Hopp til innhold

Jimmie Åkesson med ultimatum til Moderaterna – Löfven eller meg?

– Nå er det opp til Ulf Kristersson. Vil du velge Stefan Löfven eller vil du velge Jimmie Åkesson, spurte partilederen på Sverigedemokraternas valgvake.

Partileder for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, på SDs valgvake

TAKKET PARTIET: Partileder Jimmie Åkesson takket sine partifeller for å ha gjennomført en god valgkamp på Sverigedemokraternas valgvake.

Få oversikt over valgresultatet her:

På Sverigedemokraternas valgvake stilte partileder Jimmie Åkesson ultimatum til Moderaternas leder Ulf Kristersson – og krevde svar på hvordan Moderaterna skal danne regjering.

Kristersson har i valgkampen lovet å bytte ut sittende statsminister Stefan Löfven. Nå vil Åkesson tvinge Alliansen til å velge mellom ham og de rødgrønne.

Jimmie Åkesson

FORNØYD: Jeg har ikke noe mer å gi, sier Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valgvake.

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Jeg vet hvem som har vunnet dette valget, det er Sverigedemokraterna, åpnet han talen sin.

Tredje størst

Med bare to valgdistrikt igjen å telle har de rødgrønne partiene 143 representanter i Riksdagen, de borgerlige har 142, og imellom ligger Sverigedemokraterna med 62.

– Vi ser at vi kommer til å få en stor innflytelse over det som skjer i Sverige de neste ukene, månedene og årene. Det kan ingen ta fra oss, fortsetter Åkesson.

Sverigedemokraterna er etter alt å dømme Sveriges tredje største parti med 17,6 prosent oppslutning. Det er 4,6 prosentpoeng mer enn ved forrige valg.

Oppslutningen til Jimmie Åkessons parti ser imidlertid ut til å bli mindre enn på valgdagsmålingene. Partiet ser heller ikke ut til å nå opp til de beste meningsmålingene før valget, som tydet på oppslutning på over 24 prosent.

– Det virker som de stanser ved 17,5 prosent, sa Henrik Oscarsson i SVT, da omtrent to av tre valgkretser var talt.

Gratuleres av høyrepopulistiske ledere

Flere høyrepopulistiske ledere i Europa, som Marine Le Pen, Geert Wilders og Matteo Salvini, sender gratulasjoner til Sverigedemokraterna etter det som ser ut til å bli partiets beste valg noensinne.

– Gratulerer Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson, skriver nederlandske Geert Wilders, som leder ytre-høyre partiet PVV, på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Leder for Nasjonal Front i Frankrike, Marine Le Pen, hyller Sverigedemokraterna på Twitter.

– Nok en dårlig natt sett fra EU-perspektiv. Den demokratiske revolusjonen i Europa er på rett kurs!, skriver hun.

Laster Twitter-innhold

Mange har byttet parti

I valgdagsmålingen som Omni har gjort for SVT går det frem at hele 41 prosent av velgerne har skiftet parti mellom valgene i 2014 og 2018.

38 prosent av velgerne har bestemt seg den siste uken.

Det er rekordhøyt i forhold til tidligere valg da 33 prosent bestemte seg i løpet av den siste uken.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt