Siste last med kjemivåpen fraktet ut av Syria

Den siste lasten med kjemiske stridsmidler ble mandag fraktet ut av Syria, opplyser OPCW.

Uzumcu.

–EN MILEPÆL: Generaldirektør for OPCW, Ahmet Uzumcu, kaller utsendelsen av siste last av kjemiske våpen fra Syria for en milepæl. Her fra en pressekonferanse i Haag i fjor.

Foto: BAS CZERWINSKI / Afp

Generaldirektør for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), Ahmet Uzumcu, sier mandag at siste last av kjemiske våpen i Syria skal nå være sendt ut av landet.

– Skipet som frakter de siste kjemiske våpnene ut fra Syria har nettopp forlatt havnen i Latakia, sa Uzumcu under en pressekonferanse i Haag.

Det var det danske skipet Ark Futura som mandag la ut fra havnebyen med den siste lasten som deretter skal ødelegges.

Samtidig presiserer OPCW at de ikke kan si at Syria ikke besetter kjemiske våpen, fordi det er snakk om de kjemiske våpnene som OPCW har registrert som nå skal være ute av landet.

Vil ta fire måneder

Blant annet er klorgass, som president Assad anklages å ha brukt mot befolkningen, ikke på listen over kjemiske stridsmidler som Syria rår over. OPCWs etterforsker påstandene om bruk av kloringass, og dette sier Uzumcu vil ta tid.

Avtalen med Syria om å ødelegge kjemiske våpen ble signert i fjor etter at nervegass ble brukt i et angrep øst i Damaskus. Fristen for å ødelegge de kjemiske våpnene ble satt til 30. juni, men det ble raskt klart at fristen ikke ville bli holdt.

OPCW regner med at det vil ta fire måneder å ødelegge den siste lasten. Til sammen har Syria oppgitt at landet hadde kjemiske stridsmidler og våpen på til sammen 1300 tonn.

OPCW syria

FORTSETTER ARBEIDET: Nederlandske Sigrid Kaag leder delegasjonen fra FN og OPCW som har ansvaret for at de kjemiske våpnene kommer ut av Syria. Her er hun med Syrias utenriksminister Faisal al-Miqdad i april.

Foto: SANA / Reuters

Det danske skipet skal nå frakte kjemivåpnene til Italia hvor det skal overføres til et amerikansk skip som skal ødelegge kjemivåpnene på havet, mens noen av kjemikaliene skal ødelegges i Finland, USA og Storbritannia.

Det norske skipet Taiko er ett av flere lasteskip som har fraktet kjemiske stridsmidler ut fra Latakia. Den norske fregatten Helge Ingstad har vært med på å eskortere lasteskipene.

– Vårt arbeid fortsetter

Borgerkrigen i Syria er inne i sitt fjerde år. Ifølge FN har krigen kostet mer enn 160 000 liv, og drevet nesten 3 millioner mennesker på flukt. Krigen har ført til den verste humanitære katastrofen siden andre verdenskrig.

– Aldri før har et helt arsenal med en type masseødeleggelsesvåpen blitt fjernet fra et land i borgerkrig, sier Uzumcu.

– Et stort kapittel i vår virksomhet er forbi, men OPCWs arbeid i Syria fortsetter, sier Uzumcu.

Nederlandske Sigrid Kaag leder delegasjonen fra FN og OPCW som har ansvaret for at de kjemiske våpnene kommer ut av Syria.

– Vi håper at vårt bidrag vil utgjøre en betydningsfull forskjell for det syriske folk og regionen, sa Kaag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt