Sivile drept i Saudi-angrep på Jemen

Saudi-Arabia har gått til krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen og har fått med seg en rekke andre land. Flere sivile skal ha mistet livet i bombingen av hovedstaden.

Tropper lojale til Jemens president Hadi

Sør i Jemen har president Abed Rabbo Mansour Hadi mobilisert sine lojale styrker, nå har det mektige nabolandet i nord, Saudi-Arabia kastet seg inn i konflikten.

Foto: Wael Qubady / Ap

Saudi-Arabias ambassadør i USA, Adel Al-Jubeir

Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, bekrefter at USA har gitt grønt lys til offensiven.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Totalt skal de ha mobilisert 100 fly og 150.000 soldater, melder CNN.

Saudi-Arabia har nå startet luftangrep mot Jemens hovedstad Sanaa og Houthi-militsen. Nå tilbyr USA Saudi-Arabia sin støtte i kampen mot militsen som har tatt kontroll over store deler av landet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP så skal 13 sivile ha mistet livet i nattens angrep, og Houthi-militsen har svart at de vil ta opp kampen uten å be om hjelp fra Iran.

Ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, har USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte.

Det hvite hus opplyser imidlertid at USA bistår med logistisk støtte og etterretningsinformasjon.

Egypt bekreftet at også de støtter det Saudi-ledede angrepet.

– Vi vil delta med den egyptiske marinen og flyvåpenet og soldater hvis situasjonen krever det, sier Egypts forsvarsminister i dag.

I tillegg deltar kampfly fra Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain i angrepene, mens Pakistan, Jordan og Sudan også har sagt seg villige til å sende bakkestyrker.

Adel al-Jubeir understreket tirsdag at militæroperasjonen er flernasjonal og hjemlet både i FN-charteret og charteret til Den arabiske liga.

Ifølge sikkerhetskilder i landet så skal styrker lojale til president Abed Rabbo Mansour Hadi i morgentimene i dag ha tatt kontroll over den internasjonale flyplassen i Aden.

Angrep flyplassen

Kort tid etter at ambassadøren kunngjorde at militæroperasjonen hadde startet, fortalte innbyggere i Jemens hovedstad Sana at kampfly bombet den internasjonale flyplassen i byen.

Ifølge den Houthi-kontrollerte TV-stasjonen al-Masirah ble et boligområde nord for Sana også angrepet natt til torsdag, med mange sivile ofre som følge.

TV-stasjonen oppfordret medisinsk personell til å melde seg ved sykehusene i Sana for å ta seg av de sårede.

Advarer mot storkrig

En av lederne i den sjiamuslimske Houthi-militsen, Mohammed al-Bukhaiti, advarer Saudi-Arabia mot følgene av å blande seg inn i krigen i Jemen.

– Jemen blir nå utsatt for aggresjon, noe vi tappert vil møte, sier han i et intervju med Al Jazeera.

– Disse militæroperasjonene vil trekke hele regionen med i en storkrig, advarer Bukhaiti, som sitter i opprørsgruppens politbyrå.

Rykker sørover

Houthi-militsen tok tidligere i år kontroll over Sana og jaget president en på flukt sørover til den gamle hovedstaden Aden.

De siste dagene har militsen, som Iran anklages for å støtte, rykket stadig lenger sør, og ifølge Saudi-Arabia har de nå tatt kontroll over flyvåpenet i Jemen.

Tidligere i uka ble det kjent at Saudi-Arabia sendte militære forsterkninger til grensa, og onsdag kveld gikk de til angrep.

SISTE NYTT

Siste nytt