunne ha blitt avverget.

Politiets kommandosentral mottok melding om alarmen 21 minutter over midnatt mellom de to påskedagene, det var alarm-selskapet som meldte fra om at innbruddsalarmen var blitt aktivert i byggets kjeller.

Oppringningen fikk status som «ingen politirespons nødvendig». Hvorfor, er det nå satt i gang en egen etterforskning for å finne ut av.

Britiske medier har skrevet at en ansatt dro til bygget, men gikk ikke inn ettersom både front- og bakdørene var sikret

Politiets kriminaltekniker utenfor stedet bankbokstyveriet skjedde

UNDERSØKER: En kriminaltekniker fra politiet sjekker bygningen tyvene tok seg inn i.

Foto: Dominic Lipinski / Ap

Risikerer millionkrav

Flere juvelhandlere, som hadde plassert varene sine i bankboksene over påsken i den tro at de da var trygge, er rasende på politiet som de mener opptrådte «ubeskrivelig inkompetent».

En av de rammede, som ikke ønsket å oppgi fullt navn, men som blir omtalt som Michael på 63 år er sitert på følgende:

– Det er så dumt, fullstendig idiotisk. Det er jo helt hinsides, hvordan kan de ha ignorert alarmen? Og hva er dette tullet om at de kaller det et sofistikert raid? Bare tull.

Politiet, som for tiden sliter med stramme budsjetter, risikerer nå å få krav på flerfoldige millioner av pund dersom forsikringsselskapene bestemmer seg for å kreve kompensasjon for sine utbetalinger, skriver avisen The Times.

Stor medieinteresse for ranet

STOR INTERESSE: Saken har vakt oppsikt i Storbritannia.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Mistet store verdier

Men ikke alle rammede var forsikret. Til avisen The Guardian forteller Simon på 46 at hans bror hadde en bankboks til en verdi av £150.000, eller om lag 1,8 millioner kroner, blant annet en diamant som alene var verdt nærmere en halv million kroner.

– Jeg er svært sint. Det var min brors liv som lå der nede, og det verste er at vi ikke engang vet hva som har skjedd. Du ville tro at politiet rykket ut med en gang til et sted som dette? Helt idiotisk.

Etterlyser bande

En talskvinne for de britiske forskingsselskapenes forening sier til avisen at de har rett til å kreve erstatning dersom andre sto ansvarlige for tap.

Mens tyveriet altså ble utført natt til langfredag, var det først tirsdag denne uken at politiet første gang kom til stedet. Der ble de møtt av et kaos av oppbrutte bankbokser, betongrester, støv og verktøy slengt utover.

Politiet etterlyser nå en bande som antas å ha stått bak det mest spektakulære tyveriet i nyere britisk historie.

SISTE NYTT

Siste nytt