NRK Meny
Normal

Her skal Syrias kjemiske våpen ødelegges

PORTSMOUTH, VIRGINIA (NRK.no): Det amerikanske skipet som skal ødelegge Syrias kjemiske våpen vil trolig være i Middelhavet innen slutten av januar. «Cape Ray» for hovedrollen når kjemikaliene skal destrueres.

Det amerikanske skipet som skal øydelegge Syrias kjemiske våpen vil trolig være i Middelhavet innen slutten av januar.

Se video: Om bord i MV «Cape Ray» skal det etter planen nøytraliseres 700 tonn kjemiske våpen.

Kaptein Rick Jordan på Cape Ray

Kaptein Rick Jordan har et mannskap på 35 i tillegg til 63 spesialister på ødeleggelse av kjemiske våpen om bord.

Foto: Gro Holm / NRK

To uker til trening og forberedelser, ti dager over Atlanteren til en havn i Middelhavet. Det er det kaptein Rick Jordan mener trengs før Cape Ray kan møte de to transportskipene fra Norge og Danmark som skal hente ut Syrias farligste kjemiske våpen fra havnebyen Latakia.

Havn ikke bestemt

Det er kjent at omlastingen vil skje i Italia, men det er ikke klart hvilken havn som blir valgt.

–Selve omlastingen vil skje raskt, i løpet av to dager, mener kaptein Jordan.

Nøyaktig hvordan det skal skje er ikke avgjort. Skal beholderne med flytende sennepsgass og sarin i land før det laste på Cape Ray, eller kan de heises direkte over fra båt til båt? Trolig må de i land, forteller Rob Malone, prosjektleder for Forsvarsdepartementets program for kjemisk og biologisk forsvar.

Dermed oppstår det nye juridiske utfordringer rundt ansvarsforhold ved eventuelle uhell.

Det 197,5 meter lange skipet bygges om på et verft i Portsmouth i Virginia før hun setter kursen mot Middelhavet.

– Hele oppdraget vil bli en kombinasjon av kjemisk våpen-destruksjon og forberedelser dersom det verste skulle skje, sier kaptein Rick Jordan.

Syria kjemiske våpen, Cape Ray

Kjemikaliene skal behandles inne i slike beskyttelsestelt.

Foto: Steve Helber / Ap

Vann og klor

En halv time om bord på transportskipet Cape Ray var alt vi journalister fikk tildelt av det amerikanske forsvarsdepartementet i går.

Vi fikk se to store hydrolysesystemer, selve hjertet i prosessen som skal gjøre slutt på Syrias dødelige gasser. Noe så enkelt som vann, klor og kaustisk soda spiller hovedrollen i den kjemiske prosessen som gjør at sennepsgassen og sarinen brytes ned og omdannes til håndterlig, flytende avfall.

Vannet varmes opp og føres i rør fra store tanker like utenfor teltene med hydrolysemaskinene. Konsentrert klor oppbevares i containere på samme dekk. Kaustikksodaen brukes til å justere surheten i avfallet. Prosessen er velkjent fra destruksjonen av USAs egne kjemiske våpen, men det har aldri før skjedd ved et mobilt anlegg, og aldri på åpent hav.

Været største utfordring

– Det er satt av 90 dager til selve ødeleggelsen av våpnene, men halvparten av tiden er ikke beregnet å være effektiv tid. Vær og høy sjø kan bli de største utfordringene, forteller kaptein Rick Jordan.

Ved grov sjø må hydrolyseprosessen stanses.

Prosjektleder Rob Malone er opptatt av sikkerhet. Alle som er i nærheten av hydrolyseanlegget skal være kledd i beskyttelsesdrakter. Det pumpes kontinuerlig frisk luft inn i området, og anlegget er bygget som et «rom i rommet», som igjen er omgitt av enda et sikkerhetsskall som beskytter øvrig mannskap på skipet i tilfelle eventuelle uhell.

Risikoen for det blir betraktet som veldig liten, men her tas ingen sjanser. Her er tross alt en del som skal prøves for første gang, og arbeidet med å bygge et mobilt anlegg har bare pågått siden februar i fjor.

Avfall på anbud

Giftgassene som hentes ut fra den syriske havna Latakia er beregnet å veie om lag 700 tonn. Volumet på avfallet vil være langt større, rundt 5,5 millioner liter. Det vil lukte sterkt av klor, med en klorkonsentrasjon på vel det dobbelte av vanlig husholdningsklor. Håndteringen av dette avfallet legges ut på anbud blant kommersielle firmaer, og den konkurransen er ennå ikke avgjort.

Nok en gang har USA vist handlekraft og muskler når det gjelder forsvarsteknologi. Norge fikk forespørselen om å stå for destruksjonen av Syrias kjemiske våpen, men sa nei. Kunne det mobile anlegget vært fraktet til Norge og gjort samme jobben på land der?

Det spørsmålet ville ingen av ekspertene fra Forsvarsdepartementet svare på, det ble veldig hypotetisk og dessuten for politisk. Nå blir det uansett tretti år gamle Cape Ray som spiller hovedrollen.

Norsk fregatt til Syria

Se video: Den norske fregatten Helge Ingstad seiler fra Kypros tilbake til farvannene utenfor Syria fredag morgen.

Den norske fregatten «Helge Ingstad» skal sammen med det danske marineskipet «Esbern Snare» eskortere lasteskipene «Taiko» og «Ark Futura», som skal transportere kjemiske stridsmidler ut av Syria for å få dem destruert.

Deler av kjemikaliene skal destrueres på land, og kontraktene for dette arbeidet legges nå ut på anbud av OPCW. Aktuelle selskaper må ha gitt svar innen utgangen av januar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt