NRK Meny
Normal

Sjokkmåling i USA - McCain i tet

I en ny måling har John McCain nå tatt ledelsen i kampen om å innta Det hvite hus.

John McCain

John McCain har tatt ledelsen i det amerikanske presidentvalget, ifølge målingen.

Foto: SCOTT AUDETTE / REUTERS

Republikanernes presidentkandidat har i sjokkmålingen som er foretatt av Reuters/Zogby, tatt en ledelse på fem prosentpoeng foran Demokratenes Barack Obama.

McCains kampanje for å svekke omdømmet til Obama, betaler seg.

John Zogby

McCain leder nå blant sannsynlige amerikanske velgere med 46 prosent, mot Obamas 41 prosent. Dermed er Obamas sju prosentpoengs ledelse fra juli visket ut og knust - dersom målingen legges til grunn. Det er også første gang McCain tar ledelsen i den månedlige Reuters/Zogby-målingen.

Alene blant media, Obama på Hawaii

McCains ledelse på målingen kommer etter en måned som McCain har brukt til å kritisere Obama - blant annet ved å sette spørsmåltegn ved demokratens erfaring og hans negative innstilling til å åpne for ny oljeborring utenfor kysten.

McCain sendte også ut svingslag mot Obamas reiser utenlands. Meningsmålingen ble foretatt mellom tirsdag og lørdag, mens Obama var på ferie på Hawaii. Obamas ferie ga McCain fritt spillerom blant media, og republikaneren bruke tiden godt til å utdype sine utenrikspolitiske synspunkter i forbindelse med Russland/Georgia-konflikten.

- Det er ingen tvil om at McCains kampanje for å svekke omdømmet til Obama, betaler seg, mener meningsmåler John Zogby. Og han legger til:

Barack Obama

Barack Obama mister støtte fra nesten alle velgergrupper.

Foto: Alex Brandon / AP

- Dette er et betydelig slag for Obama.

Bred nedgang for Obama

McCain har nå en ni prosentpoengs ledelse, 49 mot 40, over Obama i spørsmålet om hvem som vil være den beste til å styre landets økonomi. Det er gode nyheter for McCain, for nesten halvparten av de spurte regner nettopp landets økonomi som den viktigste enkeltsaken foran valget den 4. november.

Obamas støtte blant demokratiske velgere falt med 9 prosentpoeng i august, til 74 prosent, mens McCain har støtte fra 81 prosent fra de republikanske.

Obamas fall var også ganske likt over hele fjøla: Nedgangen kom hos katolikker; nykristne; kvinner; uavhengige; og unge velgere. Blant svarte velgere har han fremdeles støtte fra 90 prosent.

Målingen til Reuters/Zogby ble foretatt over telefon, og 1089 personer ble intervjuet. Det er en feilmargin på 3 prosentpoeng.

Meningsmåling USA for august

Reuters/Zogbys meningsmåling

Juli

August

John McCain (R)

40%

46%

Barack Obama (D)

47%

41%

Usikre velgere

13%

13%

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt